Ο δήμος Κιλελέρ ανέκαθεν ήταν ένας δήμος που τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα με την καύση σιτοκαλαμιών, κάθε φορά που τελείωνε ο αλωνισμός των δημητριακών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Μόλις διαπίστωσε την έντονη πολιτική βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρήση καυσίμων βιομάζας, η δημοτική αρχή ήρθε σε επικοινωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την προώθηση και την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της βιομάζας.
Οι δύο πλευρές είχαν το προηγούμενο διάστημα μια εποικοδομητική συνεργασία και προ ημερών, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΠΕ, Βασίλης Τσολακίδης και ο Χρήστος Ζαφείρης, γεωπόνος του Τμήματος Βιομάζας, συναντήθηκαν στο δημαρχείο Κιλελέρ με τον δήμαρχο, Θανάση Νασιακόπουλο, και επικεντρώθηκαν στην αξιοποίηση του δυναμικού βιομάζας στον δήμο, αφού, σύμφωνα με τους μελετητές, αυτή ανέρχεται σε τέτοιες ποσότητες που είναι ικανές να λειτουργήσουν μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εγκαταστημένης ισχύος 10 MWe.
Οι ποσότητες βιομάζας αφορούν σε γεωργικά υπολείμματα και συγκεκριμένα σε άχυρο σιτηρών και βαμβακοκαλλιέργειας.
Ο Δήμος Κιλελέρ προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη μελέτη βιωσιμότητας του συγκεκριμένου έργου το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

ypaithros.gr