Εδώ και λίγους μήνες υλοποιείται στα σχολεία της Θεσσαλίας, και όχι μόνο, το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση «Άνθρωποι και Ζώα: συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» που δημιούργησε η Επικ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Κοντού (πρώην πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L) και η οποία κατά το παρελθόν έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα σε διάφορα σχολεία πανελλαδικά.
Σκοπός του προγράμματος, στο οποίο συμπράττουν επιστήμονες από 3 πανεπιστήμια (Κτηνιατρική, Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία και Παιδαγωγικό Θεσσαλίας, Νομική Θράκης και Πάντειο Πανεπιστήμιο), είναι πρώτιστα να κάνει τα παιδιά να καταλάβουν από την τρυφερή ηλικία, ότι τα ζώα αισθάνονται και αυτά. Πονούν, νιώθουν άσχημα όταν φυλακίζονται, εγκαταλείπονται κλπ, μας είπε καλεσμένη στην ΕΡΤ Λάρισας η κ.Κοντού.
Φυσικά, και να ενημερωθούν για τη στείρωση, τα αδέσποτα, τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους. Και μέσα, από ένα διαδραστικό δίωρο, προσαρμοσμένο σε κάθε ηλικία, να αναπτύξουν φιλοζωική κουλτούρα.
Είναι πολυ συγκινητικό, λέει η Μαρία Κοντού, να βλέπεις μέσα στην τάξη τα παιδάκια να δακρύζουν όταν βλέπουν βίντεο με την ιστορία ενός σκύλου που εγκαταλείφθηκε…ή να έρχονται στο τέλος και να ζητούν να μαζέψουν χρήματα για να στειρώσουν κάποιο ζωάκι στη γειτονιά τους.
Στόχος της συνεργασίας των πανεπιστημιακών τμημάτων για την υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί, βεβαίως και η μελέτη και τεκμηρίωση της κακοποίησης των ζώων, η συγκριτική μελέτη του νομικού πλαισίου (εθνικού/ υπερεθνικού) για την αντιμετώπιση – διαχείριση – κακοποίηση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων, η εγκληματολογική προσέγγιση των ατόμων που κακοποιούν ζώα (προφίλ/ επικινδυνότητα), η κοινωνιολογική και πολιτισμική προσέγγιση της βίας κατά των ζώων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα η σύνδεση της κακοποίησης ζώων από τα παιδιά με την ενδοσχολική βία, οι σύγχρονες φιλοσοφικές, σημασιολογικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις στις έννοιες: ζωϊκότητα, ανθρωπινότητα, ανθρωπο-ζωική συντροφικότητα, καθώς και η προώθηση δράσεων για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κόσμου και την προαγωγή της φιλοζωίας στην Ελλάδα.
Στις σχολικές αίθουσες για να μιλήσουν στους μαθητές, μπαίνουν και φοιτητές αλλά και φιλόζωοι εθελοντές αφού πρώτα οι ίδιοι έχουν εκπαιδευτεί με σεμινάριο για τον καλύτερο τρόπο προώθησης του προγράμματος και πως πρέπει να λειτουργούν οι εισηγητές μέσα στις τάξεις του Δημοτικού απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες των μικρών μαθητών.
Το πρόγραμμα, που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιείται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Επικοινωνία Μαρία Κοντού: 6937 012850,
ert.gr