Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού. Την αυριανή ημέρα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα θα παραμείνει ανοιχτό από τις 9 π.μ.-2 μ.μ. και 6μ.μ.- 9μ.μ. Ας αποτίσουμε, λοιπόν, φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για Λευτεριά ,Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Το ιστορικό της ημέρας
Τα μεσάνυχτα της 8ης προς την 9η Μαΐου 1945 η Γερμανία του -νεκρού πια- Χίτλερ υπέγραψε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της, γεγονός που σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, καθώς και τη θριαμβευτική νίκη απέναντι στον ναζισμό. Εκ των υστέρων, ο Τσώρτσιλ έκρινε πως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που διήρκησε εννιά χρόνια, δεν ήταν απαραίτητος και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί…Τραγικό συμπέρασμα για έναν πόλεμο που υπήρξε ολοκληρωτικός: από τα 50.000.000 (κατά προσέγγιση) ανθρώπων που χάθηκαν το 67% ήταν άμαχος πληθυσμός, ενώ μόλις το 33% ανήκε σε μέλη στρατιωτικών σωμάτων.
Η απάντηση της Ελλάδας απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα -τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία- ήρθε μέσα από το ηρωικό έπος της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας . Ειδικότερα, η αντίσταση της Θεσσαλίας υπήρξε ένα δυναμικό κομμάτι της Εθνικής Αντίστασης: θρυλικές φυσιογνωμίες όπως ο Δημήτρης Τάσος (Μίμης Μπουκουβάλας), καπετάνιος της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ, ο Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος), ηγετικός σαμποτέρ του ΕΛΑΣ, ο Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ και πολλοί άλλοι πρωταγωνίστησαν στον αγώνα και στις νίκες κατά των εχθρών και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και εμψύχωσης για τους Έλληνες.
Η ιδιαιτερότητα της αντίστασης των Ελλήνων έγκειται στην καθολικότητά της ως προς τον χρόνο, καθώς ήταν συνεχής από την ημέρα της φασιστικής εισβολής (28 Οκτωβρίου 1940) έως την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τη Σούδα της Κρήτης (9 Μαΐου 1945), αλλά και ως προς το χώρο, αφού οι άνθρωποι μάχονταν σε κάθε γεωγραφικό σημείο της χώρας. Επιπλέον, εντυπωσιακή ήταν η καθολικότητα στη συμμετοχή του λαού ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου, μορφωτικού επιπέδου, ηλικίας, φύλου, ενώ ποικίλοι υπήρξαν και οι τρόποι αντίδρασής των Ελλήνων: αντίσταση παθητική και ενεργητική, ένοπλη και άοπλη, ανυπακοή, απεργίες, διαδηλώσεις κ.α. Η συμβολή της Εθνικής Αντίστασης στη νίκη κατά του ναζισμού συνίσταται -μεταξύ άλλων- στο γεγονός πως η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί 10 έως 13 επίλεκτες Μεραρχίες στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίζει την έκρυθμη κατάσταση καθιστώντας έτσι πιο ευάλωτα άλλα γερμανικά πολεμικά μέτωπα.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.