Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση αρχιτεκτόνων απο κάθε γωνιά της γης, μόλις δύο 24ωρα μετά την προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού Ιδεών για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.
Ο Δήμος Λαρισαίων επέμεινε, και σε πείσμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, ουσιαστικά σχεδόν 5 χρόνια από τη λήψη της απόφασης τον Μάρτιο του 2017, κατάφερε να προκηρύξει από προχθές τον Διαγωνισμό.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τάχος, δημοτικός σύμβουλος, αρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και πρώην πρόεδρος των αρχιτεκτόνων της πόλης, ήδη έχουν εγγραφεί στον Διαγωνισμό αρχιτέκτονες από τη Σρι Λάνκα, το Παρίσι, τη Μοζαμβίκη, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.
Ο Διαγωνισμός προκηρύχθηκε υπό την ομπρέλα της Unesco και της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, και η κριτική επιτροπή που θα κρίνει τις προτάσεις αποτελείται από καθηγητές αρχιτέκτονες, διεθνείς και εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου παγκοσμίως.
Οι αρχιτέκτονες καλούνται να καταθέσουν ιδέες ουσιαστικά για το πώς το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας μπορεί να συνδεθεί με τη σύγχρονη πόλη, τους πεζοδρόμους της και το ποτάμι της τον Πηνειό.
Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας έχει το μοναδικό προνόμιο πανελλαδικά και είναι από τα ελάχιστα παγκοσμίως που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και όχι σε απόσταση.
Το “στοίχημα” που έχει θέσει η δημοτική αρχή Καλογιάννη είναι σε δύο χρόνια να γίνονται παραστάσεις εντός του, και ο περιβάλλων χώρος να διαμορφωθεί με τρόπο που θα το εντάξει και θα το ενσωματώσει στη σύγχρονη ζωή της πόλης.
Αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκονται έργα υποστήλωσης μέσα στο Θέατρο, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και προχωρούν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτιρίων που βρίσκονται στην “αυλή” του, ώστε να ανοίξει ο χώρος και να μας ατενίζει χωρίς εμπόδια.
Είναι πράγματι ενδιαφέρον να δούμε τί θα σκεφτούν οι αρχιτέκτονες από όλα σχεδόν τα σημεία της γης για το σχέδιο αυτό.
Όλες οι ιδέες θα παρουσιαστούν και οι καλύτερες θα βραβευθούν.
Όταν έρθει η στιγμή για τις παρεμβάσεις αναμφίβολα θα ληφθούν υπόψη και θα υιοθετηθούν αρκετές από αυτές τις ιδέες -και γιατί όχι με τη συνεργασία και ξένων αρχιτεκτόνων, χωρίς βέβαια αυτό να είναι δεσμευτικό για τον Δήμο.
Ο Διαγωνισμός που “τρέχει” ήδη από προχθές ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022.