Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας με θέμα: «Δημοκρατική συνύπαρξη και ανθρώπινα Δικαιώματα» το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας υλοποίησε μια σειρά από δράσεις και συνεργάστηκε με φορείς υποστηρικτικούς στο θεματικό άξονα και στις επιμέρους ενότητες της θεματικής εβδομάδας, όπως αυτά ορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ.
Ειδικότερα για το Δικαιώματα του Ανθρώπου και των παιδιών στη ζωή και την υγεία συνεργάστηκε με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Κουτλιμπάνειο – Τριανταφύλλειο) και παρακολούθησε το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Προαγωγή της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας».
Στους μαθητές της Α, Β, Γ Γυμνασίου αντίστοιχα αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικές: α) «Αλλαγές στο σώμα στην εφηβεία», β) Οι σχέσεις στην εφηβεία –τα δυο φύλα», γ) «Σεξουαλική αγωγή για αγόρια και κορίτσια.
Υπεύθυνοι για την παρουσίαση του προγράμματος και την υλοποίηση της δράσης ήταν οι: κ. Τσικριτής Νίκος, γενικός ιατρός, η κ. Ιωσηφίδου Αλεξία και η κ. Ευθυμίου Χρυσάνθη μαίες.
Παράλληλα η κ. Ράσσιου Αθηνά, ψυχολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ενημέρωσε τους μαθητές της Α και Β Γυμνασίου για τις «Τεχνικές χαλάρωσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του στρες».
Η παρέμβαση στόχευσε στην κάλυψη της ανάγκης των νέων ατόμων για έλεγχο του στρες που ενοχοποιείται για πλήθος χρόνιων νοσημάτων, αλλά και για εφηβικές συμπεριφορές υγείας που ενέχουν κίνδυνο για τους εφήβους.
Θέματα εφηβείας, Σεξουαλικής Υγείας και Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ανέπτυξαν στους μαθητές και μαθήτριες της Γ Γυμνασίου η κ. Δοξαρά Βάϊα, ιατρός και η κ. Καραμελίδου Σοφία, επισκέπτρια Υγείας από το Τμήμα πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Για την ενότητα: «Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων» και «Ανθρώπινα Δικαιώματα: Δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή» το σχολείο συνεργάστηκε με το Κέντρο Υγείας Λάρισας. Οι κ. Τέγου Μαρία και κ. ΜπαλιακουΜαρτσέλα που ενημέρωσαν την Γ Γυμνασίου για το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειές του.
Για την ενότητα: «Διατροφή και Ποιότητα ζωής» και «Ανθρώπινα Δικαιώματα: Δικαίωμα στην τροφή και στην ελευθερία λόγου, σκέψης και συνείδησης» ετοιμάστηκε πρωινό σε τμήματα της Α Γυμνασίου από την Φιλόλογο κ. Καρρά Αποστολία και μια ομάδα αγοριών της Β Γυμνασίου που υλοποιούν πρόγραμμα περιβαλλοντικό με θέμα: «Αγοιρείτικη διατροφή» με τους εκπαιδευτικούς κ. Μακρυγιάννη, κ. Καρυώτη, κ. Τσουραντάνη, κ. Σάκκαπραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.
Αναφορικά με το Δικαίωμα του παιδιού στην Εκπαίδευση το σχολείο συνεργάστηκε με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας: «Κων/νος Κούμας» και μαθητές της Α Γυμνασίου. Υπεύθυνες καθηγήτριες οι: κ. ΣιώκαΆννα και κ. Γκανάτσου Αικατερίνη. Παράλληλα μια ομάδα μαθητών της Γ Γυμνασίου πήρε μέρος με πειράματα φυσικής στο "Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία" με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Νατσιούλα Κων/νο.
Στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στο δικαίωμα της μη διάκρισης, το δικαίωμα στην εκπ/ση και του δίκαιου και ελεύθερου κόσμου συνεργαστήκαμε με το Πανελλήνιο θέατρο για την Εκπ/ση (με τη θεατρολόγο Νάκα Αγλαΐα) και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα: «Κι αν ήσουν εσύ».
Επίσης σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Φωτόγραμμα» τα παιδιά παρακολούθησαν το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η γη ανήκει σε όλους» με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση, την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία και τη βιωματική εκπαίδευση.
Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά χρησιμοποιώντας ειδικά ασύρματα τηλεχειριστήρια, αλληλεπιδρώντας με τα προβαλλόμενα βίντεο, επιλέγοντας τι θα δουν, απαντώντας σε ερωτήσεις και ψηφίζοντας.
Τέλος μια καινοτόμος βιωματική δραστηριότητα έκανε αισθητή την παρουσία της στη θεματική εβδομάδα, η «ζωντανή βιβλιοθήκη», που οργανώθηκε από τους μαθητές του προγράμματος: «Είμαστε διαφορετικοί… όχι αδιάφοροι».
Μέσα από αυτή τα παιδιά υποδύθηκαν ρόλους ηρώων 10 λογοτεχνικών βιβλίων με θέμα τη διαφορετικότητα.Τα παιδιά διάβασαν αποσπάσματα των αντίστοιχων λογοτεχνικών βιβλίων, μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους με τους συμμαθητές τους, συζήτησαν διλήμματα, ζωγράφισαν, έγραψαν το δικό τους τέλος, έπαιξαν, δίδαξαν ενσυναίσθηση και σεβασμό στον άνθρωπο.
H συγγραφέας Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου παρευρέθηκε στο ζωντάνεμα του βιβλίου της: «Το βραχιόλι της φωτιάς» και συνομίλησε με τα παιδιά για θέματα διαφορετικότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έμφυλων ταυτοτήτων μέσα από τα βιβλία της. Πάνω από 200 μαθητές άκουσαν τουλάχιστον ένα βιβλίο, πάνω από 100 μαθητές άκουσαν 2 τουλάχιστον βιβλία και γνώρισαν τους διαφορετικούς πρωταγωνιστές τους.
Υπεύθυνες για τη δράση κ. Δεληζώνα Ζωή, Δ/ντρια και κ. Κανάκη Βικτωρία, Υποδιευθύντρια και Κατσαβός Ιωάννης. Το συντονισμό της θεματικής εβδομάδας είχαν: Γούλα Μαρία Υποδ/ντρια, Κανάκη Βικτωρία Υποδ/ντρια και Κατσαβός Ιωάννης ΠΕ06. Η θεματική εβδομάδα υλοποιήθηκε στο διάστημα 15-19 Απριλίου.