Η Βουλευτής ν. Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελία Λιακούλη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Χαρακτηριστικά, η κ. Λιακούλη επεσήμανε στην ομιλία της:
«Η Λάρισα, αλλά και όλη η Θεσσαλία, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Σήμερα, είδαμε και ράντζα Covid εκτός ΜΕΘ, στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία σοβαρή, ουσιαστική, ενθαρρυντική πρόοδος στους εμβολιασμούς και αντιμετωπίζουμε ζητήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας, με την Κυβέρνηση να βρίσκεται σε πλήρη αμηχανία.
Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, επενδύοντας στους αρχικούς τίτλους των ειδήσεων, η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, του οποίου η σκοπιμότητα είναι σαφής: να ‘χαϊδέψει τα αυτιά’ της ελληνικής κοινωνίας, την οποία, όμως, βυθίζει καθημερινά στις διασωληνώσεις, στη φτώχεια και την ανασφάλεια λόγω της ακρίβειας!
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε ένα κολάζ των δελτίων ειδήσεων, διάλεξε τους πηχυαίους τίτλους ειδήσεων και αποφάσισε, έτσι, να «πουλήσει» τη νομοθεσία! Το σημερινό Σχέδιο Νόμου έχει καλά και κακά νέα.
Τα καλά νέα, αν και σημαντικά, δεν αρκούν για να μας πείσουν για τη σκοπιμότητα της νομοθέτησης της Κυβέρνησης. Μιλάμε για τις θετικές διατάξεις που διορθώνουν και βελτιώνουν παθογένειες του ποινικού μας δικαίου, όπως οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και οι προτεινόμενες μεταβολές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κυρίως τεχνικής φύσεως.
Τα κακά νέα είναι οι παρατηρήσεις του νομικού κόσμου κατακεραυνώνουν τους εμπνευστές ρυθμίσεων που καταστρατηγούν ευθέως άρθρα του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όπως το άρθρο 5 και 14, αλλά και το άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που θίγονται με τις αλλαγές για τη ψευδή διασπορά ειδήσεων.
Σε άλλες συνθήκες, ο κόσμος θα έβγαινε στο δρόμο, για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης γνώμης και άποψης για σημαντικά θέματα. Η ρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και θυμίζει άλλες εποχές!
Υπάρχουν και άλλα θεσμικά ατοπήματα που προκαλεί η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο. Καταρχάς, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, θεσμικά νομοθετήματα, δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε δύο χρόνια, χωρίς να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν οι προηγούμενες αλλαγές, με κλειστά δικαστήρια, εν μέσω πανδημίας.
Έπειτα, προτείνεται η οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών και της έκτισης αυτών για τα ειδεχθή εγκλήματα, η αποδυνάμωση της χρηματικής ποινής, η μετατροπή της υφ’ όρον απόλυσης σε εργαλείο τιμωρίας, ο περιορισμός της δυνατότητας των δικαστών για εξατομικευμένη ποινική μεταχείριση, ενώ, παράλληλα, συνεχίζεται η έντονη υποτίμηση θεσμών σημαντικών για το σωφρονιστικό σύστημα, όπως οι αγροτικές φυλακές που είναι άδειες!
Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε το σημερινό νομοσχέδιο. Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται σταθερά, με ειλικρίνεια και ανυποκρισία απέναντι σε κάθε είδους πρακτική επικοινωνιακού χαρακτήρα. Δεν επιθυμούμε να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι, ουσιαστικοί, και, κυρίως, συνεπείς στη στάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που έβαλε πλάτη και προχώρησε σοβαρότατες μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, αναφορικά με το δικαιικο μας σύστημα, μετατρέποντας τον τιμωρητικό του χαρακτήρα σε σωφρονιστικό.
Τα θέματα της Δικαιοσύνης είναι κρίσιμα και για να μεταρρυθμιστούν είναι απαραίτητα τόσο η κοινωνική και επιστημονική συναίνεση, όσο και μια συνολική, σχεδιασμένη, χρονομετρημένη αντεγκληματική πολιτική.
Η Κυβέρνηση προσφέρει «άρτο και θεάματα», όμως, ο άρτος έχει προ πολλού τελειώσει από το τραπέζι των Ελλήνων πολιτών, και έχει μείνει μόνο το θέαμα, το οποίο θα κριθεί στις επόμενες εκλογές!»