«Το πολιτικό σύστημα πρέπει σε κάθε φάση που αντιμετωπίζει ένα τέτοιου είδους ζήτημα ,όπως η ψήφος των Αποδήμων, να έχει το θάρρος και το σθένος να το αντιμετωπίζει με την πολιτική ειλικρίνεια, που αξίζει σε μία νέα εποχή που θέλουμε να δημιουργήσουμε με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, γιατί μέχρι τότε θα ‘’ζητείται ειλικρίνεια, θα ζητείται ελπίς’’», τόνισε κατά τη συζήτηση της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, η ειδική αγορήτρια από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το θέμα που ήρθε εκ νέου στο δημόσιο διάλογο για την ψήφο των Αποδήμων.
Σημειώνεται πως το θέμα αναμοχλεύτηκε μετά και την πρόσφατη «αλλαγή πλεύσης» για την άρση των παραλυτικών περιορισμών στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων, από πλευράς της αρμόδιας Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη που δήλωσε πως «όταν το κόμμα της ξαναγυρίσει στην εξουσία θα τους καταργήσει(!)», με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, να καταθέτει άμεσα σχέδιο νόμου (βράδυ 12/4/2021) για να τροποποιήσει τον αρχικό νόμο (σημείωση: θα συζητηθεί στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα).
Υπενθυμίζεται πως η Λαρισαία βουλευτής, με την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής Τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος, είχε εισηγηθεί το νομοσχέδιο (ν. 4648/2019) το Δεκέμβριο του 2019 για την ψήφο των Αποδήμων, λέγοντας και τότε χαρακτηριστικά πως «…είναι λιγότερο τολμηρό, σε σχέση με το αίτημα των εκτός Επικράτειας Ελλήνων πολιτών, που δεν είναι άλλο από την πλήρη άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση της ψήφου τους. Δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν τόλμησαν να κάνουν την αυτό-υπέρβασή τους, με μεγαλύτερη την ευθύνη της αριστεράς και δεδομένης της συνταγματικής πρόβλεψης για ψήφιση από 200 βουλευτές, προκειμένου να ισχύσει…».
Συνεπώς, το Κίνημα Αλλαγής, διά της ειδικής του αγορήτριας Ευαγγελίας Λιακούλη, δικαιώνεται πλήρως μετά την αλλαγή στάσης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την τότε ατολμία της κυβέρνησης της ΝΔ, να εισαγάγει ένα νόμο ουσιαστικά λειτουργικό και χωρίς «κόφτες», για ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους του Έλληνες κι Ελληνίδες - εντός κι εκτός συνόρων – αυτό της ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, πέρα από τους εκατέρωθεν - διαχρονικούς - μικρονοϊκούς κομματικούς τακτικισμούς των δύο «μονομάχων» της εξουσίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, πως προκειμένου να ψηφιστεί ο ν. 4648/2019 – έστω κι όπως ψηφίστηκε - η Ευαγγελία Λιακούλη έδωσε πραγματικό «αγώνα» λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2019 στις Επιτροπές της Βουλής και την Ολομέλεια, προκειμένου να πετύχει τελικά α συμπεριληφθεί ρύθμιση, η οποία προέβλεπε την τοποθέτηση τριών υποψηφίων και ενός τουλάχιστον Απόδημου Έλληνα ή Ελληνίδας στις πρώτες τρεις θέσεις του σχετικού ψηφοδελτίου, έτσι ώστε να υπάρξει εκπροσώπηση της Ομογένειας στη Βουλή.