Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά την κατ’ άρθρο επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία του εθελοντισμού και την ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών,  η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα εξής:  

«Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νέο νομοσχέδιο για τις εθελοντικές οργανώσεις λύνει ζητήματα χρόνων, που τους απασχολεί. Όμως, κοινό αίτημα όλων των οργανώσεων  είναι η απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία.

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών τονίζουν ότι δεν είναι δυνατό να εξελιχθούμε με χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες εγείρουν αμφιβολίες για τη μελλοντική τήρησή τους.

Στη χθεσινή μας συζήτηση, ο κ. Υπουργός παραδέχτηκε πως το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου είναι ημιτελές, δηλαδή είναι μια αρχή για τη νομοθετική ρύθμιση του αντικειμένου, αλλά ούτε κι εκείνος μας λέει ποια είναι η μέση, ούτε το τέλος του! 

Ως προς την κρατική επιχορήγηση, που λέει η Κυβέρνηση ότι θα λαμβάνουν αυτοί που θα εντάσσονται στο νέο μητρώο, εμείς ρωτάμε ευθέως: Πόσοι κρατικοί φορείς θα έχουν το δικαίωμα να χρηματοδοτούν; Αυτό το «απεριόριστο» που νομοθετείται, αφορά και στα κρατικά χρήματα και σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν;

Επίσης, γιατί η νέα Διεύθυνση που θα συσταθεί θα ζητά προϋπολογισμούς και απολογισμούς, αφού δεν θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά μόνο ως ένας ενδιάμεσος καταγραφικός φορέας.

Επίσης, αυτό που ακούσαμε από τον Υπουργό είναι ότι διατηρούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, εκτός από το δικαίωμα κρατικής χρηματοδότησης, οι οργανώσεις που δεν θα εγγραφούν στο νέο μητρώο

Στην πραγματικότητα όμως , η Κυβέρνηση δείχνει ότι ενδιαφέρεται μόνο για τις μεγάλες ή τεράστιες οργανώσεις και αγνοεί πλήρως τις μικρές ή πολύ μικρές.

Όμως, η ουσιαστική ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, αφορά και τις μικρές οργανώσεις ευέλικτων σχημάτων, οι οποίες δεν φαίνεται να ενισχύονται με κάποιον τρόπο. Το ακούσουμε και από τους φορείς, ότι το μεγάλο μέγεθος μια οργάνωσης δε συνεπάγεται καλύτερη αποτελεσματικότητα στο πεδίο.

Τέλος, ως προς το δεύτερο μισό του Σχεδίου Νόμου που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνουμε ότι, για ακόμη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να ακούσει τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, για πολύ κρίσιμα ζητήματα που την αφορούν άμεσα.

Δεν είναι χρήσιμη, ούτε ωφέλιμη, ούτε πολιτικά ορθόδοξη όμως , αυτή η πολιτική συμπεριφορά. Αλλά βεβαίως, ο καθένας πράττει, ανάλογα με τον τρόπο που σκέφτεται…» κατέληξε χαρακτηριστικά η κ Λιακούλη.