Συνάντηση εργασίας μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο και εκπροσώπους της «Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος» (ΕΠΠΑΕ) πραγματοποίησε με πρωτοβουλία της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να ακούσει «από πρώτο χέρι» τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ξεχασμένα και «αόρατα» για την ηγεσία τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και του συναρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Στην διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Κουλλιά Εμμανουήλ, παράκτιοι αλιείς από τις «τέσσερεις γωνιές της χώρας», όπως οι κ.κ. Σταμούλος Νικόλαος, Γιάννης Αθηναίος, Στέλιος Μαστρογιάννης, Μάνθος Παγώνης, ο Λαρισαίος Σάκης Τσιτσιλαρας, καθώς και οι συνεργάτες της Ευαγγελίας Λιακούλη, που ανέλαβαν την καταγραφή και κωδικοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο σε θεσμικό επίπεδο.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΕΠΠΑΕ τόνισαν τη βαρύτητα πλειάδας ζητημάτων που τους αφορούν, όπως η αρρύθμιστη και πολλές φορές ανέλεγκτη ερασιτεχνική αλιεία, η οποία εξυπηρετεί ακόμη κι εμπορικούς σκοπούς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, η με κάθε τρόπο προστασία των ιχθυοαποθεμάτων μέσω εντατικών ελέγχων, οι κρατικές αποζημιώσεις από τις ζημιές που προκαλούν τα κητώδη (δελφίνια, φώκιες) στα δίχτυα, με αποτέλεσμα τις μεγάλες απώλειες σε εισόδημα για τον κλάδο, η αποσαφήνιση των κριτηρίων επαγγελματικότητας και του χαρακτηρισμού ‘’κατ΄επαγγελμα αλιέας ’’ από ετεροεπαγγελματίες.
Παράλληλα, εκτεταμένη αναφορά και συζήτηση έγινε σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών, όπως οι λαγοκέφαλοι και τα λεοντόψαρα, που έχουν έρθει στις ελληνικές θάλασσες μέσω της διώρυγας του Σουέζ και διαταράσσουν το αιγαιϊκό οικοσύστημα και τις ισορροπίες του, τη δυνατότητα τροποποίησης του συνδικαλιστικού νόμου για την καλύτερη οργάνωση και εκπροσώπηση των αλιέων, την ανάκληση της βιντζότρατας ως αλιευτικού εργαλείου με οικονομική αποζημίωση, την θεσμοθέτηση κινήτρων για την οικοτεχνία στο πλαίσιο των αλιευτικών προϊόντων, όπως και την επιδότηση νέων σκαφών με δυνατότητες εκμετάλλευσης του αλιευτικού τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Λαρισαία βουλευτής, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ακούω τα όσα έχουν να πουν οι εκπρόσωποι της ‘’Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος’’, καθώς η έστω και διαδικτυακή συνάντηση μαζί σας εμπλουτίζει τη δημόσια συζήτηση σε ζητήματα, που αφορούν αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, η οποία σημειωτέον είναι η μοναδική που μπορεί να μας βγάλει από το οικονομικό τέλμα της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο – όπως όλοι φοβόμαστε - αναμένεται να γιγαντωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη γενικότερη θέση της χώρας.
Παράλληλα, διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό ως προς την θεσμοθέτηση και αξιοποίηση ενός επιμέρους Μητρώου, στο οποίο θα καταγραφούν όλοι οι Παράκτιοι Αλιείς, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μεγέθη τους, όπως και οι ανάγκες τους, προς εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από πλευράς της Πολιτείας.
Σε κάθε περίπτωση δεσμεύομαι πως τα αιτήματά σας θα επικοινωνηθούν στα αρμόδια Υπουργεία, με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, που έχω στη διάθεσή μου, προκειμένου να βρεθεί λύση έστω και για ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα, που ταλανίζουν τον τομέα», κατέληξε η Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτηριστικά.