Ερώτηση – παρέμβαση και αίτηση κατάθεσης των σχετικών εγγράφων προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ.Βορίδη υπέβαλλε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την εύλογη ανησυχία που διακατέχει τους νέους παραγωγούς για την αδιαφάνεια και την άνιση μεταχείριση περιοχών στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετά, επισημαίνοντας τα εξής:
«Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στις τάξεις των νέων παραγωγών, αναφορικά με την κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετέπειτα, καθώς δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμη γη, έστω και λίγων στρεμμάτων για να αιτηθούν κατανομή εθνικού αποθέματος και να ξεκινήσουν την γεωργική δραστηριότητά τους.
Το Εθνικό Απόθεμα της περιόδου 2017-2020 δημιουργήθηκε από την σημαντική οριζόντια περικοπή των δικαιωμάτων του 2015 κατά 4,5%, δηλαδή από όλους τους παραγωγικούς γεωργούς και κτηνοτρόφους και των 13 Περιφερειών της χώρας.
Η σημαντική αυτή περικοπή των δικαιωμάτων έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί η είσοδος περισσότερων νέων γεωργών και κτηνοτρόφων με στόχο την ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού .
Στην πράξη όμως αυτό δεν ακολουθήθηκε και από το 2017,2018 και 2019 η κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα έγινε με στρεβλό τρόπο, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι αγρότες να φοβούνται ότι αυτό θα συμβεί και το 2020.
Είναι πια κοινή παραδοχή ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και οι αδυναμίες στα κριτήρια κατανομής του, καθιστούν την διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ευάλωτη σε κάθε επιτήδειο που μετέρχεται μεθοδεύσεων, με πιο συχνή την ενοικίαση εκτάσεων που φέρονται ως ιδιωτικοί βοσκότοποι, χωρίς μάλιστα ζώα και καμία παραγωγική δραστηριότητα.
Επιπλέον, η διαδικασία αυτή οδηγεί ορισμένους επιτήδειους να γίνουν αγρότες του “καναπέ” αφαιρώντας ενισχύσεις από τους παραγωγικούς παραγωγούς, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις για ψηφοθηρικούς λόγους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να κατατεθούν οι σχετικοί πίνακες στοιχείων για το ποια είναι τα ποσά δικαιωμάτων που περικόπηκαν σε κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί το Εθνικό Απόθεμα προς διανομή τα έτη 2017-2020, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να γίνει με αδιαφανή τρόπο χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως με παραγωγικό προσανατολισμό».