Σε ερώτηση-παρέμβαση προχώρησε άμεσα προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη επείγουσας καταγραφής των ζημιών σε καλλιέργειες του δήμου Φαρσάλων και του δήμου Σοφάδων εξαιτίας της χθεσινής χαλαζόπτωσης, από κλιμάκια του ΕΛΓΑ, αλλά και την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου της περιοχής μέσω ειδικού σχεδίου στήριξης, από την Πολιτεία.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή:
«Αλλεπάλληλες ‘’πληγές του Φαραώ’’ μετρά ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, ο οποίος επί περίπου δέκα μήνες βλέπει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να γίνονται έρμαιο των αντίξοων και πολλές φορές εκτός εποχής καιρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.
Πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες του ‘’Ιανού’’ του Σεπτεμβρίου του 2020, η κακοκαιρία ‘’Μήδεια’’ του 2021, εν συνεχεία οι σφοδροί παγετοί του Απριλίου-Μαρτίου και μάλιστα στην καρδιά της άνοιξης, ο όψιμος λίβας του Μαΐου και πρόσφατα η ισχυρή χαλαζόπτωση συνοδεία θυελλωδών ανέμων στα Φάρσαλα και τους Σοφάδες, έδωσαν την χαριστική βολή στους καλλιεργητές του Θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και να τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα επιβίωσής τους.
Μόλις εχθές, ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες, με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που κατά τόπους συνοδεύονταν από θυελλώδεις ανέμους, έπληξαν χθες για μια ακόμη φόρα τον Θεσσαλικό κάμπο.
Συγκεκριμένα, ισχυρό μπουρίνι που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη χαλαζόπτωση έπληξε τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Κατωχώρι του δ. Φαρσάλων, όπως και τους γειτονικούς Σοφάδες, ισοπεδώνοντας τις καλλιέργειες στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για την 3η συνεχόμενη χρονιά, που οι συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται στο έλεος των θεομηνιών, αφού το 2019 χτυπήθηκαν από χαλάζι, το 2020 από τον ‘’Ιανό’’, και μόλις εχθές πάλι από χαλάζι. Σύμφωνα μάλιστα με τους τοπικούς παραγωγούς, έχει επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή για 6000 στρέμματα καλλιεργειών βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού και βαμβακιού.
Σε αυτό το πλαίσιο ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό πότε σκοπεύει να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος μετρά πάνω από 20 χρόνια δίχως επικαιροποίηση, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αποζημίωσης των αγροτών για όλα τα έκτακτα φυσικά φαινόμενα με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
Ζητώ επίσης από τις ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, όπως και του ΕΛΓΑ να καλέσουν τους αγρότες της περιοχής στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, ώστε να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και την ανάπτυξη της αγροτικής Θεσσαλίας .
Τέλος, ζητώ να προωθήσει ειδικό σχέδιο αποζημίωσης για τον πολλαπλά δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, ο οποίος βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που η κλιματική αλλαγή επιφέρει»