Στην τελευταία συνεδρίαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις του προέδρου του ΙΣΛ Κ. Γιαννακόπουλου για την άμεση αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας αναφέρονται τα εξής:
Στο ΔΣ του ΠΙΣ και στη Σύνοδο των Πρόεδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με την παρουσία της ηγεσίας του Υπ. Υγείας υπερψηφίστηκε η εισήγηση του Προέδρου μας Κ. Γιαννακόπουλου για την άμεση αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Οι προτάσεις είναι:
1. Εκπόνηση νέου στρατηγικού σχεδίου των εμβολιασμών με κύριο φορέα υλοποίησης την Π.Φ.Υ. (Κέντρα Υγείας και ιδιώτες ιατροί) με κεντρικό ρόλο του ιατρού. Για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού θα πρέπει να ανατεθεί σε ομάδα επιστημόνων με εμβολιαστική κουλτούρα και σύγχρονηπροσέγγιση.
2. Απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών και παιδιάτρων στο σύστημα εμβολιασμού, αναθεώρηση και απλοποίηση της διαδικασίας παραλαβής των εμβολίων.
3. Δημιουργία τοπικού περιφερειακού συντονιστικού κέντρου ανά περιφέρεια με τη συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων, της αυτοδιοίκησης και όλων των υγειονομικών φορέων, με σκοπό τον συντονισμό δράσης των κινητών μονάδων, πάντα με παρουσία γιατρών.
4. Με πρωτοβουλία των ιατρικών συλλόγων και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, όλων των υγειονομικών φορέων, καθώς και κοινωνικών φορέων, συλλόγων και σωματείων με κοινωνική εμβέλεια θα πρέπει να οργανωθούν τοπικές συσκέψεις. Στις συσκέψεις αυτές και μέσω των περιφερειών, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τα στοιχεία περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (τα οποία διαθέτει η γ.γ. Π.Φ.Υ.). Στη συνέχεια, οι φορείς θα πρέπει να οργανώνουν ενημερωτικές συζητήσεις με κλιμάκια εμβολιαστών ιατρών των Ιατρικών Συλλόγων οι οποίοι θα διενεργούν και τους εμβολιασμούς επιτόπου.
5. Παρουσία κινητών μονάδων εμβολιασμού μαζί - στον ίδιο χώρο – με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούν rapid test στον γενικό πληθυσμό. Ώστε να δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία σε συμπολίτες μας που προσέρχονται για να ελεγχθούν να εμβολιαστούν.
6. Στελέχωση κινητών ομάδων εμβολιασμού με ιατρούς του κρατικού και ιδιωτικού τομέα και αντίστοιχες εξορμήσεις. Στελέχωση των ήδη υπαρχόντων εμβολιαστικών κέντρων εντός και εκτός νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς με τη συμφωνημένη αμοιβή. Απλοποίηση και ενίσχυση του κατ’ οίκον εμβολιασμού.
7. Ανάρτηση των ιατρών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην κεντρική πλατφόρμα εμβολιασμού. Ώστε να πολλαπλασιαστούν και να προσωποποιηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα αυξάνοντας τις δυνατότητες επιλογής των συμπολιτών μας.
8. Κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας, οι οποίες θα πρέπει να μιλούν στο οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό περιβάλλον κατ’ ιδίαν στο σπίτι ή στη δομή όσων νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ιχνηλάτηση και ενημέρωση από την κοινωνική υπηρεσία κάθε νοσοκομείου του οικογενειακού περιβάλλοντος κάθε νοσηλευομένου ασθενούς με Covid και άμεσος εμβολιασμός τους εάν το επιθυμούν.
9. Εμβολιασμός in situ των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα αυτών της τρίτης ηλικίας που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και επιθυμούν να εμβολιαστούν. Οι δράσεις αυτές που αφορούν τα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνουν κατεπειγόντως και συστηματικά.
10. Οργάνωση ενημερωτικών διαλέξεων σε ομάδες που παρουσιάζουν χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά σε συνεργασία με τις προϊστάμενες αρχές τους (ιερείς, εργαζόμενοι σε εκκλησίες, σώματα ασφαλείας, δημόσιες υπηρεσίες, μεγάλα εργοστάσια, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων). Ενεργοποίηση ιατρών που έχουν την ιδιότητα ιερέως ή μοναχού για την προσέγγιση των πιστών.
11. Επικοινωνιακή καμπάνια γενικότερα με ειδικούς επιστήμονες, συστράτευση επικοινωνιολόγων και ψυχολόγων και συστηματική προβολή από τα ΜΜΕ γιατρών και άλλων πολιτών που έζησαν τον εφιάλτη των ΜΕΘ ως ασθενείς.
12. Συστηματικός έλεγχος όσων διενεργούν rapid test εκτός ιατρείων, πρόβλεψη πιστοποίησης καλής λειτουργίας και πλαφόν κατώτατης τιμής για εξασφάλιση ποιότητας.
13. Τέλος, θα πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια από όλους τους ιατρικούς συλλόγους για τη συμμετοχή του μέγιστου αριθμού γιατρών στη διαδικασία καθορισμού του ραντεβού και στον ίδιο τον εμβολιασμό.
Επιπρόσθετα, θα μπορούσε να εξετασθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά της covid 19 στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών, σε ορισμένες υπηρεσίες του Κρατικού μηχανισμού, αλλά και σε εργασιακούς χώρους όπου παρατηρείτε αναπόφευκτος συγχρωτισμός.
Ζητούμενο παραμένει ακόμα και σήμερα ο περαιτέρω περιορισμός της κινητικότητας όσων ανεμβολίαστων δεν πείθονται, ώστε να μειωθούν οι κύριοι «ένοικοι» των ΜΕΘ αλλά και των απλών κλινών, για να αναπνεύσει το Σύστημα Υγείας, που μετά και από την αναλογική κατανομή του προσωπικού του και παράλληλη ενίσχυσή του θεωρούμε ότι θα αντέξει και σ αυτό το κρίσιμο πανδημικό κύμα.
Ισχυρή σύσταση προς όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, η πιστή εφαρμογή των κλασικών προστατευτικών μέτρων (μάσκα ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους-αποστάσεις- υγιεινή των χεριών).