Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Λύσεις και Αναλύσεις» του εικαστικού και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστα Σπυρόπουλου, η οποία συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30, εκδήλωση με θέμα «Τέχνη και Ιατρική».

Παρουσίαση του βιβλίου «Εικαστική Ανατομία»:

Το ανθρώπινο σώμα αποτελούσε πάντα ένα συναρπαστικό αντικείμενο έρευνας, στην προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι είμαστε και που ανήκουμε. Η κατανόηση και η παρατήρησή του αποτέλεσαν μια απαραίτητη διαδικασία για τους γιατρούς και τους καλλιτέχνες. Η απεικόνιση των μελών του ανθρωπίνου σώματος μέσα από πίνακες του Ντα Βίντσι βοήθησε την καλύτερη γνώση του ανθρωπίνου σώματος.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας του, Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος θα αναπτύξει  τα θέματα που διαπραγματεύεται, όπως:  αρμονία και ομορφιά του ανθρώπινου σώματος, αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση της επιστήμης και της τέχνης κ.ά. Επίσης, ο Κώστας  Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα αναπτύξει το θέμα «Η φυματίωση στην τέχνη. Η νόσος όπως απεικονίζεται  σε έργα διάσημων ζωγράφων». Κατά την διάρκεια της ομιλίας θα αναλυθεί με την συνδρομή οπτικού υλικού, η σχέση Ιατρικής και Τέχνης.

Συντονίζει η Ιφιγένεια Σδούκου, εικαστικός.

Την εκδήλωση θα πλασιώσουν με σαξόφωνο o Θοδωρής Ραπανάς και με βιολί ο Παναγιώτης Στόικος.

Ξενάγηση στην έκθεση «Λύσεις και Αναλύσεις» θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Βιογραφικά:

Ο Κώστας Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1952. Έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο Heron Art Institute του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολις των ΗΠΑ, και ελεύθερες σπουδές στα περισσότερα από τα μουσεία της Ευρώπης. Από το 2000 έως το 2008 δίδαξε ως αναπληρωτής καθηγητής, στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με γνωστικό αντικείμενο, Εικαστική Ανατομία (Ν.407). Είναι καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Σύρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών «Βούρου – Ευταξία», στο Σπίτι του Ηθοποιού στο δημαρχείο της Φλωρεντίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ο Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διετέλεσε Αντιπρύτανης και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών Εθνικών και Διεθνών Συνεδρίων, κριτής σε διεθνή ιατρικά επιστημονικά περιοδικά και μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Έχει πραγματοποιήσει από το 1990 μέχρι σήμερα περίπου 350 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά και άλλες 250 σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει δημοσιεύσει 50 ειδικά άρθρα. Έχει 6.500 αναφορές στο έργο του. Βιβλία του διδάσκονται στις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αποτελεί η ιστορία της ιατρικής, η κοινωνική διάσταση της φυματίωσης και η μελέτη των επιδημιών στη χώρα μας. Τρία τουλάχιστον βιβλία του, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Είσοδος ελεύθερη.