Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821 η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Παραλιακού Συγκροτήματος Παπαστράτου, στο Βόλο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Γεωργίου Κ. Πετράκου και ομιλία της κυρίας Άννας Καρακατσούλη, Αν. Καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα:"Έλληνες και Φιλέλληνες: Μια ασύμμετρη σχέση σε έναν ασύμμετρο πόλεμο".
Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ελευθερία είναι…» από μέλη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με τον μουσικό Αχιλλέα Τολούδη. Φιλική Συμμετοχή: Νίκος Χιώτογλου, υπεύθυνος Χορωδίας Π.ΘΕπιμέλεια - εμψύχωση - φωνητική διδασκαλία : Μαρία Θωίδου, υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ, μέλος ΕΕΠ. Μετά το πέρας της τελετής, θα δοθεί δεξίωση στη Θόλο.
Σύντομο βιογραφικό των Μουσικών Συνόλων
Τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. ιδρύθηκαν το Φεβρουάριο του 2006 στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσφέρει στους φοιτητές με εισηγήτρια την τραγουδοποιό, τραγουδίστρια και μουσικοπαιδαγωγό , μέλος ΕΕΠ, Μαρία Θωίδου.
Στα πλαίσια της δράσης τους, φοιτητές αλλά και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας συναντιούνται και συνδράμουν στην αναζήτηση μουσικών δρόμων, με στόχο την πραγματοποίηση συναυλιών, εκδόσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών εκδηλώσεων. Από το 2006 έως το φθινόπωρο του 2016 τα Μουσικά Σύνολα έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 100 μουσικές εκδηλώσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παραδοσιακή μουσική, ρεμπέτικο, έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι, κλασική και σύγχρονη μουσική συμπλέκονται στα προγράμματα και φέρνουν κοντά φοιτητές με διαφορετικά μουσικά ενδιαφέροντα.
Κύριο κορμό των Μουσικών Συνόλων αποτελεί η Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης όπου μέσα από την ομαδική και ατομική φωνητική δράση καλλιεργείται η τέχνη του τραγουδιού.
Τα Μουσικά Σύνολα έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους στη Γερμανία (Βερολίνο, Μπράουνσβαιγκ) και την Κύπρο (Λευκωσία) καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Λάρισα, κτλ.
Επίσης έχουν συνεργαστεί με πολλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς όπως το Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου, το Γηροκομείο Βόλου, της φυλακές Κασαβέτη, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Λαρίσης, το 5ο λύκειο Βόλου, το Ορφανοτροφείο Βόλου., τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγίου Λαυρεντίου, το Σύλλογο Χορού Puerto del tango, το Ραδιοφωνικό σταθμό της Ερτ Βόλου, την Εστουδιαντίνα Νέων Βόλου, τις εκδόσεις Ανάπλους κτλ.
Επίσης έχουν συμπράξει με το Δήμο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (τμήμα Μουσικής Επιστήμης και τέχνης), το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Βερολίνου, το Rotary club Braunschweig και το γυμνάσιο Martino Katharineums Braunschweig,το διεθνές φεστιβάλ του Μουσικού Χωριού (Music village). Τα Χριστούγεννα του 2016 διοργάνωσαν συναυλία με νέους πρόσφυγες από τη δομή φιλοξενίας «ΜΟΖΑ».