«Όλο το προσωπικό δίνει μία - δυστυχώς - άνιση μάχη καθώς αντιμετωπίζει την Covid-19 και την πανδημία ελλείψεων. Όταν ακούς από συναδέλφους σου “θέλουμε να σώσουμε κόσμο και δεν φτάνουμε” καταλαβαίνεις που βρίσκεται η κατάσταση», δηλώνει στο iEidiseis ο «κόκκινος γιατρός», που πυροδότησε τον εθελοντισμό των βουλευτών - γιατρών.
«Βρίσκομαι ήδη στο ΓΝ Λάρισας και νιώθω τεράστια χαρά που μαζί με όλους τους συναδέλφους μου δίνω την μάχη», αναφέρει με συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis o Γιώργος Λαμπρούλης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής που άνοιξε το δρόμο ώστε όλοι οι βουλευτές γιατροί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ και γνωστός πνευμονολόγος, με τη συνέντευξή του, διευκρινίζει το πώς βλέπει τον εθελοντισμό, περιγράφει την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στη Λάρισα, προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Και επειδή όλοι κρινόμαστε, και έτσι πρέπει, το σχέδιο προϋπολογισμού που έφερε η κυβέρνηση και προβλέπει μειωμένους - κατά 600 περίπου εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 - πόρους για την υγεία πρέπει να καταψηφιστεί», σημειώνει με νόημα.
Ανοίξατε το δρόμο για να συνδράμουν οι βουλευτές-γιατροί το δημόσιο σύστημα υγείας. Πώς αισθάνεστε;
Βρίσκομαι ήδη στο ΓΝ Λάρισας και νιώθω τεράστια χαρά που μαζί με όλους τους συναδέλφους μου δίνω την μάχη.
Η επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής για να απαλλαχτώ για ένα διάστημα από τα καθήκοντα μου ως αντιπρόεδρος της Βουλής και να επιστρέψω στα καθήκοντά μου ως πνευμονολόγος, είναι ενταγμένη στο κάλεσμα μάχης που απευθύνει το ΚΚΕ στους ιδιώτες γιατρούς, πρώτα και κύρια στα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, για να ενταχτούν τώρα στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Για εμάς, τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ, αυτές οι κινήσεις είναι αυτονόητες. Έχουμε μάθει να συνδυάζουμε τα λόγια με τα έργα. Εφόσον, όσον αφορά το πρόσωπο μου, αυτό μπορούσε να πάρει και πρακτική έκφραση, προχωρήσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο εθελοντισμός από μόνος του δεν αρκούσε ποτέ, πολύ περισσότερο τώρα
Ο εθελοντισμός όμως κ. Λαμπρούλη αρκεί τελικά για την αντιμετώπιση τελικά του προβλήματος;
Ο εθελοντισμός από μόνος του δεν αρκούσε ποτέ, πολύ περισσότερο τώρα.
Για εμάς ο εθελοντισμός δεν είναι ένα καταφύγιο για να κρύψουμε τις ευθύνες και τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις και ανεπάρκειες αλλά ένα ακόμα μέσο που αξιοποιούμε στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας, της δουλειάς, της μόρφωσης συνολικά των δικαιωμάτων του λαού μας.
Για εμάς ο εθελοντισμός είναι ταυτισμένος με την πραγματική αλληλεγγύη ανάμεσα σε ίσους.
Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει;
Να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, των σωματείων των υγειονομικών που αφορούν:
• μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας
• αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Πραγματική επίταξη και όχι δωράκια και επιδοτήσεις από το κράτος στους κλινικάρχες!
• επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια
Παράλληλα χρειάζονται μέτρα σε μία σειρά κρίσιμους χώρους που η καταστροφική πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνει την αναγκαιότητά τους.
Μέτρα όπως ενίσχυση του στόλου των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να πάψει το καθημερινό αίσχος του συνωστισμού εκατομμυρίων επιβατών.
Μέτρα στους χώρους δουλειάς με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τους εργαζόμενους, ενίσχυση του ΣΕΠΕ για την πραγματοποίηση ελέγχων.
Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με μείωση των μαθητών ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.
Αυτά τα μέτρα απαιτούν εδώ και καιρό τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος αλλά η κυβέρνηση όπως αποδεικνύεται έχει άλλες προτεραιότητες...
Στη Λάρισα πώς είναι η κατάσταση;
Όλο το προσωπικό δίνει μία - δυστυχώς - άνιση μάχη καθώς αντιμετωπίζει την Covid-19 και την πανδημία ελλείψεων. Όταν ακούς από συναδέλφους σου «θέλουμε να σώσουμε κόσμο και δεν φτάνουμε» καταλαβαίνεις που βρίσκεται η κατάσταση. Σε όλη την Θεσσαλία δεν υπάρχουν σήμερα (Τετάρτη) κρεβάτια διαθέσιμα στις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των καθημερινών εισαγωγών είναι πολύ μεγάλος, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι και στα δύο νοσοκομεία του νομού έχουν νοσήσει με Covid.
Αντίστοιχα υπάρχει μεγάλη διασπορά, καθώς θετικοί που δεν νοσούν βαριά, αντί με ευθύνη του κράτους να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους (πχ ξενοδοχεία) που θα εμποδίζουν την μετάδοση, επιστρέφουν στα σπίτια τους και η αλυσίδα μετάδοσης αντί να «σπάει», συνεχίζεται.
Και επειδή καμιά φορά οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για το πως έχει αποδυναμωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, στην περιοχή τα δύο δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν 800 κλίνες έναντι 2.500 ιδιωτικών κλινών, οι οποίες και δεν έχουν επιταχτεί παρά την επιδημική έξαρση.
Αλήθεια κ. Λαμπρούλη, επιστρέφοντας στη Βουλή οι γιατροί βουλευτές, θα πιέσουν να νομοθετηθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξουν πόροι για το εθνικό σύστημα υγείας; Για να ολοκληρωθεί η έννοια του εθελοντισμού τους…
Η συμβολή του καθένα, ιδιαίτερα τώρα που χάνουμε κάθε μέρα 100 συνανθρώπους μας και καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας, ασφαλώς και μετράει.
Όμως ακόμα και η προσφορά, τελικά «υπονομεύεται», καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας έχει διαμορφωθεί με τα σημερινά, ασφυκτικά «όρια» εξαιτίας μίας διαχρονικής πολιτικής «κοινής αποδοχής» που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις.
Δεν μπορεί να ξεχνάει κανείς ότι στην χώρα μας έκλειναν νοσοκομεία στο όνομα του ότι «δεν είναι παραγωγικά», έκλειναν τα λοιμωδών με τον ισχυρισμό ότι έχει περάσει η «εποχή των πανδημιών» την στιγμή που τα μεγάλα πακέτα επενδύσεων στρέφονταν στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Και επειδή όλοι κρινόμαστε, και έτσι πρέπει, το σχέδιο προϋπολογισμού που έφερε η κυβέρνηση και προβλέπει μειωμένους - κατά 600 περίπου εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 - πόρους για την υγεία πρέπει να καταψηφιστεί.
Βασίλης Σκουρής (ieidiseis.gr)