Στη Λάρισα βρέθηκε η αναπληρώτρια Υγείας Μίνα Γκάγκα συμμετέχοντας σε σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην περιοχή για την προώθηση της εκστρατείας των εμβολιασμών (το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο νομό φτάνει στο 53%).
Η Λάρισα είναι μια από τις πόλεις που έχει βρεθεί σε δεινή θέση τις τελευταίες ημέρες λόγω μεγάλης έξαρσης του κορονοϊού.
"Πια στην Λάρισα έχουμε ενδημία. Στην πραγματικότητα, η πόλη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εδώ και ένα χρόνο. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο λοιπόν, ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης" λέει στο Newsbeast ο Λάμπρος Καραγιώργος, καρδιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και συνεχίζει: "Την προηγούμενη εβδομάδα στράφηκαν πολύ καθυστερημένα στην πόλη τα βλέμματα όταν μετά από 48 ώρες ακραίας δουλειάς, συνάδελφος μου εδώ κατέρρευσε on camera. Είχε δει 70 περιστατικά κορονοϊού μόνο με δύο ειδικευόμενους για βοήθεια".
«H κα Γκάγκα μας επισκέπτεται κατόπιν εορτής. Ο κος Πλεύρης, που επίσης μας επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες, αρκέστηκε να μας πει ότι αν χρειαστεί θα κάνει επίταξη γιατρών.
Στο Γενικό Νοσοκομείο όπου εργάζομαι εγώ, ήδη αρκετοί συνάδελφοι έχουν υπογράψει μια πρωτοβουλία του υγειονομικού προσωπικού για να παραιτηθούν, σε περίπτωση που το νοσοκομείο μετατραπεί ολοκληρωτικά σε covid νοσηλευτικό ίδρυμα. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και την περασμένη Παρασκευή απευθυνθήκαμε και στον εισαγγελέα. Ήδη το Σαββατοκύριακο αδειάσαν την oυρολογική και τη χειρουργική κλινική.
Το τραγικό είναι ότι οι μισοί θάνατοι που έχουμε πια στο νοσοκομείο δεν είναι από κορονοϊό αλλά από λοιπά νοσήματα που ξέφυγαν και παραμελήθηκαν απόλυτα από την αρχή της πανδημίας. Μια στεφανιαία νόσος για παράδειγμα, που λόγω μη φροντίδας προχώρησε σε καρδιακή ανεπάρκεια ή καρκίνοι που άλλαξαν γρήγορα στάδιο. Άνθρωποι χάνουν ή θα χάσουν νωρίτερα τη ζωή τους απ’ ο,τι θα συνέβαινε κανονικά».
Σύμφωνα με τον κο Καραγιώργο, η διασπορά στην πόλη είναι τόσο έκρυθμη αυτή τη στιγμή, που σε πληθυσμό 280.000 κατοίκων τα 500 κατά μέσο όρο κρούσματα που ανακοινώνονται ημερησίως αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σε 4.000 κρούσματα.
Τα «ξεχαρβαλωμένα» νοσοκομεία της Λάρισας
Στη Λάρισα λειτουργούν δύο δημόσια νοσοκομεία με 900 κλίνες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με 650 και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με 250. Το τελευταίο, σύμφωνα με τον κο Καραγιώργο στεγάζεται σε 8 διαφορετικά κτίρια, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται από το 1930.
«Την ίδια στιγμή έχουμε περισσότερες από 2000 ιδιωτικές κλίνες, ένας πολύς μεγάλος αριθμός» μας λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Αυτές, αξιοποιούνται σε μικρό ποσοστό αυτή τη στιγμή, παίρνουν δηλαδή κάποια λίγα covid περιστατικά και λίγα από τη λοιπή νοσηρότητα. Και μέσα σε όλα αυτά, το στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης είναι σε μεγάλο βαθμό ανενεργό.
Και αυτό, γιατί δεν διαθέτει κεντρική εγκατάσταση παροχής οξυγόνου. Υπάρχουν και άλλοι χώροι που θα μπορούσαν να μπουν στη μάχη- μια εγκαταλειμμένη δημόσια αλλά κλειστή κλινική για παράδειγμα η οποία έχει 200 κλίνες και μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Το σχέδιο τελικά είναι να ιδιωτικοποιήσουν σε τεράστιο βαθμό την υγεία.
Και “κερασάκι”, στην όλη κατάσταση ότι στη ΜΕΘ έχουμε λιγότερους γιατρούς παρά ποτέ. Στο νοσοκομείο μας κανένας γιατρός δεν εμφανίστηκε για να γεμίσει τα κενά στη θέση αυτών που έφυγαν με αναστολή, για όσο καιρό χρειαστεί, με το μισθό των ευρώ 4.500 μηνιαίως».
«Οι νοσηλευτές τρέχουν γρήγορα από τα covid στα non covid»
Η ενδημική κατάσταση που βλέπει ο κος Καραγιώργος να έχει δημιουργηθεί στη Λάρισα δίνει απειλητικό σήμα κινδύνου και στον Βόλο, εκεί όπου ολόκληρη η Α’, non covid παθολογική κλινική «μολύνθηκε» με κορονοϊό.
«Βλέπουμε τώρα ότι η Μαγνησία με τον Βόλο ακολουθεί κατά πόδας την Λάρισα. H μόλυνση με covid ολόκληρη της παθολογικής κλινικής είναι ένα φαινόμενο που θα αρχίσουμε να βλέπουμε στα νοσοκομεία ολοένα και περισσότερο.
Το ότι εμείς για παράδειγμα δουλεύουμε σε 8 αρχαία κτίρια, δυσχεραίνει περισσότερο τη δουλειά μας. Τα covid περιστατικά περνάνε μέσα από τα non covid. Λόγω της έλλειψης προσωπικού οι νοσηλευτές αναγκάζονται να πλένονται γρήγορα-γρήγορα και να πηγαίνουν από τα covid στα non covid.
Η κακή οργάνωση και οι αδυναμίες του συστήματος οδηγούν σε αυτές τις καταστάσεις. Και μέσα σε όλα αυτά να έχουμε και χαμηλής συνείδησης συνοδούς ασθενών που περνούν τις πύλες χωρίς έλεγχο, ανεμβολίαστοι ή μη ελεγμένοι τέλος πάντων. Δε συζητάμε για τις ιχνηλατήσεις, αυτές πια αποτελούν παρελθόν ως μέθοδος ελέγχου».
Θύμα της μεγάλης θρησκοληψίας των πολιτών η Λάρισα
Γιατί όμως εμφανίζει τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού η Λάρισα; O κος Καραγιώργος βλέπει δύο βασικούς λόγους: «Μεγάλο ποσοστό της νεολαίας παραμένει ανεμβολίαστο σε μια πόλη με τουλάχιστον 25.000 φοιτητές.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων όμως είναι βαθιά θρησκόληπτοι. Πρέπει πια στην περιοχή μας να γίνει επίσημη παρέμβαση των εκπροσώπων της εκκλησίας. Οι απλές δηλώσεις υπέρ του εμβολιασμού δεν φτάνουν.
Θα πρέπει να γίνει ανοιχτή παρέμβαση στο ποίμνιο. Να μιλάνε συστηματικά οι εκπρόσωποι της εκκλησίας σε κανάλια και ραδιόφωνα. Τα παρακλάδια των παραθρησκευτικών οργανώσεων στην περιοχή μας είναι ισχυρά. Ένας στους πέντε πολίτες έχει τον προσωπικό του πνευματικό δάσκαλο.
Στη Λάρισα έχουμε περιπτώσεις που χάθηκαν με αυτό τον τρόπο πολλά μέλη από οικογένειες. Και οι συγγενείς τους βρίσκονταν την επόμενη ημέρα σε διαδηλώσεις μαζί με αντιεμβολιαστές.
Ολόκληρες οικογένειες παραμένουν ανεμβολίαστες από σκληρή και οργανωμένη καθοδήγηση η οποία περιέχει ακραίο φανατισμό. Νομίζουν ότι κάνουν Σταυροφορία. Ασθενής που σήμερα πέρασε την πόρτα των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου μας μου είπε ότι παραμένει ανεμβολίαστος μετά από συμβουλή του πνευματικού του. Παρα θεολογικοί κύκλοι προβάλουν μεγάλη αντίσταση στον εμβολιασμό».
Δήμητρα Τριανταφύλλου (newsbeast.gr)