Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί δεκάδες χορευτές και μουσικούς τριών χωρών, της Σερβίας, της Σλοβακίας και της Παραγουάης . Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης της “4ης Χορευτικής Συνάντησης Πολιτισμών στη Λάρισα”.

Αρχικά, η διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού υποδέχτηκε και συνεχάρη τα χορευτικά συγκροτήματα, Thermoelectric Power Plant Nicola Tesla (Σερβίας), Fs Lipovec (Σλοβακίας), Mita Rory (Παραγουάης) για την εξαιρετική παρουσίαση των παραδοσιακών χορών του τόπου τους, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της πολιτιστικής αυτής όσμωσης.

Στη συνέχεια, οι ομάδες ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου , όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ελληνικό παραδοσιακό και αστικό πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, μέσα από την έκθεση του υλικού με σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και τεχνολογικά μέσα, ήρθαν σε επαφή με όψεις του αγροτικού και αστικού πολιτισμού στη Θεσσαλία πριν και μετά την προσάρτησή της στο Νεοελληνικό κράτος (1881), μαθαίνοντας για την πολιτισμική ιδιαιτερότητα της Λάρισας και της δορυφόρου περιοχής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα βιωματικό εργαστήρι, όπου οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την τέχνη της τυποβαφικής και του χειροποίητου σταμπωτού και παράλληλα οι ίδιοι ζωγράφισαν σε ύφασμα και δημιούργησαν τα δικά τους σταμπωτά,τα οποία τα έλαβαν ως αναμνηστικά δώρα.

Μ` αυτόν τον τρόπο γνώρισαν τον πολιτισμό και την παράδοση της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, βιώνοντας τα μέσα από μια παραδοσιακή τεχνική του τόπου μας. Έτσι αποκόμισαν μια μοναδική μουσειακή εμπειρία.

Τα χορευτικά συγκροτήματα συνόδευαν ο κ. Σωτήρης Καραβασίλης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ, η κ. Ασπασία Γκουντουβά και ο κ. Γιώργος Κατρανάς, μέλος της οργανωτικής επιτροπής..