Την Τσαριτσάνη επισκέφτηκε σήμερα, η βουλευτής του κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και συγκεκριμένα το ιστορικό κτίριο της «Οικονομείου Σχολής», παρουσία των Αντιδημάρχων κ. Κουρομπίνα Διονύση, κ. Ιωάννη Δραγατσίκη και κ. Καρανίκα Δημήτρη, καθώς και της Διευθύντριας της Σχολής, κας Γεωργίας Κουτσιάη, του Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κ. Σαπουνά Ευάγγελο και μελών του ΔΣ , καθώς και τον Πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Μητσιμπόνα Αχιλλέα, με σκοπό να συζητήσουν εκτενώς και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ενάντια στην
ανιστόρητη απόφαση που πλήττει βάναυσα την ιστορία όχι μόνο της Οικονομείου Σχολής της Τσαριτσάνης, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας και της χώρας.
Συγκεκριμένα, η κα Λιακούλη κατά την συνάντησή της με την Διευθύντρια της Σχολής και όλους τους παρευρισκομένους φορείς και κατοίκους, αφού περιηγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στα σημαντικά κειμήλια που αυτό φιλοξενεί, επεσήμανε το σαφές, ρητό και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα της ανάγκης προστασίας της «Οικονομείου Σχολής» με κάθε τρόπο και κυρίως με τη διατήρηση του σχολείου που λειτουργεί στους κόλπους της, προκειμένου να μείνει ανοιχτό το «Ιστορικό διδακτήριο», διατρανώνοντας την αντίθεσή της με την πρόσφατη, ανιστόρητη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να κλείσει Λυκειακές Τάξεις της «Οικονομείου Σχολής», την ώρα μάλιστα που αποκαλύπτεται ότι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με πρωτοβουλία της Προϊσταμένης κ Σδρόλια , έχει καταθέσει φάκελο με το υπ’ αριθ. 14953/28-05-2021 έγγραφό της και θέμα «Χαρακτηρισμός της Οικονομείου Σχολής Τσαριτσάνης, Δήμου Ελασσόνας, Π.Ε. Λάρισας, ως ιστορικού τόπου» στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το σημαντικό – μεταξύ άλλων - επιχείρημα ότι «…. η λειτουργία ως σχολείου από τα τέλη του 17ου αι. έως και σήμερα συνιστά εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για την περιοχή μας…».
Παράλληλα, έχει κινηθεί η διαδικασία, να ενταχθεί στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με την άοκνη προσπάθεια του τοπικού ομίλου UNESCO ν. Λάρισας.
Χαρακτηριστικά η Βουλευτής επισήμανε τα εξής:
«Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό! Βρισκόμαστε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αντιμέτωποι με ανιστόρητες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας , που αφορούν στην κατάργηση Λυκειακών Τάξεων της «Οικονομείου Σχολής» και θίγουν την ένδοξη πορεία του Καλλιμάρμαρου ιστορικού κτιρίου, ενός σχολείου που αποτέλεσε φάρο πνευματικής Αναγέννησης του τόπου και από το οποίο αποφοίτησαν μεγάλοι Διδάσκαλοι του Γένους ,στα δύσκολα χρόνια του Τουρκικού ζυγού. Προφανώς το Υπουργείο ξεχνάει την ανυπέρβλητη προσφορά στον Ελληνισμό και στον κόσμο των γραμμάτων της Οικονομείου Σχολής, ως Φάρου Οικουμενικού Πολιτισμού, χώρο συνδεδεμένο με τον Κωνσταντίνο Οικονόμο, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Για όσους όμως είναι λάτρεις της ιστορίας και της κληρονομιάς μας, ασφαλώς θα γνωρίζουν ότι πρόκειται για πολιτιστική παράδοση και αποτύπωμα σπουδών και μάθησης αιώνων , αφού η Οικονόμειος Σχολή, είναι κτισμένη στην ίδια ακριβώς θέση που λειτουργούσε από το 1690 ελληνικό σχολείο και βρίσκεται στο κέντρο του σημερινού οικισμού της Τσαριτσάνης.
Σε αυτό το ιστορικό οίκημα αναδείχθηκε και διασώθηκε η ελληνική παιδεία που κινδύνευε με αφανισμό, μέσα σε αυτό δίδαξαν σπουδαίο Διδάσκαλοι του γένους και ανδρώθηκαν γενιές νέων που αποφοίτησαν ως αξιόλογοι λόγιοι της εποχής τους. Μέσα σε αυτήν φυλάσσεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη Τσαριτσάνης, μια συλλογή 155 εκπαιδευτικών, φιλοσοφικών και εκκλησιαστικών σπάνιων βιβλίων, 31 χειρογράφων και πολλών εγγράφων ποικίλου
περιεχομένου , που μας δίνουν πληροφορίες για εκπαιδευτικά και μη θέματα της περιοχής ,που χάρισε ο Μεγάλος Ευεργέτης της Τσαριτσάνης, ο Οικονόμου, ως κληροδότημα μετά το θάνατό του.
Κατέθεσα την προηγούμενη εβδομάδα ερώτηση για το θέμα στην κ. Υπουργό, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απάντηση. Σήμερα, ήρθα στην Τσαριτσάνη για να συναντήσω τον Τόπο και τους Ανθρώπους του . Μίλησα με πολλούς και διαπίστωσα την μεγάλη απογοήτευσή τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Πολιτεία αυτό το στολίδι της Οικουμένης. Επισκέφθηκα το κτήριο της Οικονομείου Σχολής και για μια ακόμη φορά
θαύμασα την αρχιτεκτονική του κτιρίου και την ένδοξη ιστορία του. Δεν είναι δυνατόν η Εφορία Αρχαιοτήτων να ζητά να κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και το Υπουργείο Παιδείας, να κλείνει το σχολείο. Επιτέλους, ας σοβαρευτούν!»