Μπορεί ο σκοπός της θεσμοθέτησης της 8ης Μαρτίου ως «Ημέρα της Γυναίκας» το 1975 από τον ΟΗΕ να ήταν, για να συμβάλει στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων,τιμώντας τους αγώνες και τα επιτεύγματα των γυναικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας, στην πορεία όμως, έχασε το «πολιτικό της υπόβαθρο» και εορτάζεται ως έκφραση «συμπαθείας» των ανδρών προς τις γυναίκες.
Εκτός αυτών όμως, η8η του Μάρτη μήπως είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε και την ισότητα μεταξύ των γυναικών και όχι μόνο μεταξύ ανδρών-γυναικών?
Ή ακόμη, έχουμε όλες τους ίδιους λόγους να γιορτάσουμε και σε ποιες αναφερόμαστε?
Αναφερόμαστε στις γυναίκες πρόσφυγες? στις μετανάστριες γυναίκες που φροντίζουν ηλικιωμένους, σπίτια, παιδιά?σε εκείνες που δουλεύουν ως «εργατικά χέρια» σε χωράφια ή σε εργοστάσια? στις γυναίκες ROMA? στις γυναίκες κάθε χρώματος που «γεμίζουν» τους οίκους ανοχής?στις κακοποιημένες γυναίκες?στις παραμελημένες από την πολιτεία πολύτεκνες γυναίκες?στην σύζυγο-μητέρα-επαγγελματία-superwoman?
Ίσα δικαιώματα μπορεί να έχουμε, αλλά άνιση μεταχείριση όλες βιώνουμε!
Κι εμείς, οι «σύγχρονες» γυναίκες, αποτελούμε τελικά το καλύτερο άλλοθι αυτών που υποστηρίζουν πως η ισότητα έχει επιτευχθεί !! Κατανοητό… αν το καλοσκεφτείς! Από την μία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξει μόνο από εμάς τις γυναίκες ένα σύστημα που η δόμησή του έχει εδώ και αιώνες στηριχθεί σε αντρικά πρότυπα και από την άλλη είναι ευκολότερο να αφομοιωθούμε στο υπάρχον σύστημα αντί να παλέψουμε με αυτό. Άσε, που γυναίκες δεν γεννιόμαστε απλά, αλλά συνεχώς οφείλουμε να το υποστηρίζουμε και να το αποδεικνύουμε σε όποια κοινωνία κι αν ζούμε…
8 Μαρτίου λοιπόν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και φέτος.! Ο απολογισμός και της φετινής «γιορτής» καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ακόμη για να αλλάξουμε, παλεύοντας όλες μας καθημερινά σε συνθήκες «πρωτόγνωρης» ανασφάλειας και αμηχανίας.
Αισιοδοξία, δύναμη, θέληση, έμπνευση και ικανότητα έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων πως διαθέτουμε! Ας συνεχίσουμε η καθεμιά μας από το δικό της μετερίζι και με στόχο στο «εμείς».
Η έκφραση «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ» είναι περισσότερο επίκαιρη και ουσιαστικά πλέον χρήσιμη.
* Η Θέκλα Παρασκευούδη είναι πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλοντος (ΜΚΟ) www.eop.org.gr