Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, αναφέρεται στο ζήτημα των διαγνωστικών ελέγχων ανεμβολίαστων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, διευκρινίζοντας τα εξής:
"Η διαδικασία δήλωσης υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων ανεμβολίαστων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την ΚΥΑ 64232/15-10-2021, είναι μια διαδικασία που αφορά την εσωτερική λειτουργεία της επιχείρησης. Είναι αυτονόητο ότι ο εξωτερικός συνεργάτης της επιχείρησης, οικονομολόγος, λογιστής ή άλλος σύμβουλος της επιχείρησης είναι πολύ δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να γνωρίζει σε εβδομαδιαία βάση την υγειονομική κατάσταση όλων των εργαζομένων των επιχειρήσεων στις οποίες παρέχει τις υπηρεσίες του. Γι’ αυτό το λόγο κρίνεται σκόπιμο η δήλωση της υγειονομικής κατάστασης των εργαζομένων της επιχείρησης στην εφαρμογή ΕΡΓΑΝΗ να αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο τον επιχειρηματία ή από άλλον αρμόδιο υπάλληλο, υπεύθυνο για την οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης (π.χ. υπεύθυνο ανθρωπίνου δυναμικού κλπ.), δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να έχουν άμεση και προσωπική γνώση για την υγειονομική κατάσταση του κάθε εργαζομένου στην επιχείρησή τους. Διαφορετική αντιμετώπιση ενέχει κινδύνους επιβολής προστίμων προς την επιχείρηση, τον εργοδότη και τους εργαζομένους της,που φτάνουν έως και 10.000,00 ευρώ.
Ως οικονομικό επιμελητήριο Θεσσαλίας έχουμε δηλώσει ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της πολιτείας για επέκταση των εμβολιασμών στους πολίτες. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε κατά του κορονοϊού και επομένως στην επιστροφή της κανονικότητας της λειτουργείας της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Για αυτόν τον λόγο θεωρούμε απαραίτητο όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους πέραν του υγειονομικού, όπως αυτού της εστίασης, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, φυσικά όλων των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα όπου ηδια ζώσης επαφή είναι υποχρεωτική και συχνή".