Η επέκταση του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας και στις 13 Περιφέρειες καθώς και η αποτελεσματική προώθηση και ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Κώστας Αγοραστός.

Για την κοινωφελή εργασία, η Ένωση Περιφερειών διεκδικεί από την κυβέρνηση να υλοποιηθεί και στις Περιφέρειες ανάλογο πρόγραμμα μ’ αυτό που υλοποιείται στους Δήμους. Προς την κατεύθυνση αυτή και με γνώμονα να συμβάλλουν στην επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, οι Περιφέρειες θα καταγράψουν έργα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που ανήκουν στη διοικητική τους αρμοδιότητα ώστε να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Εργασίας.

Κοινωνική οικονομία

Με στόχο τη συνδιαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την κοινωνική οικονομία ανά Περιφέρεια προγραμματίζονται εντός του Σεπτεμβρίου συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας και των 13 Περιφερειών. Μετά την επεξεργασία τους σε υπηρεσιακό επίπεδο, τα σχέδια θα συζητηθούν με στόχο να επικυρωθούν σε συνάντηση που θα έχει η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Αντωνοπούλου με τους 13 Περιφερειάρχες.

Επισημαίνεται ότι όλες οι Περιφέρειες έχουν διαθέσιμους πόρους στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) για τη στήριξη  κοινωνικών επιχειρήσεων τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα. Η στήριξη μπορεί να έχει τη μορφή χορήγησης κεφαλαίου έναρξης, κεφαλαίου κίνησης ή ακόμη και  κάλυψης μέρους του μισθολογικού κόστους. Παράλληλα, σε κάθε Περιφέρεια πρόκειται να συσταθεί και να λειτουργήσει Κέντρο Στήριξης και Προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα παρέχει ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες στις κοινωνικές επιχειρήσεις

Όπως επαναβεβαιώθηκε στη συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου και του κ. Αγοραστού, στρατηγικός στόχος του Υπουργείου και των Περιφερειών είναι η δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας μέσω και της ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, όπως ο αγροτικός και αγροδιατροφικός τομέας, ο βιομηχανικός, ο τουριστικός, η ενέργεια, η υγεία, το περιβάλλον, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών με την απαιτούμενη μεταξύ τους συνεργασία και στήριξη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση των θεματικών αξόνων των ΠΕΠ που αφορούν στην προώθηση της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας επιχειρήσεων καθώς και την προσαρμογή των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στις αλλαγές.