«Γεγονός πάντως είναι ότι έχουμε πάρα πολλές μολύνσεις. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πόσοι πεθαίνουνε και πόσοι είναι διασωληνωμένοι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Αναφορικά με την έξαρση του κοροναϊού, σημείωσε ότι «προχθές γίνανε στη Λάρισα 500 τεστ στην κεντρική πλατεία, θετικά ήταν περίπου το 2% αν κάνουμε μια αναγωγή στο γενικό πληθυσμό καταλαβαίνουνε ότι αυτό μπορεί να είναι και 50 χιλιάδες μολύνσεις, μπορεί και λίγο περισσότερο, επομένως το να κυνηγάει κανένας τους αριθμούς όταν το πραγματικό νούμερο είναι κάποιο άλλο καταλαβαίνετε ότι δεν λέει και πάρα πολλά».

«Ένας αριθμός που είναι πολύ χρήσιμος είναι ο αριθμός που λέει πόσα θετικά είναι εκείνων των τεστ που γίνανε. Με αυτό το δείκτη που έχουμε είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μερικά διαμερίσματα της χώρας μας είναι τα πρώτα στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα νέα μέτρα προστασίας, ο κ. Γουργουλιάνης «ξέρουμε ότι το ‘’σφυροκόπημα’’ είναι το lockdown αλλά το lockdown σφυροκοπεί και την οικονομία σφυροκοπεί και τους ανθρώπους, προκαλεί ψυχολογικές συνέπειες επομένως το δίλημμα είναι τι άλλο κάνουμε για να μην κάνουμε lockdown».

«Αυτά που γίνονται συνήθως είναι αυτά που βλέπουμε τώρα, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά περιορίζουμε τη δραστηριότητα αντί να την κλείσουμε τελείως, κάποιες ώρες που ευκολότερα περιορίζονται όπως είναι το βράδυ και από εκεί και πέρα αυτό το παραπάνω που μπορεί να γίνει είναι να έχουμε τοπικά lockdown δηλαδή μια περιοχή να μην επικοινωνήσει με μια άλλη. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα γενικευμένο lockdown για τη χώρα μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, δήλωσε: «Νομίζω ότι είμαστε οριακά αλλά εμείς έχουμε μάθει από τα προηγούμενα χρόνια κάθε φορά που είχαμε έναν ασθενή που θα έπρεπε να πάει σε ΜΕΘ να τηλεφωνείς, να ψάχνεις να βρεις μονάδα, να γίνονται μετακινήσεις μεταξύ νομών , μεταξύ διαμερισμάτων της χώρας άρα η πίεση το σύστημα υγείας όπως την είχαμε όταν ήταν πολύ λιγότερα τα κρεβάτια δεν έχει έρθει ακόμα».

«Τα κρεβάτια που έχουν γίνει για να νοσηλεύουν ασθενείς με κοροναϊό είναι στα όριά τους αλλά υπάρχουν και τα άλλα κρεβάτια ΜΕΘ. Στις δε κλίνες νοσηλείας υπάρχει αρκετή επάρκεια άρα νομίζω ότι μπορεί να πιεστεί η ΜΕΘ αλλά οι κλίνες νοσηλείας δεν φαίνεται να πιέζονται προς το παρόν. Ας περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα να δούμε πως θα πάνε τα μέτρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

parapolitika.gr