Την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων ασφάλειας για την μη μετάδοση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων και στη χώρα μας, επισημαίνουν οι κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς η ζωονόσος έχει ήδη προσβάλλει πληθυσμούς στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε 13 χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο προσβολής των χοίρων από την Αφρικανική Πανώλη θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στους χοιροτρόφους καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα της χοιροτροφικής μονάδας, εντείνοντας την ανησυχία των χοιροτρόφων που κινδυνεύουν από σημαντικές οικονομικές απώλειες, καθώς δεν χορηγείται καμία αποζημίωση.

«Η νόσος δεν είναι μεταδοτική στους ανθρώπους και δεν διατρέχουν κίνδυνο σε περίπτωση κατανάλωσης κρέατος ζώου που έχει προσβληθεί. Μπορεί να σημαίνει όμως ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή για τους εκτροφείς χοίρων και για το λόγο αυτό λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου έως και να πετύχουμε την «εκρίζωση» της νόσου» σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Γιάννης Μπούρας.

Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εξάπλωση του νοσήματος από την Βουλγαρία.

Οι επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου είναι συχνές και χθες πραγματοποιήθηκε για το θέμα νέα συνάντηση με την Υφυπουργό κ. Φωτεινή Αραμπατζή. Ήδη έχει προκηρυχθεί η πρόσληψη 42 κτηνιάτρων για να ενταθούν οι έλεγχοι, γεγονός για το οποίο εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι εκτρέφουν οικόσιτους χοίρους αλλά και οι κυνηγοί αγριόχοιρων. Συστήνεται η αποφυγή άμεσης επαφής με χοίρους – αγριόχοιρους που εντοπίζονται νεκροί ακόμη και αυτών που έχουν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

ert.gr