Η λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Θεσσαλία ήταν στο επίκεντρο συνέντευξης που παρέθεσε η Επιτροπή Περιοχής(Ε.Π) Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Όπως τονίστηκε οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας στη Θεσσαλία είναι απαράδεκτες και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή τους.
H συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ε.Π. Θεσσαλίας , στη Λάρισα και παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου.
Αναλυτικά η εισήγηση που παρουσιάστηκε είναι η εξής:
«Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες που διαμένουν στους χώρους φιλοξενίας της Θεσσαλίας εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες παρά τις όποιες βελτιώσεις, την αλληλεγγύη και τον αφιλοκερδή λαϊκό εθελοντισμό.
Την κατάσταση αυτή διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων στη Θεσσαλία, σε Βόλο, Κουτσόχερο και Τρίκαλα, το διήμερο 25 και 26 Οκτώβρη, όπου ενημερώθηκε απ’ τους στρατιωτικούς υπεύθυνους των δομών, συνομίλησε με πρόσφυγες, είδε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, δέσμιοι των απαράδεκτων συμφωνιών του Δουβλίνου, της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΕΕ, είναι συνυπεύθυνες τόσο για τον εγκλωβισμό των προσφύγων όσο και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία και αλλού που δημιουργούν το πρόβλημα. Στο βωμό του κέρδους και των αδυσώπητων μονοπωλιακών ανταγωνισμών, εκατομμύρια πρόσφυγες, παγκόσμια, δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα καταδικάζονται αυτή τη στιγμή να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στην αβεβαιότητα για το αν και πότε σε κάποιους θα τους δοθεί άσυλο και δυνατότητα μετακίνησης στη χώρα που θέλουν, ζουν με το φόβο της επαναπροώθησής τους στις χώρες τους που μαίνεται ο πόλεμος.
Ο κ. Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, που επισκέφτηκε το Κουτσόχερο και τα Τρίκαλα την επόμενη μέρα, εξέφρασε μόνο ευχές για να τελειώσει ο πόλεμος και για να μπορέσουν οι πρόσφυγες είτε να γυρίσουν στις πατρίδες τους, είτε να μεταβούν σε άλλες χώρες, "ξεχνώντας" ότι η κυβέρνησή του δίνει "γη και ύδωρ" για τη διευκόλυνση του πολέμου, ότι έχει υπογράψει τα "συμφωνητικά" εγκλωβισμού των προσφύγων. Εκθείασε τις δομές φιλοξενίας, μίλησε για πρότυπα και υποδειγματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, ωραιοποιώντας την κατάσταση, διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας την αλήθεια.
Στο Βόλο δεκάδες οικογένειες προσφύγων, με πάνω από τους μισούς να είναι ανήλικοι, μεταξύ των οποίων και 6 ασυνόδευτοι, μένουν και κοιμούνται σε έναν ενιαίο χώρο (παλιό κτίριο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων), με ελλιπή εξαερισμό, τον οποίο χώρισαν από μόνοι τους με κουβέρτες για κάθε οικογένεια. Οι χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες είναι σε υπαίθριο χώρο, ενώ σχεδιάζουν να τριπλασιάσουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων, γεγονός που, αν γίνει, θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. Δεν έχουν πόσιμο νερό, αλλά, σύμφωνα με το συντονιστή αξιωματικό, τους παραχωρείται ενάμισι λίτρο την ημέρα. Η μετακίνηση των προσφύγων στην πόλη γίνεται με λεωφορείο που έχει μισθώσει η ΜΚΟ DRC ("Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων").
Στα Τρίκαλα, περίπου 275 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο υπαίθριο πάρκινγκ του πρώην σούπερ μάρκετ "Ατλάντικ", σε κοντέινερς-κλουβιά (στο καθένα από δύο οικογένειες), που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν σπίτια μόνιμης ή πολύχρονης διαβίωσης οικογενειών με παιδιά, ενώ και αυτός ο χώρος προορίζεται να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους πρόσφυγες. Ο χώρος φιλοξενίας βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο και ακόμη δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο (π.χ. σήμανση, διάβαση πεζών, ενίσχυση φωτισμού), ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των προσφύγων, το φαγητό είναι απαράδεκτο.
Το Κουτσόχερο ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει ως μία τεράστια κοντεϊνερούπολη 1.500 προσφύγων (στήθηκαν κοντέινερς 8x3m για 5μελείς-6μελείς οικογένειες), με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη διαμεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ως "πρότυπος καταυλισμός", σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Για το Κουτσόχερο, το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί, ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν πρέπει να υπάρχει εκεί δομή φιλοξενίας. Είναι κρανίου τόπος, χιλιόμετρα μακριά απ’ την πόλη, γεμάτος φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σε όλους τους χώρους διαμονής προσφύγων, το φαγητό, από άποψης ποιότητας και ποσότητας, είναι απαράδεκτο, όταν κοστολογείται περίπου 4 € ημερησίως (μέσα σ’ αυτό και το εργολαβικό κέρδος). Η εξαγγελία της κυβέρνησης, δια στόματος κ. Βίτσα, για αλλαγή του τρόπου σίτισης (με παροχή κουπονιών) δεν λύνει το πρόβλημα, απ’ τη στιγμή που η χρηματοδότηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Η αιτιολογία, ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η τοπική οικονομία, είναι επικίνδυνη, γιατί κλείνει το μάτι σε κάποιους που βλέπουν τους πρόσφυγες ως πηγή εκμετάλλευσης και κέρδους. Επιπλέον, δεκάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μετά την πολύχρονη παραμονή τους στην προσφυγιά, δεν μπορούν να συμπληρώσουν με δικά τους έξοδα την ελλιπή παρεχόμενη σίτιση και ο επερχόμενος χειμώνας δημιουργεί νέες απαιτήσεις σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαφίεται κατά κύριο λόγο στις ΜΚΟ, στον εθελοντισμό, τον Ερυθρό Σταυρό και το στρατό, όπου αυτός έχει τη δυνατότητα να συνδράμει. Το κρατικό σύστημα υγείας περιορίζεται, σε κάποιες περιπτώσεις, στη διάθεση γιατρού για κάποιες ώρες και του ΕΚΑΒ για διακομιδές στα νοσοκομεία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη μεταφραστών στα νοσοκομεία όταν απευθύνονται οι πρόσφυγες σε αυτά. Ακόμη και οι πρόσφατοι εμβολιασμοί που έγιναν στα παιδιά (λόγω της επικείμενης ένταξής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα), διενεργήθηκαν απ’ τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Απλόχερα χρηματοδοτούνται ΜΚΟ, ειδικά η DRC που έχει αναλάβει εργολαβικά τις δομές της Θεσσαλίας, ενώ την αποκλειστική ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος, με την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Η σχολική εκπαίδευση των παιδιών δεν έχει ακόμη αρχίσει, εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί, ενώ μέσα στις δομές απουσιάζουν χώροι για παιχνίδι, άθληση, πολιτισμό.
Πέρα απ’ τις όποιες προσπάθειες και επιμέρους βελτιώσεις γίνονται, όλα δείχνουν ότι η ζωή των προσφύγων θα αντιμετωπισθεί στα πρότυπα των σχεδίων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με χιλιάδες ελληνικές λαϊκές οικογένειες.
Οι ελληνικές λαϊκές οικογένειες και οι πρόσφυγες έχουν τον ίδιο εχθρό, η ίδια μήτρα γεννάει τα προβλήματα για όλους. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη και τις αγορές, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δημιουργούν τα προβλήματα.
Η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, χρειάζεται να δυναμώσουν τη δράση τους για τους πρόσφυγες και μαζί με τους πρόσφυγες, για:
• Να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες (Δουβλίνο, ΕΕ - Τουρκίας, κ.λπ.).
• Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όχι στην παραχώρηση των στρατιωτικών βάσεων. Όχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε ΝΑΤΟϊκούς ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως η FRONTEX, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.
• Να δοθεί η δυνατότητα γρήγορης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και προώθησής τους στις χώρες που θέλουν.
• Να έχουν οι πρόσφυγες αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο διάστημα φιλοξενούνται στη χώρα μας. Το κράτος να έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την επαρκή και υγιεινή σίτιση, την αξιοπρεπή στέγαση. Καμιά εμπλοκή και ανάθεση σε ΜΚΟ.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλία:
-Να λυθούν τα προβλήματα στέγασης και ύδρευσης των προσφύγων στο Βόλο, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα αποχέτευσης (Τρίκαλα), να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με τις δομές φιλοξενίας και η οδική ασφάλεια για όλες τις δομές φιλοξενίας. Να χαρακτηριστεί ακατάλληλος ο χώρος στο Κουτσόχερο.
-Να εξασφαλισθούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση και να δημιουργηθούν κατάλληλες αίθουσες μέσα στις δομές, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
-Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες.
-Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία).
-Να δημιουργηθούν χώροι παιχνιδιού, άθλησης και πολιτισμού μέσα στις δομές.
-Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού.
-Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα.
-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κ.λπ.)».
ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων στη Θεσσαλία
Λάρισα | 07 Νοε 2016, 14:25
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.