Το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης στα καταστήματα κράτησης της χώρας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει σε εργασιακό αλλά και θεσμικό επίπεδο, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμη έντεκα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, με τον Ν.2721/1999 συστήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική υπηρεσία με την επωνυμία «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.) με βασικό σκοπό και αποστολή της εν λόγω υπηρεσίας την εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης (στελέχωση εξωτερικών φυλακίων, περιμετρική φρούρηση του Καταστήματος, πεζά και εποχούμενα περίπολα), τη μεταγωγή των ασθενών κρατουμένων σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό και θεραπευτικό ίδρυμα για ιατρική εξέταση, τη φρούρηση των ασθενών νοσηλευομένων κρατουμένων, τη μεταγωγή κρατουμένων για ανάκριση ή παράσταση στα δικαστήρια, τη συνοδεία τους κατά τη μετακίνηση λόγω έκτακτης άδειας (πχ. θανάτου συγγενικού τους προσώπου κοκ).
Η υπηρεσία είναι ένστολη και ένοπλη και, ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της, έχει τις ίδιες αρμοδιότητες και τα ίδια καθήκοντα με την Ελληνική Αστυνομία.
Οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς δική τους αυτοτελή ιεραρχία, με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω εργασιακή και ιεραρχική εξέλιξή τους.
Από τη σύστασή της έως σήμερα, η Υπηρεσία έχει φέρει σε πέρας εκατοντάδες χιλιάδες μεταγωγές πάσης φύσης και επικινδυνότητας κρατουμένων, ενώ παράλληλα η παρουσία της σε Δικαστικά μέγαρα, αλλά και σε θεραπευτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων στους χώρους αυτούς.
Από το 2017, με την υπουργική απόφαση 53266/2017 με αριθμό ΦΕΚ 2635/Β/27-7-2017, η υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φύλαξη εξωτερικών θυρωρείων οκτώ (8) Καταστημάτων Κράτησης, ενώ το 2018, με εντολή του τότε Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Φυτράκη, συστήθηκε μια νέα ομάδα αποτελούμενη αμιγώς από υπαλλήλους Εξωτερικής Φρουράς, με καθήκοντα άμεσης επέμβασης, περιορισμού και καταστολής μικρών σε μέγεθος έκνομων ενεργειών από πλευράς κρατουμένων.
Η πρώτη ομάδα (τριάντα ατόμων) ήδη εκπαιδεύτηκε και λειτουργεί στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, φέροντας μάλιστα ικανοποιητικότατα αποτελέσματα στους 2 μήνες ύπαρξής της, μιας και κλήθηκε αρκετές φορές να καταστείλει περιστατικά εντός των φυλακών Κορυδαλλού.
Από το 1999 θεσπίστηκαν για την υπηρεσία 4.040 οργανικές θέσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες στη συνέχεια, με το νόμο του 2011 καταργήθηκαν, ενώ σήμερα το στελεχιακό δυναμικό ανέρχεται μόλις σε 1.800 φρουρούς.
Με την 6Κ/2018 προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται η πρόσληψη 96 ατόμων, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ.
Επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε άμεσα σε πρόσληψη 55 νέων Εξωτερικών Φρουρών που δέχτηκαν την πρόσληψη, με σύμβαση ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) και ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προετοιμασίας της σχολής Εξωτερικών Φρουρών, ώστε να εκπαιδευτούν και στη συνέχεια να τοποθετηθούν στις υπηρεσίες τους, εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της έγκρισης για τη χρηματοδότηση της σχολής από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το υφιστάμενο προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς, μετά από 19 χρόνια υπηρεσίας, είναι πλέον έτοιμο να εξελιχθεί ιεραρχικά, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, υπαγόμενη πλέον στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, καθώς και την καθυστέρηση στην ανάδειξη ιεραρχίας, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στο αντικείμενο της εργασίας του, ασκώντας ουσιαστικά τα ίδια καθήκοντα στον ίδιο εργασιακό χώρο όλα αυτά τα χρόνια.
Επειδή η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης, ως η νεότερη υπηρεσία του Σωφρονιστικού Συστήματος, έχει φέρει εις πέρας ένα σημαντικό αριθμό μεταγωγών και φυλάξεων, έχει επιτύχει το σκοπό της και μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στο γενικότερο δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα,
Επειδή πρόσφατα η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια το εργασιακό καθεστώς, οι συνθήκες και οι όροι απασχόλησης, καθώς και η υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του κλάδου
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο σχέδιο έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο για την αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού της Υπηρεσίας και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να καλύψει αυτό το μείζον έλλειμμα σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων;
2. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναληφθούν προκειμένου να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για τη στελέχωση της Υπηρεσίας με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό;
3. Πότε προβλέπεται και με ποιες χρονικές δεσμεύσεις να εκκινήσει η διαδικασία επιλογής και ανάδειξης βαθμοφόρων Εξωτερικών Φρουρών;
4. Πότε θα εκδοθεί η τελική έγκριση για τη χρηματοδότηση της σχολής εισαγωγικής εκπαίδευσης των Εξωτερικών Φρουρών;