Σκληρή κριτική κατά το αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη άσκησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων στην 5η Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω των κυβερνητικών επιλογών αλλά και των επιλογών της ίδιας της ΥΠΕ.
Πρόκειται για εργαζόμενους στους τομείς της σίτισης, της καθαριότητας και της φύλαξης, οι οποίοι με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οδηγούνται στην ανεργία.
Ο Λαρισαίος πολιτικός ρώτησε επίμονα το κυβερνητικό στέλεχος τι θα συμβεί με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους μετά την 1η Ιουλίου, χωρίς όμως να πάρει απάντηση. Έτσι, κατηγόρησε τον κ. Κοντοζαμάνη ότι δεν έχει το πολιτικό θάρρος να πει σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι απολύονται.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, κάτι που επικαλείται το υπουργείο.
Μεταξύ άλλων στην επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη βουλή ο κ. Κόκκαλης τόνισε: «Είχατε απαντήσει και πριν ένα μήνα σε σχετική ερώτηση συναδέλφου. Το «απαντήσει» βέβαια εντός εισαγωγικών, γιατί δεν δώσατε κάποια συγκεκριμένη και σαφή απάντηση στο μέγα ζητούμενο, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στη φύλαξη και στην καθαριότητα στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Ελπίζω σήμερα, κύριε Υπουργέ, το εύχομαι και ελπίζω, να βρείτε την τόλμη να δώσετε μια απάντηση συγκεκριμένη, είτε είναι θετική είτε αρνητική, για αυτούς τους ανθρώπους.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, κύριε Υπουργέ, με έγγραφό σας προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, πιθανότατα και στις υπόλοιπες υγειονομικές περιφέρειες, δώσατε τρεις δυνατότητες στις υγειονομικές περιφέρειες και συγκεκριμένα στην 5η υγειονομική περιφέρεια για να καθορίσει τα θέματα των αναγκών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στη σίτιση.
Η πρώτη ήταν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η δεύτερη το επικουρικό προσωπικό και η τρίτη με διαγωνισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σε αυτό το έγγραφο, κύριε Υπουργέ -γιατί έχει σημασία- υπάρχουν δύο λέξεις: «με γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».
Ας το κρατήσουμε αυτό.
Εν αρχή ήταν ο λόγος, εν αρχή ήταν και το μεγάλο λάθος αλλά και η πράξη από την πλευρά σας, η οποία δεν στηριζόταν στον νόμο. Βαφτίσατε τις συγκεκριμένες συμβάσεις «ορισμένου χρόνου», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι ανάγκες οι συγκεκριμένες, η φύλαξη και η καθαριότητα, δεν είναι απρόβλεπτες, αλλά είναι πάγιες και διαρκείς οι ανάγκες.
Στην κοινή λογική ανάγεται αν η φύλαξη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας των χώρων υγείας, αν η φύλαξη και η καθαριότητα είναι μόνιμη, διαρκής και πάγια ανάγκη.
Εσείς ο ίδιος, σε απάντηση του συναδέλφου κ. Λαμπρούλη, είπατε κιόλας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εντούτοις βαφτίσατε τις συγκεκριμένες συμβάσεις «ορισμένου χρόνου». Σας πληροφορώ, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η σύμβαση είναι καταχρηστική.
Και ερχόμαστε τώρα, δεκαπέντε μέρες, και ρωτούν αυτοί οι άνθρωποι –ελάτε λίγο στη θέση τους- την 1η Ιουλίου θα επιστρέψουν στην ανεργία, ναι ή όχι; Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτούς τους ανθρώπους; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι τρίτη, ή ναι ή όχι. Βέβαια θα πει κάποιος, εδώ ο κύριος Υπουργός ανέφερε το δημοσιονομικό όφελος. Μήπως αυτές οι εταιρείες κόστισαν λιγότερο; Για να δούμε.
Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη δεκατέσσερις, κόστισαν για μια χρονιά 123.600 ευρώ σύμφωνα με τη μισθοδοσία, την οποία θα προσκομίσω. Η εταιρεία φύλαξης κόστισε 561.440 ευρώ, με απόκλιση στις ώρες περίπου στις εβδομήντα παραπάνω.
Κατά τα άλλα, ο τρόπος παροχής εργασίας, ο χρόνος και ο τόπος είναι ακριβώς ίδιοι, δηλαδή σχεδόν τις ίδιες ώρες, στον ίδιο τόπο, στις ίδιες συνθήκες, με τα ίδια μέσα. Και επιλέγετε την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες.
Ήταν πιο έντιμο να πείτε ότι αυτούς τους ανθρώπους τους εκμεταλλευτήκαμε διότι θέλουμε περισσότερο τις ιδιωτικές εταιρείες. Άρα, αφενός δεν σέβεστε τον πόνο του εργαζόμενου και την αγωνία του, αφετέρου ξοδεύετε πολύ περισσότερα χρήματα.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται στη φύλαξη και στην καθαριότητα περιμένουν ειλικρινά αν την 1η Ιουλίου θα επιστρέψουν στην ανεργία ή δεν θα επιστρέψουν;» κατέληξε ο Λαρισαίος πολιτικός.
Από πλευράς αναπληρωτή υπουργού Υγείας πάντως, το μόνο απτό στοιχείο που προέκυψε για τους συμβασιούχους από τη συζήτηση, ήταν το ότι «η διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει ζητήσει από την ανάδοχο εταιρεία να προσλάβει τα άτομα που ήδη εργάζονται στις δομές υγείας της 5ης Υγειονομικής με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».