Για τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και στο επιχειρείν αναφέρθηκε εκτενώς από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Μάλιστα, σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι «για να μπορέσει να συνενωθεί μια επιχείρηση πρέπει πρώτα να είναι βιώσιμη».
Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε επίσης στο αυξημένο κόστος ζωής, στη ραγδαία αύξηση της ενέργειας αλλά και για τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων λόγω της πανδημικής κρίσης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Ακούμε αριθμούς, ακούμε ευοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Ακούμε προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή όχι όμως δίκαιη. Από την άλλη η πραγματικότητα είναι σκληρή. Είναι γεγονός ότι το παρόν προσχέδιο προϋπολογισμού κατατίθεται σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Αβεβαιότητας, όσον αφορά την πανδημία.
Το ανέφερε και ο κ. Κουτεντάκης οι νεκροί είναι πάρα πολλοί και δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Αβεβαιότητα όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων. Πολλές επιχειρήσεις, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Επιτρέψτε μου, απέναντι στις ευοίωνες προβλέψεις της Κυβέρνησης, στα ωραία και τα καλά λόγια ότι θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη και ότι ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικά δίκαιος.
Να παρουσιάσω τρεις πυλώνες με όσο το δυνατόν καλύτερη απεικόνιση της πραγματικότητας. Ο πρώτος πυλώνας, είναι το κόστος ζωής. Στο κόστος ζωής συμπεριλαμβάνεται πρώτον οι η στέγη. Δεύτερον, το ηλεκτρικό ρεύμα και τρίτον, τα βασικά αγαθά. Το 2018 το 83% των Ελλήνων ενοικιαστών δαπάνησε πάνω από το 40% του εισοδήματός του για στέγαση, όταν ο μέσος όρος δαπάνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξεπερνούσε το 25,1%. Φέτος επίσης, το 83% των Ελλήνων ενοικιαστών δαπανά σχεδόν το 60 % του εισοδήματος για στέγη.
Τι έχει κάνει κυβέρνηση, σε αυτή την υπέρογκη αύξηση των ενοικίων; Τίποτα. Τι έχει κάνει για τη στεγαστική πολιτική; Τίποτα.
Δεύτερον, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, αύριο κλειδώνει η τιμή, που ανέρχεται σε 1,13 - 1,15 ανά λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης. Στην επαρχία 1,20. Αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι. Ο αντίλογος από την Κυβέρνηση. Μα έχουμε δώσει σχετικό επίδομα. Δυστυχώς, δεν φτάνει και το δυστυχώς δεν φτάνει δεν είναι αντιπολιτευτική τακτική, είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Πρέπει να το καταλάβετε. Και μην κατηγορείτε την αντιπολίτευση ότι είμαστε μίζεροι ότι φέρνουμε την καταστροφολογία. Δεν φτάνει.
Επιχειρήσεις. Ακούστηκε ωραίο κύριε Σκυλακάκη αυτό που είπατε για τη μεταρρύθμιση για τη συγχώνευση, ή εξαγορά των επιχειρήσεων. Πραγματικά,
υπάρχει επιχειρηματίας ο οποίος δεν θέλει να μεγαλώσει την επιχείρησή του;
Λησμονείτε μια βασική προϋπόθεση, για να μπορέσει να συνενωθεί μια επιχείρηση πρέπει πρώτα να είναι βιώσιμη.
Εάν δεν είναι βιώσιμη, πως θα μπορέσει ή να συνενωθεί ή ακόμη και να εξαγοραστεί; Ακούσατε τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος τι είπε; Είπε ο άνθρωπος «πολύ φοβούμαι ότι πολλές επιχειρήσεις δε θα αντέξουν λόγω των συσσωρευμένων χρεών». Εδώ ερωτάστε: 72 έντοκες δόσεις για χρέη στην εφορία, αυτό εσείς το θεωρείτε δίκαιο, όταν με δικιά σας εντολή - όταν λέω «δικιά σας», εννοώ με κρατική εντολή - έκλεισε μια επιχείρηση;
Υπάκουσε στα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού και καλά έκανε. Το θεωρείτε δίκαιο, να πληρώνει και με τόκο τα χρέη του; Ποια είναι η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία αυτή τη στιγμή; 12 δόσεις. Με αυτά τα εργαλεία θεωρείτε ότι θα ανταπεξέλθει μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Ειλικρινά, το πιστεύετε; Άρα, για να μπορέσει, να αυξηθεί, να μεγαλώσει ο επιχειρηματίας, όπως λέτε σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, πρέπει πρώτα, να είναι βιώσιμος, κύριοι της Κυβέρνησης.
Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω μια για την καθαρά ιδεολογική σας τακτική για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα ηλεκτρονικά βιβλία, όπως λάθος θέλετε, να τα εισαγάγετε, ευνοούν μόνο τα myDATA τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το λένε τα επιμελητήρια της Θεσσαλίας, τα οποία επιμελητήρια, κ. Υπουργέ, είναι από όλα τα Κόμματα. Τι λένε σε επιστολή, που έχουν στείλει πριν από μια βδομάδα;
Ότι διαπιστώθηκε ότι οι μόνοι που έχουν ενημερωθεί και είναι έτοιμοι, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες πώς θα ενημερωθούν; Πώς θα ανταπεξέλθουν; Η πιο τρανταχτή απόδειξη.
Άρα, τι ζητάτε για τη μεταρρύθμιση, που είπατε, να συνενωθούν ή να εξαγοραστούν οι επιχειρήσεις; Πρέπει πρώτα με κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει πρώτα όλοι μαζί. Σε όλους αφορά η ανάπτυξη, όχι λίγους. Γιατί αν αφορά σε λίγους, τότε, πράγματι, η ανάπτυξη είναι ισχυρή. Αν αφορά σε όλους, τότε είναι δίκαιη.»