Ως ένα νομοσχέδιο που αφενός η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει και να εξηγήσει για τη χρησιμότητά του, ενώ την ίδια ώρα πλήττει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, χαρακτήρισε αυτόν για το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο κ. Κόκκαλης εγκάλεσε την κυβέρνηση για την απουσία της απαιτούμενης αιτιολογικής έκθεσης όφειλε να συνοδεύει το νομοσχέδιο.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα οι λαϊκές αγορές λειτουργούν και θα λειτουργούν μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του νόμου με έναν νόμο, με τον αριθμό 4494/2017, τον όποιο νόμο η σημερινή Κυβέρνηση, ούσα αντιπολίτευση, θεώρησε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θεώρησε τότε το 2017 ότι είναι προς όφελος και των παραγωγών λαϊκών αγορών, των πωλητών λαϊκών αγορών, αλλά και των καταναλωτών.
Μετά από τέσσερα χρόνια φέρνει έναν νόμο που προσπαθεί να ρυθμίσει πάλι τις λαϊκές αγορές. Σ’ αυτόν τον νόμο συναντάμε θέματα για τα οποία όλοι πρέπει να ανατρέξουμε στην αιτιολογική έκθεση, η οποία, όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει σ’ αυτόν τον νόμο. Η αναγκαιότητα ενός νόμου προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση. Εξηγεί η Κυβέρνηση και το επισπεύδον Υπουργείο για ποιον λόγο πρέπει να ψηφιστεί αυτός ο νόμος.
Αυτή η αναγκαιότητα, όταν έχεις ψηφίσει υπέρ ενός νόμου, καθίσταται επιτακτική και απαιτείται να είναι πλήρως αναλυτική για ποιον λόγο φέρνει αυτή τη μοριοδότηση. Μας είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι όλα όσα υποστηρίζουμε είναι στη φαντασία μας.
Τελικά, μήπως υπάρχει αιτιολογική έκθεση και δεν την έχουμε διαβάσει, μήπως δεν την έχουμε δει; Πιθανότατα. Εάν δεν την έχουμε δει την αιτιολογική έκθεση, η οποία αιτιολογική έκθεση εξηγεί στον ελληνικό λαό για ποιο λόγο πρέπει να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, ζητούμε συγγνώμη. Εάν υπάρχει και δεν την έχουμε δει, δεν την έχουμε διαβάσει ζητούμε συγγνώμη.
Εάν παραμένει το δίκαιο σύστημα 50% παραγωγοί λαϊκών αγορών και 50% πωλητές πάλι ζητούμε συγγνώμη, διότι τελικά είναι στη φαντασία μας. Εάν υπάρχει μια δίκαιη αντιμετώπιση των παραγωγών σ’ αυτό το νομοσχέδιο, τότε και πάλι θα ζητήσουμε συγγνώμη.
Δυστυχώς, όμως για εσάς δεν υπάρχουν. Ρώτησαν πολλοί Βουλευτές της Συμπολίτευσης να μας πείτε επακριβώς τη διαφωνία για να καταλάβουμε, αν και δεν υπερασπίστηκε, όπως πρέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τουλάχιστον από τη Συμπολίτευση.
Ποιος είναι ο λόγος της διαφωνίας; Στο άρθρο 16 υπάρχει μια διαδικασία μοριοδότησης. Όταν το ακούει κάποιος αυτό λέει: διαφάνεια, μοριοδότηση. Ειλικρινά θέλουμε μέχρι αύριο που θα ψηφιστεί να μας πείτε πως καταλήξετε στα συγκεκριμένα κριτήρια; Πώς καταλήξατε;
Θέλετε να καταπολεμήσετε την ανεργία των γεωπόνων; Έχετε κάνει έρευνα ότι η πλειοψηφία των παραγωγών λαϊκών αγορών αποτελείται από νέους κάτω των τριάντα, για αυτό και αυτοί παίρνουν περισσότερη μοριοδότηση; Εάν έχετε τέτοια έρευνα ότι η πλειοψηφία των παραγωγών λαϊκών αγορών είναι κάτω από τριάντα, εάν έχετε έρευνα ότι θέλουν και μπορούν να ασχοληθούν κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που να έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα, τότε ναι, να το καταλάβουμε.
Θα εξηγήσει κάποιος στην Εθνική Αντιπροσωπεία ποιο είναι το νόημα, πώς προέκυψαν αυτά τα κριτήρια και για ποιο λόγο είναι διαφορετικά τα κριτήρια του παραγωγού με αυτά του πωλητή; Λείπει η μονογονεϊκή οικογένεια από τον παραγωγό. Για ποιο λόγο είναι διαφορετικά;
Ουσιαστικά, θα ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό, δεν εξηγεί στους παραγωγούς ποια είναι η αναγκαιότητα του, για ποιο λόγο. Επίσης, θα ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο δίνει κανονιστική αρμοδιότητα στον Υπουργό. Από τον συγκεκριμένο Υπουργό όλα τα έχουμε ακούσει τώρα έγινε και νομομαθής.
Είπε με μια «πειθώ» ότι οι κανονιστικές πράξεις γίνονται και με υπουργικές αποφάσεις. Κατ’ εξαίρεση λέει το Σύνταγμα όταν αφορούν
ειδικότερο θέμα, όταν αφορούν τοπικό θέμα ή θέμα λεπτομερές.
Ερωτάται: Είναι λεπτομερές ή ειδικό ή τεχνικό να καθορίζονται τα είδη πώλησης για τον παραγωγό και τον επαγγελματία πωλητή; Είναι τεχνικό θέμα ότι με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης και τα στοιχεία της βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας; Οι λέξεις μόνο και μόνο «οι όροι και οι προϋποθέσεις» δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Συνεπώς, αύριο θα ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, ατελές και αόριστο.
Κλείνω, με την ακρίβεια. Θα εξηγήσετε στο ελληνικό λαό για τα μέτρα τα συγκεκριμένα, γιατί πολλοί λένε: Μα, φταίει η Κυβέρνηση για τους εξωγενείς παράγοντες; Η Κυβέρνηση φταίει γιατί δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για την ανάσχεση της ακρίβειας. Δεν κάνει κάτι ουσιαστικό στα καύσιμα και δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για την ενέργεια και δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για τα βασικά είδη διατροφής που πλήττουν τα νοικοκυριά μας. Και αντ’ αυτού φέρνετε ένα νομοσχέδιο στο οποίο δεν εξηγείται ποια ήταν και ποια είναι -ακόμη και σήμερα ακόμη και αύριο-η αναγκαιότητα τρία χρόνια μετά όταν ψηφίζατε εντελώς διαφορετικά.»