Την εκτίμηση πως από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία θα ωφεληθούν οι λίγοι και όχι οι πολλοί έκανε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στη βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του Ταμείου, όμως όταν αυτό είναι για όλους και όπως συμπλήρωσε αυτό δεν θα ισχύσει στην πράξη, γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε καν μία στοιχειώδη δημοκρατική και παραγωγική δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε:

«Πριν από λίγες ώρες το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τη διακοπή εργασιών για τους εργαζόμενους τη Δευτέρα λόγω της επιγενόμενης περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση ειρωνευόταν από χτες και σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα για την πρότασή του.

Κι έρχομαι στην κύρωση της σύμβασης. Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Δεν είμαστε αντίθετοι με το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαστε αντίθετοι με την αντίληψη της Κυβέρνησης για τη διοχέτευση και για το ποιοι θα ωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η βασική και καίρια, η σημαντική ερώτηση είναι αν θα ωφεληθούν λίγοι ή θα ωφεληθούν όλοι. Αυτό το ερώτημα νομίζω ότι δεν έχει απαντηθεί. 

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν θα ωφεληθούν δυστυχώς όλοι, γιατί αν ήταν να ωφεληθούν όλοι, η Κυβέρνηση όφειλε να καλέσει τους φορείς, όφειλε να κάνει μια στοιχειώδη δημοκρατική και παραγωγική δημόσια διαβούλευση. Εάν τους ωφελήσει όλους, τότε γιατί μόνο το 14,5% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γνωρίζει τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης; Τότε γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα δεν γνωρίζει για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης; 

Είναι κομβικό το μοντέλο το οποίο θέλουμε να ακολουθήσουμε, εάν πρέπει να γίνει ένας παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας ή όχι. Το επαναλαμβανόμενο ερώτημα από τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης «Με ποιον τρόπο θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;» δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα. Ο μοναδικός τρόπος αφ’ ης στιγμής τα δάνεια θα κατευθυνθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος, είναι να αλλάξουν τα
κριτήρια του πιστωτικού κινδύνου, εκτός αν το σχεδιάζετε. Τότε να μας το πείτε. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Για το θέμα της «πράσινης μετάβασης» ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς από το 2018 που ψηφίστηκαν οι πρώτοι νόμοι, ενεργειακές κοινότητες, ενεργειακός συμψηφισμός για τους αγρότες, μέχρι σήμερα που μιλάμε, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανήκει στις μεγάλες εταιρείες». 

Κατέθεσε πρόταση κάνοντας λόγο για «ενεργειακή δημοκρατία» ζητώντας «το 50% των αδειών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να είναι στους αγρότες, να είναι στις ενεργειακές κοινότητες και στα νοικοκυριά». 

ΤΙ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΓΡΟΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;

Στο κλείσιμο της ομιλία του, ο Λαρισαίος βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος – όπως σημείωσε – «με το σχέδιο της Κυβέρνησης ουσιαστικά δεν λύνει τα βασικά και θεμελιώδη προβλήματα τα οποία τον ταλανίζουν χρόνια τώρα.

Στον πυλώνα 4 που περιγράφει ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας, σε ένα πολύ μικρό κεφάλαιο αναφέρει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα. Θα μου πείτε, δεν είναι αναγκαίος; Είναι σίγουρα. Ξεκάθαρα. Θέλει μόνο αυτό όμως σήμερα ο πρωτογενής τομέας; Όχι. Γι’ αυτό σας κατηγορούμε ότι ετοιμάσατε ένα σχέδιο ερήμην της κοινωνίας που θα αφορά όμως την κοινωνία. 

Για τον πρωτογενή τομέα πρέπει πρώτα να καθίσετε και να πείτε τι μοντέλο αγρότη θέλουμε. Ποιος είναι ο σχεδιασμός; Πώς ο αγρότης μας, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας θα είναι ανταγωνιστικός; 

Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση και λέμε ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων. Ενίσχυση, στήριξη των οικολογικών σχημάτων, ενίσχυση των μικρών και των επαγγελματιών αγροτών. Ποιο είναι το δικό σας μοντέλο; Μετά θα πρέπει να διοχετεύσετε το Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν δεν έχετε κάνει αυτόν τον σχεδιασμό καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι δεν θα ακουμπήσει καν η όποια βοήθεια τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους. 

Συγκεκριμένα, δεν γίνεται λόγος για ένα από τα πιο βασικά προβλήματα, ένα από τα πιο θεμελιώδη, τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Οι νέοι αγρότες δεν έχουν ανάγκη τον εξοπλισμό. Το κυριότερο που χρειάζονται δεν είναι το τρακτέρ. Είναι η γη. Δυστυχώς δάνεια για τη γη δεν δίνουν οι τράπεζες. Ήταν και είναι χρυσή ευκαιρία να βοηθηθούν οι αγρότες για αγορά γης. Η πρώτη, η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη
του γεωργικού τομέα είναι η δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. 

Το πρώτο βασικό εργαλείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρώτο και βασικό μέτρο είναι η αγορά γης από τους νέους μας. Και δεύτερον τα φορολογικά κίνητρα. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για πρωτογενή τομέα, ο οποίος θα έχει μέλλον στη χώρα μας. Αυτή είναι η πρόταση την οποία καταθέτουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτή είναι η πρόταση προς την Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και σας κατηγορούμε ότι σχεδιάζετε και αποφασίζετε ερήμην της κοινωνίας, με αποφάσεις για θέματα που αφορούν το μέλλον της κοινωνίας» κατέληξε.