Στα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που οδήγησαν για πρώτη φορά στη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για το Βαμβάκι που έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Λάρισα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός κάλεσε μάλιστα την παριστάμενη τωρινή ηγεσία του Υπουργείου να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη στρατηγική, αλλά και αυτή να γίνει σεβαστή απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Ένας μεγάλος στόχος κερδήθηκε, χρειάζεται και επιβάλλεται αρκετή δουλειά ακόμη για να νιώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί στη χώρα μας ότι κάτι αλλάζει στο βαμβάκι. Όπως και σε πολλά αγροτικά προϊόντα έτσι και το βαμβάκι στα χρόνια της κρίσης έπεσε θύμα του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Κατά τη διετία 2017-2019 κατά την οποία είχα την τιμή να χειρίζομαι από κυβερνητικής πλευράς το θέμα του βαμβακιού, θέσαμε μαζί με την ΔΟΒ συγκεκριμένη στοχοθεσία ιεραρχώντας προτεραιότητες, αξιοποιώντας την Ομάδα Εργασίας για το βαμβάκι, η οποία (ομάδα) ήταν η μοναδική που λειτούργησε για αγροτικό προϊόν.
Η εθνική στρατηγική για το βαμβάκι ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης δύο ετών και δεν είναι ένα απλό ευχολόγιο, δεν είναι μόνο διαπιστώσεις, είναι συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την ανάδειξη του ελληνικού ποιοτικού βαμβακιού.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποια σημεία: Βασικός Πυλώνας της Εθνικής Στρατηγικής είναι η εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών και εδώ σημαντική θα είναι η συμβολή του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Μετά από την εκπαίδευση επιχειρείται η μείωση του κόστους παραγωγής βάμβακος.
Επίσης, ένα σημαντικότατο θέμα που αναδεικνύει η εθνική στρατηγική είναι η ανάδειξη και η κατοχύρωση της ταυτότητας του ελληνικού βαμβακιού μέσα από δράσεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα και της ΔΟΒ, αλλά με την ανάδειξη του ποιοτικού προϊόντος.
Για τον σκοπό αυτό, για πρώτη φορά σε υπουργική απόφαση (4-7-2011), γίνεται λόγος για επιβράβευση του παραγωγού που καλλιεργεί ποιοτικό βαμβάκι.
Λύθηκαν τα προβλήματα; Όχι βέβαια. Έγινε όμως μια καλή αρχή, τέθηκε μια βάση αρκετά δυνατή για να χτιστεί στο άμεσο μέλλον το οικοδόμημα που θα λέγεται ελληνικό ποιοτικό βαμβάκι.
Απαιτείται η υιοθέτηση της εθνικής στρατηγικής από το ΥΠΑΑΤ και ο σεβασμός αυτής από όλους (παραγωγούς, εμπόρους, εκκοκκιστές, επιστημονικό προσωπικό)».