Να ενσωματώσει το συντομότερο δυνατό κοινοτική οδηγία που επιτρέπει να δημιουργηθεί στο ελληνικό κράτος μία ισχυρή εργαλειοθήκη προστασίας των συμβάσεων αγοροπωλησίας αγροτικών προϊόντων, ζήτησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.
Στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του, ο Λαρισαίος βουλευτής υπενθύμισε στο κυβερνητικό στέλεχος πως ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο με την υπογραφή γραπτής σύμβασης στην αγοροπωλησία του βαμβακιού πέρυσι τον Ιούνιο, η οποία θα εφαρμοστεί φέτος.
Ερχόμενος στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κόκκαλης είπε ως η κυβέρνηση καλείται να ενσωματώσει «την ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/633 έως και τον Μάρτιο του 2021. Αυτή η Οδηγία, συνέχισε, κάνει λόγο για προστασία του παραγωγού από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές δεν αντανακλούν στο εισόδημα του παραγωγού;
Άρα, η ερώτησή μου δεν αφορά τη λέξη «εγγυημένες τιμές», ώστε να πάμε στο επίπεδο του ότι δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ξεκαθαρίσουμε πως ό,τι αναφέρω και για ό,τι μιλώ αναφέρεται ρητώς στην ευρωπαϊκή οδηγία.
Η ευρωπαϊκή Οδηγία κάνει λόγο για τη δυνατότητα κάθε κράτους μέλους υποχρεωτικότητας στις συμβάσεις αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων. Έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών. Και σε αυτό θέλω να τοποθετηθείτε. Το λέει ξεκάθαρα η ευρωπαϊκή Οδηγία.»
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρώην υφυπουργός στάθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας η οποία όπως εξήγησε «Με σκοπό να μην αλλοιωθεί η αξία της αλυσίδας τροφοδοσίας, ψήφισε πως κάθε ένας που επεμβαίνει σε αυτή την αλυσίδα θα πρέπει να πληρώνει στον αμέσως προηγούμενο που έχει επέμβει…» -άρα, αφορά όλη την αλυσίδα, και τις σχέσεις του μεταποιητή με τον τελικό- «…μία τιμή τουλάχιστον ίδια ή ανώτερη από την αντικειμενική αξία παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος.
Η διαπίστευση αυτή θα γίνεται με βάση όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που επιτρέπει ο νόμος».
Επίσης, ως προς τις εναρμονισμένες πρακτικές, έφερε ως παράδειγμα δύο τιμολόγια αγοροπωλησίας βρώσιμης ελιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «¨δεν είναι δυνατόν η βρώσιμη ελιά να έχει ακριβώς την ίδια τιμή και στους πέντε νομούς.
Πέρυσι η τιμή -και δεν το λέω αντιπαραθετικά- ήταν 2,10 και πρόπερσι ήταν πιο πάνω. Τώρα, πριν τρεις μήνες, τον Φεβρουάριο του 2020, η τιμή είναι 0,98, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 ήταν 2,20. Το 0,98 δεν είναι υπέρμετρα κάτω από το κόστος παραγωγής για τη βρώσιμη ελιά Καλαμών;
Όσον αφορά αυτό το φαινόμενο -και σε αυτό θέλω να τοποθετηθείτε- η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει το πλαίσιο για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας -την οποία και θα προσκομίσω-, αλλά εσείς θα εξειδικεύσετε αυτό το πλαίσιο. Και έχετε τη δυνατότητα, κύριε Υπουργέ, να υπάρχουν γραπτές συμβάσεις, αλλά και τη δυνατότητα να ορίσετε το αντικειμενικό κόστος παραγωγής.
ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «τη δυνατότητα να ορίσει μία συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως λέγατε σε αυτή την Αίθουσα για τις ελληνοποιήσεις, ότι η ποινική διάταξη για τα ΠΟΠ δεν αναφέρεται ευθέως στην ευρωπαϊκή Οδηγία, διότι η ευρωπαϊκή Οδηγία σάς έδινε τις κατευθύνσεις, έτσι και τώρα πρέπει και ζητούμε να φέρετε άμεσα στη Βουλή αυτή την Οδηγία, κύριε Υπουργέ, γιατί πρόκειται για Οδηγία η οποία θα ενσωματώνει και θα προστατεύει τον παραγωγό, τον πρώτο αδύναμο κρίκο, από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει…
Άρα, η κουβέντα ότι δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προστασία συμβάσεων, επειδή είναι κόντρα στον ευρωπαϊκό κανονισμό, νομίζω ότι δεν ευσταθεί» κατέληξε».
Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης τόνισε πως πρόθεσή της κυβέρνησης είναι να ενσωματωθεί άμεσα την Κοινοτική Οδηγία, εξηγώντας ότι «ολοκληρώνεται η διαδικασία της νομοτεχνικής επιτροπής στην οποία προεδρεύει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».