«Η εφαρμογή από την τωρινή κυβέρνηση της εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι την οποία υλοποιήσαμε ως προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ίδιους τους παραγωγούς, δείχνει ότι μπορεί να βρεθεί ο κοινός νους στα σπουδαία που αφορούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Άρα, χαίρομαι που ο υπουργός κ. Λιβανός προχθές από το βήμα της βουλής δήλωσε ότι υιοθετεί την εθνική στρατηγική που ήταν αποτέλεσμα δουλειάς όλης της αλυσίδας βάμβακος: παραγωγών και εκκοκκιστών, αλλά και της τότε πολιτικής ηγεσίας».
Τα παραπάνω επεσήμανε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το βαμβάκι, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρισα.
Ο κ. Κόκκαλης τόνισε επίσης πως «καλό θα ήταν να ενταχθεί σε φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα το βαμβάκι, όπως είναι η στάγδην άρδευση, η οποία θα βοηθήσει πολύ και το περιβάλλον αλλά θα βοηθήσει για την παραγωγή οικολογικού και ποιοτικού βάμβακος. Επίσης, είναι η μέτρηση του ενεργειακού και του υδατικού αποτυπώματος στις βαμβακοκαλλιέργειες. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά είναι κοστοβόρο. Μπορεί να γίνει για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά είναι κοστοβόρο».
Ο Λαρισαίος πολιτικός υπογράμμισε ότι «από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα οι βαμβακοπαραγωγοί να ακούσουν προτάσεις, ώστε να ενταχθεί το βαμβάκι στους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με όσο γίνεται λιγότερο ενεργειακό αποτύπωμα.
Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, το ζήτημα είναι πολυσύνθετο και υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων ενός υπουργείου. Μία λύση θα ήταν ο ενεργειακός συμψηφισμός, για όλους τους αγρότες. Για όλους ανεξαιρέτως. Και κάνω έκκληση από αυτό το βήμα, όλοι οι αγρότες και όλοι οι κτηνοτρόφοι να δικαιούνται το δικαίωμα στον ενεργειακό συμψηφισμό.
Όπως είναι σήμερα το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, δυστυχώς, δεν τους το επιτρέπει.
Πρέπει, όμως, να ληφθεί μέριμνα για αυτό το οποίο είχε ξεκινήσει το 2018, ώστε αυτό το δικαίωμα, στον ενεργειακό συμψηφισμό τον έχουν μόνο εβδομήντα πέντε αγρότες σε όλο το Νομό Λάρισας».
Αναφέρθηκε τέλος και στο ζήτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, τονίζοντας πως «οι τιμές της διαφοράς ήταν πολύ μικρές, αν εξαιρέσουμε τον covid-19.
Παρ’ όλα αυτά, δόθηκαν ως επιστρεπτέες προκαταβολές στους παραγωγούς βαμβακιού 47.656.715 ευρώ. Αυτά είναι τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου είναι και υπεύθυνο για αυτού του είδους τις ενισχύσεις.
Ο μεγάλος στόχος πρέπει να παραμένει ένας: Η παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού που θα ωφελήσει όλη την παραγωγική αλυσίδα του προϊόντος».