Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματικών και Αυτοάνοσων Νοσημάτων στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου διακεκριμένοι επιστήμονες ομιλητές παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην παθογένεια, τη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών/αυτοάνοσων νοσημάτων.
Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα πλαίσια του ΕλληνοΙσραηλινού συμποσίου, παρουσιάστηκαν δεδομένα από την έρευνα που γίνεται για τα νοσήματα αυτά στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου - στις 19:00 - ο Καθηγητής Υ. Shoenfeld θα αναπτύξει το μωσαϊκό της αυτοανοσίας, τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον από τις λοιμώξεις μέχρι χημικές ουσίες, διαταράσσουν το περιβάλλον το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα νοσήματα.
Στις πρωινές ομιλίες, Ισραηλινοί ερευνητές μίλησαν για την ευεργετική επίδραση του καφέ στα αυτοάνοσα νοσήματα, για την αμφιλεγόμενη σχέση των εμβολίων και της προσθετικής στήθους με την αυτοανοσία και για την ανάγκη να ασχοληθούμε περισσότερο με τα γηριατρικά προβλήματα, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.
Έλληνες καθηγητές ανέπτυξαν φλέγοντα θέματα όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις, το ρόλο των γονιδίων σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σκληρόδερμα.
Όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Yehuda Shoenfeld από το Ισραήλ, «οι εξαιρετικές παρουσιάσεις των Ελλήνων και ξένων ομιλητών και η πρωτόγνωρη συμμετοχή του κόσμου, μας κάνει αισιόδοξους αλλά και παράλληλα μας ανεβάζει τον πήχη για το επόμενο συνέδριο Ελλήνων και Ισραηλινών επιστημόνων που ασχολούνται με τα αυτοάνοσα νοσήματα».
Ο κ. Δημήτριος Μπόγδανος, Διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, εξήρε τους ομιλητές για τις ουσιαστικές παρουσιάσεις τους σε φλέγοντα θέματα, το κοινό για την συμμετοχή του, ευχαρίστησε το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας και το «Mediterranean Journal of Rheumatology», το επίσημο περιοδικό της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ καθώς και την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας για την υποστήριξη τους στο φετινό συνέδριο.
Τέλος, ο καθηγητής κ. Λάζαρος Σακκάς, Πρόεδρος του Συνεδρίου, τόνισε ότι «η πρώτη ημέρα του συνεδρίου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ολοκληρωμένη γνώση της μεταφραστικής έρευνας και των πρόσφατων εξελίξεων στα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και εξαίρετη ευκαιρία διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τα διαγνωστικά και θεραπευτικά διλλήματα στα αυτοάνοσα νοσήματα»