Εισηγήτρια στο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ορίστηκε από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής η βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.
Στο πλαίσιο της επί της αρχής τοποθέτησής της στην αρμόδια Επιτροπή τα Βουλής τόνισε, μεταξύ άλλων, πως μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου είναι κατώτερο των περιστάσεων και «…είναι λιγότερο τολμηρό, σε σχέση με το αίτημα των εκτός Επικράτειας Ελλήνων πολιτών, που δεν είναι άλλο από την πλήρη άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση της ψήφου τους.
Δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν τόλμησαν να κάνουν την αυτό-υπέρβασή τους, με μεγαλύτερη την ευθύνη της αριστεράς στο νόμο αυτό ».
Η Λαρισαία βουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής εμφατικά και με κάθε τρόπο υποστήριξε και υποστηρίζει την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου - κάτι που δεν θεσμοθετείται με το παρόν νομοσχέδιο – δεδομένου ότι κάθε άλλος τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων συνιστά ευθύ αποκλεισμό τους από την εκλογική διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά τους «κόφτες» που τίθενται ως όροι συμμετοχής των Αποδήμων στην εκλογική διαδικασία (ύπαρξη ελληνικού Α.Φ.Μ., περιορισμός των 35 χρόνων, διετία παραμονής στη χώρα κλπ.) η Ευαγγελία Λιακούλη, εκφράζοντας τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής διαφώνησε, δεδομένου ότι πρακτικά όλοι αυτοί οι περιορισμοί είναι αδύνατον να διαπιστωθούν από πλευράς της Πολιτείας και άρα μόνο δημιουργούν περιττά προσκόμματα και αποκλεισμούς.
«Είναι απαράδεκτη – και ταξική - η λογική ότι κάποιος ο οποίος μπορεί να διαθέσει χρόνο και χρήμα για να έρθει να ψηφίσει στην Ελλάδα, έχοντας κατά τ’ άλλα κάθε δικαίωμα να το κάνει, να μην μπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό αν αποφασίσει τελικά να μην έρθει στη χώρα, λόγω των συγκεκριμένων περιορισμών που το νομοσχέδιο θέτει», είπε χαρακτηριστικά.
Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα που έθεσε όμως η Λαρισαία πολιτικός, είναι η μη διακριτή αντιπροσώπευση των αποδήμων, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί με την πρόβλεψη αύξησης των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, καθώς δεν κατοχυρώνεται η εκλογή βουλευτών εξ Αποδήμων από τα κόμματα, δεδομένου ότι δεν δημιουργούνται ειδικές Περιφέρειες Απόδημου Ελληνισμού (π.χ. Αμερική, Ευρώπη, Ωκεανία κλπ.), ούτε υπάρχει πρόβλεψη υποχρεωτικής συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια επικρατείας.
«Επαφίεται λοιπόν στην καλή θέληση του κάθε κόμματος το αν θα συμπεριλάβει έως τρεις Απόδημους υποψήφιους βουλευτές στη λίστα Επικρατείας του, καθώς και το αν θα είναι εκλόγιμη η θέση, στην οποία τελικά θα τους τοποθετήσουν- αν τους τοποθετήσουν …», συμπλήρωσε κλείνοντας.