«Αυτά που είπε ο Ερντογάν είναι αρκούντως ανησυχητικά και δεν είναι, δυστυχώς, μόνο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη, με την οικονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται, λοιπόν, το συντομότερο δυνατό να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να ορθοποδήσει η οικονομία της, προκειμένου να επανακτήσει και το κύρος της στη διεθνή κοινότητα». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λοζάνης (στη “Θεσσαλία Τηλεόραση” και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο).
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «αυτό που συμβαίνει θα πρέπει να μας βάλει σε μεγάλη περίσκεψη και προβληματισμό. Έχουμε στην Τουρκία τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν, έχουμε τις δηλώσεις του Αυστριακού Επιτρόπου, αρμοδίου για τη διεύρυνση, όσον αφορά το ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και τις απαιτήσεις των λεγόμενων Τσάμηδων, και έχουμε, βεβαίως, τις γνωστές αλυτρωτικές θέσεις των Σκοπίων».
Ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας τόνισε πως «υπάρχει μια κλιμάκωση μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου της επιθετικής ρητορείας προς όλες τις πλευρές. Η Τουρκία είναι ήξεις αφίξεις όσον αφορά τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Ήδη τα νησιά έχουν κατακλυστεί από μετανάστες, έχουν γίνει ουσιαστικά μόνιμα hot spot».
Καταπατούν τη Λοζάνη σε Ίμβρο και Τένεδο
Όσο για τη Συνθήκη της Λοζάνης o κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «τα νησιά είχαν απελευθερωθεί από τους Βαλκανικούς πολέμους το 1912 και με τη Συνθήκη της Λοζάνης η Τουρκία ξαναπήρε την Ίμβρο και την Τένεδο που είχαν αμιγή ελληνικό πληθυσμό με την προϋπόθεση και τη δέσμευση ότι θα έχουν καθεστώς αυτονομίας. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν το σεβάστηκε καθόλου. Αντιθέτως, με τις διώξεις και όλο αυτό το σχέδιο αφελληνισμού έμειναν σήμερα ελάχιστοι Έλληνες στα νησιά. Μόλις πριν 2-3 χρόνια με επίμονες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Ιμβρίων της διασποράς μπόρεσε να ξανανοίξει σχολείο στην Ίμβρο. Και βεβαίως με τη Λοζάνη ουσιαστικά χάσαμε την Ανατολική Θράκη. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ο Κεμάλ δεν είχε ούτε ένα πλοιάριο να περάσει από την Μικρασία στην ευρωπαϊκή όχθη. Εκκενώθηκε ουσιαστικά η Ανατολική Θράκη, όπου ο ελληνικός πληθυσμός ήταν υπέρτερος του τουρκικού χωρίς να πέσει μια τουφεκιά υπό την επιμονή των Εγγλέζων που δεν ήθελαν να μπουν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή σε σύγκρουση με τους Τούρκους».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι αυτή που καθορίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1923. Αυτή είναι η βάση, το θεμέλιο πάνω στην οποία στηρίζεται η συγκατοίκηση, η συμβίωσή μας σε αυτή τη δύσκολη γειτονιά με την Τουρκία. Και οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, πόσο δε μάλλον μια χώρα που θεωρητικώς εξακολουθεί ακόμα να έχει ζωηρό ενδιαφέρον για την ένταξή της στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Σε διαρκή εγρήγορση!
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «και η Αλβανία που επιδιώκει κι αυτή να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να σέβεται απολύτως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου, κάτι που πολλές φορές δεν γίνεται και έχουμε τέτοια παραδείγματα και στην περιοχή της Χειμάρας, που δεν αναγνωρίζεται από την Αλβανία ως μειονοτική -παρότι ζουν εκεί Έλληνες χιλιάδες χρόνια- όπου παρατηρούνται συμπεριφορές παραβίασης των δικαιωμάτων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών».
Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, δεν μπορεί να κάνουμε εκπτώσεις στα εθνικά θέματα. Δεν είναι σαν την οικονομία, όπου η όποια δοκιμασία μπορεί κάποια στιγμή να διορθωθεί αν υπάρχει σχέδιο και μια συνετή διαχείριση. Οι ζημιές στα εθνικά ζητήματα θα μας ακολουθούν για πολλές δεκαετίες».