«Οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδια στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας για να τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και ίδιον συμφέρον. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με νόμους και κανόνες, με εμπεδωμένη δημοκρατία, που σέβεται και ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν θα γίνει, όσο κι αν το επιθυμούν κάποιοι, ούτε Βενεζουέλα ούτε νεοσοβιετική λαϊκή δημοκρατία. Όσοι το ονειρεύονται έχουν χάσει προ πολλού το ραντεβού με την ιστορία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Κατερίνη κατά την εισήγησή του στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θοδωρή Καράογλου, «Ορκίζομαι», το οποίο πραγματεύεται τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «το πολιτικό σύστημα κυριολεκτικά περνά μαύρες μέρες. Ίσως πρόκειται, κρίνοντας από την εικόνα της δημόσιας αντιπαράθεσης των κομμάτων και των βουλευτών, από τις χειρότερες ημέρες του κοινοβουλευτισμού. Η κρίση των μεγάλων κομμάτων, οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας είτε στην ιδιώτευση είτε στην στήριξη άλλων κομματικών σχηματισμών, με την ελπίδα του νέου. Το νέο το είδαμε, το καλό δεν είδαμε!».
Μείωση αριθμού βουλευτών…
Επιπλέον, καυτηρίασε την απουσία ουσιαστικού διαλόγου λέγοντας ότι «σήμερα είναι εκ νέου η ώρα μια ουσιαστικής αναθεώρησης του Συντάγματος, που θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας εποχής. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η έναρξη ενός δημοσίου διαλόγου, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Αλλά προσοχή όταν λέμε δημόσιο διάλογο δεν εννοούμε την καρικατούρα διαλόγου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Δεν εννοούμε αυτόκλητες λαϊκές συνελεύσεις, ανάλογες με αυτές που δρούσαν στην πλατεία των αγανακτισμένων, και προετοίμασαν την έφοδο των δημαγωγών στην εξουσία».
Ο κ. Χαρακόπουλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 200, που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του κοινοβουλίου, και την κατάτμηση των περιφερειών μαμούθ, για την υλοποίηση των οποίων δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής βουλευτών από την ομογένεια και της δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της βουλής, της κατάργησης του “νόμου περί ευθύνης υπουργών”, αλλά και της αναθεώρησης του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
“Τσαρλατάνοι” της πολιτικής με μαγικές λύσεις…
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε μια φυγή μπρος τα εμπρός. Υπερβαίνοντας την κρίση με ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να αναπτυχθούν και στο πολιτικό σύστημα να αποκτήσει εκ νέου την χαμένη του αξιοπιστία».
Ωστόσο, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι, «πέραν από την αναθεώρηση του Συντάγματος και των αλλαγών στον καταστατικό χάρτη -που μπορεί να γίνουν ή όχι- μεγαλύτερη αξία έχει οι επιλογές των πολιτών να πάψουν να γίνονται σε μεγάλο βαθμό υπό την επήρεια συναισθημάτων οργής και αγανάκτησης, αλλά με νηφαλιότητα και λογική. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η χώρα να επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας. Αλλιώς, θα επιτρέπουμε ακόμη και σε “τσαρλατάνους” της πολιτικής να διαφημίζουν μαγικές λύσεις που δεν υπάρχουν, όπως τα δήθεν ομόλογα της Τράπεζας της Ανατολής».
Για το βιβλίο μίλησε, επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Χαράλαμπος Μπρουσκέλης, ενώ τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ-3 κ. Θωμάς Τσίμπας.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.