Με δύο συγκεντρώσεις γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στη Λάρισα, με το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ να δίνει το ραντεβού του στη κεντρική πλατεία της πόλης και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη πλατεία Νομαρχίας.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές από το βήμα της συγκέντρωσης τόνισε πως «με τη σημερινή απεργία και συγκέντρωση μας, όπως και με όλες τις εκδηλώσεις που οργανώσαμε το ΕΚΝΛ και σωματεία τη βδομάδα που πέρασε, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά, μαζί με τους εργάτες όλου του κόσμου, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την προσφυγιά, για μια κοινωνία με τους εργάτες στην εξουσία και κύριους των μέσων παραγωγής και του πλούτου που παράγουν για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή»
Ο κ. Τσιαπλές σημείωσε πως με την σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση τιμάται η εργατική Πρωτομαγιά, παγκόσμια μέρα πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της, για την κοινωνική της απελευθέρωση.
«Τιμούμε τους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας, από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 που τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και επέβαλαν το 8ωρο, των νεκρών καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 από τους Γερμανούς ναζί, τους εκτελεσμένους κομμουνιστές προέδρους του ΕΚΝΛ, Κώστα Ζιώτα το 1944 από τους Ιταλογερμανούς φασίστες και Τάκη Γαργαλιάνο το 1949 από τους ντόπιους φασίστες, προγόνους της Χ.Α.», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος ο κ. Τσιαπλές επιτέθηκε στα κόμματα που κυβέρνησαν στην Ελλάδα, λέγοντας πως "το εκμεταλλευτικό σύστημα υπηρετούν με τις πολιτικές τους, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και η σημερινή δήθεν αριστερή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα διάφορα κόμματα και κομματάκια που φτιάχνει κάθε λίγο και λιγάκι για να εγκλωβίζει την αγανάχτηση του εργατόκοσμου, αλλά και οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές".
Από την μεριά του ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου από το βήμα της συγκέντρωσης στη πλατεία Νομαρχίας είπε μεταξύ άλλων πως η «η 1η Μάη αποτελεί διαχρονικά την αφετηρία για την κατάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης».
Ο ίδιος σημείωσε πως η Πρωτομαγιά του 2017 βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους.
«Αυτή την ιστορική μέρα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σ΄ όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες και τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαποστόλου αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση, λέγοντας πως «η συγκυβέρνηση αποδέχεται μέτρα που σαρώνουν όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν από τα προηγούμενα μνημόνια.
Σημείωσε δε πως η «δίκαιη ανάπτυξη, που υπόσχονται, σημαίνει βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς».
Μετά το τέλος των ομιλιών οι διαδηλωτές και από τις δύο συγκεντρώσεις προχώρησαν σε πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)