Με τη φράση «κάλλιο αργά παρά ποτέ» υποδέχονται οι αγελαδοτρόφοι την αλλαγή κλίματος που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά γάλακτος, με τις τιμές παραγωγού -ύστερα από ένα δεκάμηνο και πλέον ασφυκτικών πιέσεων- να ανακάμπτουν σταδιακά και τα μηνύματα που καταφθάνουν από το εξωτερικό να προοικονομούν περαιτέρω βελτίωση.
«Εκεί που τον Μάρτιο μας έλεγαν ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν το γάλα και μας προέτρεπαν να σφάξουμε τα ζώα μας, τώρα μας ζητούν να αγοράσουμε περισσότερα, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή», λέει στην «ΥΧ» βορειοελλαδίτης αγελαδοτρόφος, περιγράφοντας την αλλαγή στη στάση μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών. Η μεταστροφή αυτή αντικατοπτρίζεται και στις τιμές εισκόμισης, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση της Όλυμπος, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προμηθεύεται γάλα από μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες με 38,5 λεπτά το κιλό, ενώ σε συζητήσεις που έχουν γίνει με παραγωγούς ακούγονται και νούμερα της τάξης των 40 λεπτών για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου.
Σημειωτέον ότι η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία (ναυαρχίδα του ομίλου ΤΥΡΑΣ) είχε πρωτοστατήσει τους προηγούμενους μήνες στο «κίνημα» των μειώσεων με τη γνωστή πρακτική του «70-30» (αγορά του 70% του γάλακτος έναντι 36 ή 37 λεπτών και το υπόλοιπο 30% έναντι 24-25 λεπτών) που οδηγούσε σε μια μέση τιμή της τάξης των 32 λεπτών.
Την ίδια στιγμή, μεταξύ 37 και 39 λεπτών το κιλό στον παραγωγό (ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας) κινείται η ΔΕΛΤΑ, από 38 έως 39 λεπτά το κιλό προσφέρει η ΜΕΒΓΑΛ, ενώ με 37,2 λεπτά το κιλό τιμολογεί η FrieslandCampina Ελλάς η οποία, αξίζει να σημειωθεί, πληρώνει και ταχύτερα απ’ όλους, με την εξόφληση των παραγωγών να γίνεται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα. Στα 39 λεπτά κυμαίνεται η μέση τιμή που δίνει στους Ηπειρώτες αγελαδοτρόφους η Δωδώνη, ωστόσο, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», η εταιρεία τις τελευταίες ημέρες βολιδοσκοπεί μεγάλες μονάδες της Θεσσαλίας σε αναζήτηση περισσότερης πρώτης ύλης, προσφέροντας 37-38 λεπτά το κιλό. Τέλος, με 39,50 λεπτά πληρώνει η Κρι-Κρι, που σταθερά κινείται στο «άνω άκρο» της εγχώριας κλίμακας των τιμών παραγωγού.
«Κλείνει ο πτωτικός κύκλος στο γάλα», λένε οι αναλυτές
Η βελτίωση των τιμών που λαμβάνουν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι έρχεται σε μια στιγμή που σε διεθνές επίπεδο πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ο «πτωτικός κύκλος» του γάλακτος έχει φτάσει στο τέλος του.
Διόλου τυχαία, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ξένοι κολοσσοί έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις προς τους παραγωγούς τους, κάνοντας λόγο για εξομάλυνση του ισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η FrieslandCampina, η οποία στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι η εγγυημένη τιμή που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι της για τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στα 26,25 λεπτά το κιλό, από 25 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση που χορηγεί στους κτηνοτρόφους-μέλη του ο ολλανδικός συνεταιριστικός κολοσσός από την αρχή του χρόνου.
Η FrieslandCampina υπογράμμισε ότι οι τιμές του γάλακτος «έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τον πάτο», καθώς και ότι, παρά το γεγονός ότι το αντίκτυπο από τα πρόσφατα μέτρα της κομισιόν είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προσδιοριστεί, η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένεται να μειωθεί. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Lactalis ανακοίνωνε ότι αυξάνει κατά 13% ,στα 29 λεπτά το κιλό, την τιμή για το γάλα που θα αγοράσει στο διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2016. Είχε προηγηθεί μια επεισοδιακή εβδομάδα με κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους Γάλλους αγελαδοτρόφους.
Νωρίτερα, αυξήσεις άνω του 1 λεπτού το κιλό στην τιμή αγοράς του εισκομιζόμενου γάλακτος για τον Σεπτέμβριο είχε προαναγγείλει η Arla, την ώρα που οι τιμές στις δημοπρασίες της Fonterra έφτασαν στη διάρκεια του Αυγούστου να κινούνται έως και 20% υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του μήνα.
Την ίδια ώρα, έμπειροι παράγοντες της αγοράς διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες του γάλακτος (εφόσον, τελικά, υλοποιηθεί) θα δώσει επιπλέον στηρίγματα στις τιμές παραγωγού, καθώς θα ωθήσει τις βιομηχανίες να βγουν στην αγορά για περισσότερη ντόπια πρώτη ύλη.
ypaithros.gr