Το όραμά της για έναν Δικηγορικό Σύλλογο, διαρκή αρωγό του μαχόμενου Δικηγόρου, παρουσίασε και ανέπτυξε στη συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ η υποψήφια Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Ν. Μπασδέκη τονίζοντας ότι μόνο μία ισχυρή, αποτελεσματική και διεκδικητική διοίκηση μπορεί να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου αλλά και την καθημερινότητα του Δικηγόρου. Oπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του συνδυασμού στόχος της νέας Διοίκησης θα είναι η ουσιαστική και διαρκής ενημέρωση των μελών του με βάση τις νέες εξελίξεις του Δικαίου και της Νομολογίας. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί άμεσα «Τράπεζα Δικογράφων» που θα λειτουργεί στο κλειστό σύστημα του επίσημου ιστότοπου στην οποία θα αναρτηθούν πρακτικοί οδηγοί με περιγραφή βήμα-βήμα των απαιτούμενων ενεργειών αλλά και συμβουλών, ακόμη και για τα θεωρούμενα απλά πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζει ο Δικηγόρος. Επιπλέον θα συγκροτηθούν Επιστημονικές Επιτροπές που θα στελεχωθούν από Δικηγόρους ειδικευμένους ανά κλάδο Δικαίου και θα παρακολουθούν τις νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις, θα παρέχουν διαρκή ενημέρωση σε όλους τους συναδέλφους εν είδη επεξεργασμένων συμπερασμάτων και θα οργανώνουν επιστημονικές εκδηλώσεις με την έκδοση πιστοποιητικών συμμετοχής. Ταυτόχρονα θα προγραμματιστούν κύκλοι σεμιναρίων για νέους και ασκούμενους επί πρακτικών ζητημάτων, οι οποίοι θα διενεργούνται από έμπειρους Δικηγόρους που έχουν ασχοληθεί με συγκεκριμένους τομείς του δικαίου.
Η κ. Μπασδέκη κατέγραψε το μοναδικό σε ευρωπαϊκή Χώρα φαινόμενο νέοι επιστήμονες με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές να αδυνατούν ακόμη και να ξεκινήσουν την άσκηση του επαγγέλματος που ονειρεύτηκαν και σπούδασαν εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης, των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών όταν αντικειμενικά θα έπρεπε να ξεκινούν από καλύτερο εφαλτήριο. Στους νέους αυτούς Δικηγόρους η κ. Μπασδέκη υποσχέθηκε πως θα τους αξιοποιήσει στις διαρκείς επιστημονικές επιτροπές του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας που θα συσταθούν ούτως ώστε να καταδειχτούν και να εξωτερικεύσουν την εξειδικευμένη τους γνώση. Θα προωθήσει την κατά προτεραιότητα συμμετοχή των νέων Δικηγόρων σε εκλογικές διαδικασίες, θα θεσμοθετήσει Γραφείο Σταδιοδρομίας Νέων Δικηγόρων, θα χορηγούνται από τον Σύλλογο δωρεάν τα πιστοποιητικά και θα καθιερωθούν δυο ώρες την εβδομάδα για παροχή φορολογικών συμβουλών από τον οικονομολόγο-υπάλληλο του Δικηγορικού Συλλόγου. Θα ενισχυθεί το σωματείο αθλουμένων δικηγόρων, θα συσταθούν νέα τμήματα με ιδιαίτερη στόχευση στον αθλητισμό των γυναικών Δικηγόρων καθώς και θα επιδιωχθεί συνεργασία με τοπικά γυμναστήρια για την άσκηση των Δικηγόρων σε προνομιακές τιμές. Προσπάθεια θα γίνει και για την οργάνωση πολιτιστικών δράσεων με τη δημιουργία τμημάτων χορού και θεάτρου, διοργάνωση εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού.
Η κ. Μπασδέκη δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στα γενικότερα προβλήματα του Δικηγόρου ο οποίος επιπρόσθετα του έργου του καλείται να ασκήσει το λειτούργημά του σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με τον ρόλο του να αποδυναμώνεται συνεχώς. Τόνισε ότι μόνο αν οι Δικηγόροι κατακτήσουν δυναμικά ξανά τον ρόλο τους ως θεματοφύλακες της ελευθερίας, της τιμής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας του πολίτη και παρίστανται όχι μόνο τυπικά εκπληρώνοντας απλά το καθήκον της υπεράσπισης, κάνοντας σαφές ότι είναι εκεί ως βασικοί συντελεστές της δίκης, μόνο τότε θα αντιμετωπίζονται τόσο από τους Δικαστικούς Λειτουργούς όσο και από τους δικαστικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους του ευρύτερου τομέα με τον ανάλογο σεβασμό προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας και του κράτους δικαίου.
Με τις στοχευμένες ενέργειες που αναλυτικά περιγράφονται στο πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα και ανέφερε στη συνέντευξή της θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για την ενάσκηση του έργου του Δικηγόρου σε ένα ευνοϊκό κλίμα εργασίας. Ενδεικτικά η κ. Μπασδέκη ανέφερε ότι με την αποφυγή των πολύωρων και άσκοπων αναμονών στις συνεδριάσεις των δικαστηρίων, την πρόταξη των αιτημάτων αναβολών στα ποινικά δικαστήρια, την παρακολούθηση από το ΔΣ του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων, το δικαίωμα του Δικηγόρου να επικοινωνεί ο ίδιος, και όχι μέσω των διωκτικών αρχών, με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας κ.α. θα δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την διευκόλυνση των εργασιών του Δικηγόρου. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη λειτουργία του ιστότοπο του Συλλόγου. Δεσμεύθηκε για υπεύθυνη και άμεση καθημερινή ενημέρωση όλων των ενοτήτων του κλειστού τομέα του ιστότοπου του Συλλόγου η οποία μέχρι σήμερα είναι αποσπασματική και προβληματική. Η ενημέρωση των ενοτήτων θα γίνεται από τέσσερις δικηγόρους -κάτω της πενταετίας- οι οποίοι θα επιλέγονται μέσω κλήρωσης και θα εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες. Ακόμη, στα άμεσα σχέδια της είναι η δημιουργία εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones) για το σύστημα αναμετάδοσης της ροής του πινακίου, εφαρμογής ημερολογίου υπενθυμίσεων για τις εκδηλώσεις και συνεδριάσεις των οργάνων του ΔΣΛ αλλά και, κυρίως, για τις φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δημιουργία εφαρμογής με την οποία κάθε μέλος θα μπορεί να εκτυπώνει άμεσα και ηλεκτρονικά την απόδειξη ή το τιμολόγιο για τις υπηρεσίες που παρέχει στον κάθε εντολέα του, η έκδοση του περιοδικού «Δικογραφία» αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά με σκοπό να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική βάση νομολογίας που θα περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις όλων των δικαστηρίων της Λάρισας και τη σύνδεση του ιστότοπου με τις γραμματείες των ποινικών δικαστηρίων που είναι ήδη μηχανογραφημένες και ειδικά το γραφείο μηνύσεων και έκδοσης αποφάσεων
Όσον αφορά στη λειτουργία των οργάνων του Συλλόγου η κ. Μπασδέκη ανέφερε ότι στόχος της είναι η εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμικών οργάνων του Δικηγορικού Συλλόγου, ώστε όλοι οι δικηγόροι να είναι ενήμεροι και συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων. Αυτό θα καταστεί εφικτό με συχνή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης προς ενημέρωση του σώματος όπου οι δικηγόροι θα ερωτώνται και θα αποφασίζουν για καίρια προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και αυτή καθ’ εαυτή την υπόστασή τους. Με την λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου με σωστές δομές, όπως προβλέπει ο Κώδικας περί Δικηγόρων, που θα λειτουργεί πλέον ουσιαστικά και όχι με προειλημμένες αποφάσεις και στο οποίο δεν θα συζητώνται αιφνιδιαστικά ούτε θα λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα εκτός ημερησίας διάταξης.
Για τα γενικότερα μέτρα που πλήττουν τους Δικηγόρους αναφέρθηκε στην ανάγκη για σύμπραξη με τους Προέδρους των άλλων Δικηγορικών Συλλόγων μέσω της Ολομέλειας. Η υπέρμετρη φορολόγηση, η κατάργηση του αφορολογήτου, η επιβολή του ΦΠΑ, το τέλος επιτηδεύματος, οι αλόγιστες ασφαλιστικές εισφορές εξόντωσαν τον κλάδο και ανάγκασαν μεγάλο αριθμό συναδέλφων εκτός επαγγέλματος και όσοι παραμένουν να ασφυκτιούν στις υπέρμετρες επιβαρύνσεις και να αδυνατούν να ανταποκριθούν. Σε όλα αυτά το δικηγορικό σώμα ενωμένο πρέπει να διεκδικήσει: την αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των δικηγόρων ώστε να εξομοιωθεί με τον τρόπο φορολόγησης των μισθωτών, άλλως τη θέσπιση αφορολόγητο και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την εφαρμογή του συστήματος εσόδων – εξόδων, την κατάργηση του ΦΠΑ άλλως την αύξηση της φορολογικής βάσης στο ποσό των 25.000 € όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος άλλως αφαίρεσής του από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, την κατάργηση ή έστω μείωση των τεκμηρίων φορολόγησης, τη μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών και την εξ΄ολοκλήρου έκπτωση αυτών από το φορολογητέο εισόδημα, την άσκηση πίεσης ώστε να υπαχθούν και οι Δικηγόροι στα πλαίσια οποιασδήποτε εξωδικαστικής ρύθμισης και ελάφρυνσης οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την κατοχύρωση της υπάρχουσας δικηγορικής ύλης και την διεκδίκηση άσκησης παραλλήλων δραστηριοτήτων, συμβατών με το επάγγελμα του δικηγόρου, καθώς και την μηχανοργάνωση των δικαστηρίων.
Τέλος η κ. Μπασδέκη αναφέρθηκε και στο νέο θεσμό της διαμεσολάβησης το οποίο χαρακτήρισε ως θετικό, τονίζοντας πως πρέπει να στηριχθεί αφού θα βοηθήσει τόσο το δικηγόρο όσο και τον πολίτη. Παρόλα αυτά στον ισχύοντα νόμο ορίζεται πως διαμεσολαβητής μπορεί να γίνει σχεδόν ο οποιοσδήποτε, ακόμη και μη νομικός, ρύθμιση που πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος διαμεσολαβητής, η κατοχή πτυχίου της Νομικής Σχολής. Παρόλα αυτά, κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως είναι υποχρεωτική η παράσταση των μερών με δικηγόρο. Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην συνεχή απομείωση της δικηγορικής ύλης πχ στην προαναγγελθείσα μεταβίβαση της δικαιοδοσίας έκδοσης συναινετικών διαζυγίων από τους συμβολαιογράφους και θα επιταχύνει την απονομή της Δικαιοσύνης. Η νέα διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας θα ιδρύσει πύλη διαμεσολάβησης, στην οποία σε συγκεκριμένη μέρα και ώρες οι πολίτες θα ενημερώνονται για τον θεσμό από διαμεσολαβητές της Λάρισας. Επιπλέον ο Σύλλογος θα διοργανώνει εκδηλώσεις για την διαμεσολάβηση οι οποίες θα περιλαμβάνουν και προσομοιώσεις διαμεσολάβησης οι οποίες μπορούν να βασίζονται σε τελεσίδικες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λάρισας.
Κλείνοντας τη συνέντευξή της η κ. Μπασδέκη και αφού παρουσίασε τους υποψήφιους συμβούλους που στηρίζουν την υποψηφιότητά της τόνισε ότι σε περιόδους κρίσεις ενωμένοι όλοι σε ένα κοινό σκοπό στοχεύουμε να απαντήσουμε στις πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις των καιρών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας έχει μακρά ιστορία και παράδοση. Θέλουμε να έχει και μέλλον.
(*) φωτογραφία από ert.gr