Την εκτίμηση ότι η Λάρισα μπορεί να καταστεί μέσα στην επόμενη πενταετία εθνικό σημείο αναφοράς στον τομέα της υγείας, εξέφρασε μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας για την ποιότητα και την καινοτομία στο Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας ο διοικητής των δύο νοσοκομείων Παν. Νάνος.
Ο κ. Νάνος υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης, ο οποίος βοηθά να αλλάξει και ο τρόπος οργάνωσης στον τομέα της υγείας και ως εκ τούτου και τα παραγόμενα αποτελέσματα, χωρίς να απαιτούνται κονδύλια. Οσον αφορά το θέμα των κονδυλίων, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων ανέφερε ότι υπάρχουν πόροι για να γίνουν έργα.
«Έχουμε 2,8 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα χειρουργεία, 2 εκ. ευρώ από το Ιδρυμα «Νιάρχος» για το γραμμικό επιταχυντή, ο οποίος θα λειτουργήσει στις αρχές του Απριλίου και 2,1 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα «Βαΐτση» για το Γενικό Νοσοκομείο», είπε ο κ. Νάνος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην αυριανή δενδροφύτευση με 2 χιλιάδες δέντρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, απευθύνοντας ευχαριστίες και προς τον δήμο Λαρισαίων για την προσφορά δένδρων και βοήθειας, αλλά και προς την Περιφέρεια και το δασαρχείο της Λάρισας.
Το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, μπορούν, σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε ο διοικητής τους, σε λιγότερο από μία πενταετία να γίνουν συνώνυμα της ποιότητας και της καινοτομίας, καθιστώντας τη Λάρισα, εθνικό σημείο αναφοράς για την καινοτομία στην υγεία.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι υγειονομικές μονάδες πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τον δήμο και ότι οι δήμοι δεν μπορούν να ασχολούνται μόνο με τις λακκούβες και την άσφαλτο. «Η υπόθεση των υγειονομικών μονάδων της πόλης αφορά το σύνολο της πόλης και μας ενδιαφέρει γι’ αυτό και αναπτύξαμε κοινές δράσεις με την διοίκηση των δύο νοσοκομείων, όπως η δενδροφύτευση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η οποία θα καταστήσει το νοσοκομείο ακόμη πιο φιλικό στους περιπατητικούς ασθενείς».
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε επίσης ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Ν. Αντωνίου, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει το Πανεπιστήμιο να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στην κοινωνία και σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο να αναπτυχθούν δομές που θα επιλύουν καθημερινά προβλήματα που αφορούν τον τομέα της υγείας. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από τη δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων που θα ανοιχτούν στην κοινωνία προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, εξήγησε ο κ. Αντωνίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Β. Αναγνωστόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Π. Γούλας.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε τις εξής εισηγήσεις:
-«Η καινοτομία στην υποστήριξη και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία από τις μονάδες και υπηρεσίες υγείας», Τσιουλάκης Ράλλης, πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ.
-«Καινοτόμες δράσεις στα νοσοκομεία της Λάρισας με στόχο την Κυκλική και Κοινωνική Οικονομία», αναπληρωτές διοικητές Χαλιβέρα Ανθή και Λιόλιος Δημήτριος.
-«Καινοτομία και Υγεία μέσω κινητών εφαρμογών. Κέντρα καινοτομίας υγείας ανά τον κόσμο και ελληνική πραγματικότητα», Αλαμανταριώτου Κλεοπάτρα, υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτομίας και Ποιότητας του ΠΓΝΛ
-«Αναίμακτη μέτρηση της εναπόθεσης σιδήρου στην καρδιά και το ήπαρ με ποσοτική Μαγνητική Τομογραφία», μια υπηρεσία που θα προσφέρει το ΓΝΛ από τη νέα χρονιά. Αλεξίου Ευάγγελος, ιατρός του ΓΝΛ
«Ποιότητα στη διακίνηση πληροφοριών στον τομέα της υγείας μέσω της χρήσης κωδικών Ταχείας Απόκρισης (QR Codes)» Γκιουλέκας Φώτης, στέλεχος της Πληροφορικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
-«Η χρήση νέων τεχνολογιών ως καταλύτης καινοτομίας στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πολιτικής» Μπαργιώτα Αλεξάνδρα, επίκουρος καθηγήτρια του Π.Θ.
«Καινοτομική πλατφόρμα διαχείρισης διατροφής & άσκησης για επαγγελματίες» Ίτσιος Αλέξανδρος, νοσηλευτής
Από το Λονδίνο παρενέβη μέσω Skype ο Ian Chikanza λέκτορας και συνεργάτης στο Royal London Hospital, ο οποίος μετέφερε την βρεττανική εμπειρία μέσα από την «Κλινική Επιθεώρηση (clinical audit): Βελτιώνοντας την Ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας».
-«Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (smart Phones) για έκκληση βοήθειας από εθελοντές υγείας.», εφαρμογή που βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του start up weeked Larissa, Οι Ρενέ Γκένς Γ. Πάλλας Β. και Α. Τζικούλης.
-«Σύστημα ψηφιακής αποθήκευσης ακτινοδιαγνωστικών δεδομένων στο Π.Γ.Ν.Λ. Μεγαγιάννης Λ. και Μ. Φαναριώτης, ειδικευόμενοι στην ακτινοδιαγνωστική στο Πανεπιστημιακό
-«Δια Βίου Μάθηση – Εξ αποστάσεως σε θέματα ποιότητας και καινοτομίας υγείας» Λαμπρόπουλος I. και Α. Αλεξανδροπούλου , νοσηλευτές.
Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ με προεδρείο τον κ. Αθανασιάδη Α., πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝΛ και Νάνο Π., διοικητή και ομιλητές:
Τον κ. Κομνό Απ. Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ, ο οποίος μίλησε για την «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στις Υπηρεσίες Υγείας: η περίπτωση της ΜΕΘ του Γ.Ν.Λάρισας».
Η κ. Οικονόμου Γ., στέλεχος του ΓΝΛ, υπεύθυνη του Γραφείου Ποιότητας και διδάκτορας στην Ποιότητα ΥΥ, για τα «Χαρακτηριστικά Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας – το πρότυπο ΕΝ 15224:2012»
Ο κ. Πάτσιος Δημ., στέλεχος της 5ης ΥΠΕ, για τους «Δείκτες Ποιότητας στις Υπηρεσίες Υγείας»
Τα στελέχη των Νοσοκομείων κ. Τσιαμούρα Μ. (Γ.Ν.Καρδίτσας) και Μπέλλος Μ. (ΠΓΝΛ) παρουσίασαν το «Ψηφιακό Αρχείο Αλληλογραφίας και Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων στις Μονάδες Υγείας»
Ο κ. Κουσιούρης Παναγιώτης, αν. προϊστ. Τμήματος Προμηθειών του Γ.Ν.Αθηνών «Γιώργος Γεννηματάς», παρουσίασε την «Ηλεκτρονική Οργάνωση και Διαχείριση Προμηθειών, Υλικού και Αποθέματος Νοσοκομείων».
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ομιλία της Γ. Κοντοσόρου, ειδικής στην Πληροφορική της Υγείας και συνεργάτη του Chelsea Westminister Hospital, η οποία μέσω Skype από το Λονδίνο μίλησε για την Ποιότητα και τις Καινοτομίες στα Νοσοκομεία της Αγγλίας και της μεταφορά γνώσης σε νοσοκομεία της Ελλάδος».
Ιωάννης Γιάτσιος (ERT)