Η πρώτη και μοναδική επιθεώρηση για παιδιά βασισμένη στο βιβλίο του Πασχάλη Τσαρούχα “Ω τί κόσμος παιδιά” θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικρών φίλων του κουκλοθέατρου στη Λάρισα το επόμενο διάστημα. Ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Πασχάλης Τσαρούχας μαζί με την κουκλοπαίκτρια Φωτεινή Καλούδη θα είναι οι πρωταγωνιστές. Τους υπόλοιπους ρόλους της παράστασης θα μεταφέρουν 33 κούκλες του Δημοτικού Κουκλοθιάσου Λάρισας “Τιριτόμπα”.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι αντίστοιχο αλλά με τη στενή και αγαστή συνεργασία των δύο συντελεστών, το αποτέλεσμα αναμένεται εντυπωσιακό.
Η ιστορία μεταφέρεται όπως γράφτηκε πριν 17 χρόνια το 1999 με κάποιες μικρές αλλαγές σε ονόματα και τοποθεσίες. Ακουμπάει θέματα της εποχής. Θίγει ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η εξάρτηση από χρήματα, διαδίκτυο, η βία και άλλα που απασχολούν έντονα την σύγχρονη κοινωνία και τα παιδιά.
Η επιλογή του “Ω τί κόσμος παιδιά” έγινε από την Φωτεινή Καλούδη, κουκλοπαίκτρια που έχει αναλάβει τα ηνία του Τιριτόμπα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει το σπουδαίο έργο που ξεκίνησαν οι ιδρυτές του Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστας Χατζηανδρέου. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας και οι Πασχ. Τσαρούχας και Φωτεινή Καλούδη, ο κ. Σάπκας σχολίασε για την παράσταση, η οποία έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πως “όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με θέατρο και λογοτεχνία, γίνονται καλύτεροι άνθρωποι”.
Ο κ. Τσαρούχας αιφνιδίασε τον κ. Σάπκα και του ζήτησε να δεσμευτεί ενώπιον των δημοσιογράφων για την αξιοποίηση του απίστευτου υλικού θησαυρού που βρίσκεται στο υπόγειο εργαστήριο του Κουκλοθεάτρου και όπως χαρακτηριστικά είπε “παλιώνουν και σκουριάζουν” ανεκτίμητες κούκλες.
Η μουσική θεατρική παράσταση θα ταξιδέψει σε όσες πόλεις υπάρχουν παιδιά που αγαπούν το κουκλοθέατρο και τα βιβλία. Στο πρόγραμμα διοργάνωσης της έκδοσης και της περιοδείας της παράστασης περιλαμβάνονται ποικίλες και πλούσιες εκδηλώσεις σε σχέση με το θέατρο και το κουκλοθέατρο. Στο τέλος κάθε παράστασης, οι θεατές θα μπορούν να γνωρίσουν τις κούκλες, αφού ο περιπλανώμενος κουκλοθίασος του έργου «Ω, τι κόσμος παιδιά!» αποτελεί ένα… αυτοτελές εκθετήριο κούκλας, καθώς και τη δράση και την ιστορία του Τιριτόμπα από το 1984 έως και σήμερα.
Ημερομηνίες παραστάσεων: Παρασκευή 20, 27 /4 & 4,11 /5 ώρα 19.00, Σάββατο 21, 28/4 & 5,12 /5 ώρα 19.00, Κυριακή 22, 29/4 & 6,13/5 ώρες 12.00 & 18.00. Προπώληση: Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα. Τιμή εισόδου 5 ευρώ.