Η πιστοποίηση του χοιρινού γύρου ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), αλλά και ο κίνδυνος από την εξάπλωση της πανώλης των χοίρων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων κ. Γιάννη Μπούρα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος των χοιροτρόφων μετέφερε την αγωνία του για την πανώλη των χοίρων και επεσήμανε ότι η γρήγορη εξάπλωση και τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της νόσου επιβάλλουν τη συνεχή ετοιμότητα από πλευράς της πολιτείας. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Χαρακόπουλο για τις προσπάθειες που γίνονται για την πιστοποίηση του γύρου ως ΕΠΙΠ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνδεθούν με την αξιοποίηση της εγχώριας χοιροτροφικής παραγωγής.
Επαγρύπνηση για πανώλη...
Μετά την ενημέρωση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του επισήμανε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τα υφιστάμενα μέτρα κατά της πανώλης των χοίρων, καθώς ο συναγερμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει προκαλέσει τη λήψη δραστικών μέτρων σε άλλες χώρες, προκειμένου να προστατέψουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να αποτρέψουν την επέκταση της ζωονόσου.
Μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετέφερα την αγωνία των χοιροτρόφων, τονίζοντας την αναγκαιότητα για συνεχή επαγρύπνηση και τη λήψη αυστηρών και ουσιαστικών μέτρων πριν να είναι αργά. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να χαιρετήσω τις προσπάθειες για την πιστοποίηση των χοιρινών σκευασμάτων, όπως του παγκοσμίως γνωστού γύρου, ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ). Συμμερίζομαι, όμως, τον προβληματισμό των χοιροτρόφων. Η πιστοποίηση αυτή δεν μπορεί να αγνοεί την ελληνική χοιροτροφική παραγωγή. Αντιθέτως, ευελπιστούμε να δώσει ώθηση στην εγχώρια χοιροτροφία».