Mε αφορμή την συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με την ΔΕΘ – Helexpo, για την ανανέωση της αγροκτηνοτροφικής έκθεσης και το λανσάρισμά της ως AgroThessaly τον προσεχή Μάρτιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Νταής μίλησε στη ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης Voria.gr για "το όραμα μιας ανοιχτής πόλης και μιας εξωστρεφούς περιοχής, που μπορεί να αντικρίζει το μέλλον με αισιοδοξία".
Κύριε αντιδήμαρχε, ποιοι λόγοι οδήγησαν το δήμο Λαρισαίων να συνεργαστεί με τη ΔΕΘ – Helexpo για τη διοργάνωση της 11ης AgroThessaly τον προσεχή Μάρτιο;
«Ο Δήμος Λαρισαίων, εδώ και δυο δεκαετίες, διοργανώνει ανά διετία την Γεωργική Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας. Όταν η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε καθήκοντα πριν δυο χρόνια, διαπίστωσε την σημαντική δυναμική που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη έκθεση. Ήταν σαφές, πως o προηγούμενος κύκλος είχε κλείσει, ενώ υπήρχε η αναγκαιότητα η έκθεση να περάσει σε άλλη φάση».
Ποιες είναι οι προσδοκίες του δήμου από τη φετινή διοργάνωση και ποιες οι εμπειρίες από τις δέκα προηγούμενες;
«Η Γεωργική Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση της Λάρισας, είχε θετικά χαρακτηριστικά και ωφέλησε την πόλη. Βασική μας στόχευση ήταν και είναι να εξελίξουμε και να αναβαθμίσουμε το γεγονός. Η θετική εικόνα της έκθεσης της Λάρισας και το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, οδήγησε το Δήμο Λαρισαίων και τη HELEXPO ΔΕΘ σε μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη HELEXPO, τον μεγαλύτερο εθνικό οργανισμό διοργάνωσης εκθέσεων, εγγυάται μία άριστη διοργάνωση μεγάλης εμβέλειας και απήχησης και την αύξηση των εκθετών και επισκεπτών στην πόλη. Στόχος μας είναι η AgroThessaly, να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο περιφερειακό εκθεσιακό γεγονός του κλάδου στη χώρα και σε βάθος χρόνου να αποκτήσει και διεθνή χαρακτήρα».
Ποιες είναι οι κινήσεις που θα γίνουν ώστε η έκθεση να λάβει διεθνή χαρακτήρα;
«Η Agrothessaly του ερχόμενου Μαρτίου, η πρώτη που θα διοργανωθεί σε συνεργασία Δήμου και ΔΕΘ - HELEXPO, θα βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Με την επένδυση 500.000 ευρώ που πρόκειται να υλοποιήσει ο Δήμος στις υποδομές θα καταστήσει τον χώρο ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεδομένων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ούτως ώστε η έκθεση να λάβει διεθνή χαρακτήρα».
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής οικονομίας δείχνει να ανακάμπτει. Τι επιπτώσεις έχει αυτή η εξέλιξη στην περιοχή σας, που έχει δυνατή αγροτική οικονομία;
«Η εξέλιξη της Λάρισας διαχρονικά συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα και με τον κλάδο της μεταποίησης των τροφίμων, που έχει έντονα εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία σίγουρα δεν έμειναν έξω από την κρίση. Είναι όμως πλέον διαπιστωμένο ότι αφενός μεν ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση των προϊόντων αυτού μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αφετέρου δε είναι σημαντικός παράγοντας διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής».
Πώς είναι σήμερα τα οικονομικά του δήμου της Λάρισας;
«Παρά την συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, τα οικονομικά του Δήμου Λαρισαίων, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Αρκεί να αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός του 2015 και του 2016 όσον αφορά τα έσοδα εκτελέσθηκε στο 100% και μάλιστα τα Τακτικά Έσοδα του 2016 θα παρουσιάσουν αύξηση 7% έναντι του στόχου. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 25 εκατ. ευρώ και μπορεί ο Δήμος να αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων, οι οποίες στις 31.12.2015 ανέρχονταν σε 18.665.000 ευρώ, εκ των οποίων 7,9 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες και 10, 75 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμες».
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος;
«Η μείωση του προσωπικού, που προέκυψε από τις μνημονιακές πολιτικές, έχουν προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων, ειδικά σε ορισμένες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα ο ασφυκτικός έλεγχος της Αυτοδιοίκησης δημιουργεί ζητήματα σημαντικών καθυστερήσεων ακόμα και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή λειτουργία των δήμων».
Ποιες είναι οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα ο δήμος και με ποια στόχευση;
«Αποτελεί πεποίθηση μας ότι είναι στις δυνατότητες ενός Δήμου, να υλοποιήσει πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη. Φυσικά δεν πρέπει και δεν μπορεί ένας Δήμος να διαδραματίσει επιχειρηματικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούμε νέους δρόμους που θα μας οδηγήσουν στην στήριξη της τοπικής οικονομίας. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα τα οποία θα είναι ορατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Στον κεντρικό πυρήνα των πολιτικών μας είναι να κινηθούμε σε λογικές εξωστρέφειας της Λάρισας. Για πολλά χρόνια, πριν την περίοδο της κρίσης και κυρίως λόγω της οικονομικής δυναμικής της περιοχής, η Λάρισα, παρά το γεγονός ότι είναι μια ανοικτή πόλη, δεν είχε ενδιαφερθεί για την εξωστρέφειά της. Σε αυτή τη κατεύθυνση, η δημοτική αρχή έχει αναπτύξει μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια της πόλης. Πέρα από τη στρατηγική συνεργασία με την HELEXPO, o Δήμος Λαρισαίων μετέχει με σημαντικό ρόλο στο Διεθνές Δίκτυο της UNESCO για τις "Πόλεις που Μαθαίνουν"».
Στα χρόνια της κρίσης έχει αλλάξει ο ρόλος και η αποστολή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης;
«Η οικονομική και κοινωνική κρίση, που βιώνει η χώρα, έχουν διαρρήξει τη συνοχή της κοινωνίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η αποστολή της Αυτοδιοίκησης, ως ο πλησιέστερος φορέας διοίκησης προς τους πολίτες, πρέπει να είναι η στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Η δημοτική αρχή της Λάρισας, από την πρώτη στιγμή των ανάληψης των καθηκόντων της, έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των δομών της κοινωνικής πολιτικής για να σταθούμε δίπλα στους πιο αδύνατους συμπολίτες μας».
Voria.gr Γιώργος Μητράκης