Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, Πάνος Σάπκας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του 6ου φεστιβάλ OPEN NIGHTS, που θα πραγματοποιηθεί στην Λάρισα από τις 4 έως τις 18 Ιουνίου. 

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Σάπκας είπε τα εξής: 

"Καταρχάς να εκφράσω τη χαρά μου που ο πολιτισμός επιστρέφει. Για εμάς βέβαια, όπως γνωρίζετε, δεν σταμάτησε ποτέ. Συνεχίσαμε να δημιουργούμε και να επικοινωνούμε καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας με όποιο τρόπο μπορούσαμε. 

Όταν λέμε ότι ο πολιτισμός επιστρέφει, εννοούμε δια ζώσης, επιτέλους! Και πάλι όμως, η κατάσταση δεν είναι κανονική. Ισχύουν μέτρα, αποστάσεις κοκ. Αυτό δεν μας κάμπτει. Αντιθέτως μας κάνει πιο εφευρετικούς, πιο δημιουργικούς. 

Το φεστιβάλ open nights είναι ταυτόσημο με την φιλοσοφία της πολιτιστικής μας πολιτικής: πολιτισμός για όλους, πολιτισμός παντού, οι πολίτες όχι απλώς θεατές αλλά συνδημιουργοί, συνεργάτες, ο πολιτισμός ως δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός, πολιτισμός και εκπαίδευση, πολιτισμός και εξωστρέφεια, πολιτισμός και καινοτομία. 

Αυτή είναι η ΣΤΑΣΗ μας απέναντι στον πολιτισμό, την πόλη, τον πολίτη. 

ΣΤΑΣΗ είναι και ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ που θα εξετάσει τη στάση μας απέναντι σε σύγχρονα προβλήματα, όπως ο εγκλεισμός και οι συνέπειές του, τα στερεότυπα, ο σεξισμός κοκ. Αλλά και τη στάση ως κατάσταση, ως μέρος, στάση σώματος, στάση λεωφορείου κλπ. 

Με βάση τον Μύλο του Παππά, το OPEN NIGHTS βγαίνει έξω στην πόλη και συναντά το κοινό του σε λιγότερο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, σε δρόμους, βιτρίνες καταστημάτων, αλλά και διαδικτυακά. 

Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας αναγκαστικά. Αλλά πια από επιλογή, επειδή μας δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διάχυσης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί, ένα αρχείο χρήσιμο, με πολλούς τρόπους, στο παρόν και στο μέλλον. 

Φέτος, το φεστιβάλ συνεργάζεται εκτός από το Thessaloniki Cinedance International (TCI) και με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. 

Επίσης, αν κοιτάξετε το πρόγραμμα θα δείτε πόσοι πολλοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχουν. 

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί φέτος το φεστιβάλ, δεν μας καλεί απλώς να το παρακολουθήσουμε, αλλά θα έλεγα να το ζήσουμε!

Να ένα παράδειγμα διαφορετικής στάσης, όπως το περιγράφει ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ:

“Ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλώνται”.