Μόνο οφέλη για την εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλίας, τον πρωτογενή τομέα και την τοπική οικονομία προκύπτουν από τη συνέργεια εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΑΤΕΙ, καθώς διαπιστώνεται ότι η συνεργασία των επιστημονικών φορέων των δύο ιδρυμάτων είναι αποτελεσματική και καθόλου ανταγωνιστική.
Γι’ αυτό και το ειδικό πρωτόκολλο, που υπέγραψαν για την προαγωγή της συνεργασίας σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προσφέρει μεγάλες προοπτικές για την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα στον θεσσαλικό κάμπο.
Το πρωτόκολλο στην πράξη
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές Κτηνιατρικής του ΠΘ της Καρδίτσας θα μπορούν να αξιοποιούν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και τις πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες του ιδρύματος και ιδιαίτερα τα κτήρια αιγοπροβάτων, αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής-ωοτοκίας, που χρηματοδοτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ προϋπήρχε και το κτήριο εκτροφής χοίρων. Επίσης, στη διάθεσή τους θα είναι και το αγρόκτημα του ΤΕΙ, που βρίσκεται σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ, Π. Γούλα, με τη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενιαία συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής ή Τεχνολόγων-Γεωπόνων ή ΣΕΥΠ του ΤΕΙ με το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΠΘ. Ακόμη, το πρωτόκολλο δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας φοιτητών των προγραμμάτων Erasmus από τη σχολή της Καρδίτσας στη Λάρισα.
Συνεργασία και με τη βιοχημεία
Αυτές οι συνεργασίες δεν σημειώνονται για πρώτη φορά. Όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Γούλας, έχει προηγηθεί η συνεργασία του ΤΕΙ με το Τμήμα Βιοχημείας του ΠΘ και τον καθηγητή κ. Κουρέτα για την επίδραση πολυφαινολών στην αύξηση βάρους σε πτηνά και χοίρους. Σύμφωνα με τις έρευνες στο εργαστήριο του καθηγητή κ. Πετρωτού, «η αύξηση βάρους κατά 15% στα ζώα από τις πολυφαινόλες, που προέρχονται από υπολείμματα ελαιοτριβείων, είναι σημαντική και μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη (όχι θεραπεία) διάφορων νοσημάτων (καρδιά, αγγεία) των ζώων, καθησυχάζοντας τον καταναλωτή για την υγιεινή των συγκεκριμένων τροφίμων. Μάλιστα, το προσεχές διάστημα, το ΤΕΙ σκοπεύει να προχωρήσει σε γευσιγνωσία, γνωστοποιώντας στο θεσσαλικό κοινό την καινοτομία της εφεύρεσής του.
Ουσιαστικά, με το πρωτόκολλο, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας δεσμεύονται ότι θα συνεργαστούν για την αξιοποίηση των υπαρχουσών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών, των υποδομών και της τεχνογνωσίας και τη χρησιμοποίηση χώρων των δύο φορέων για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών λειτουργιών τους. Πρόκειται για μια συνεργασία που ξεφεύγει από τα στενά όρια της εκπαιδευτικής κοινότητας.
ypaithros.gr