Να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να χαρακτηριστεί αγροτικό το εισόδημα από φωτοβολταϊκά ανεξαρτήτως κιλοβατώρων, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Ο κ. Κόκκαλης σε δήλωσή του επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει για πολλούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να απωλέσουν την ιδιότητα αυτή, λόγω του νομοθετικού κενού.
Συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει τα εξής:
«Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η πρωτογενής παραγωγή και η στήριξη των αγροτών και των νέων επαγγελματιών διά της παροχής κινήτρων, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής του εκάστοτε Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι αγρότες και δη οι νεοεισερχόμενοι αγρότες, προκειμένου να εδραιωθούν στην αγροτική δραστηριότητα και να συμβάλλουν στην αύξηση της αγροτικής οικονομίας, με νέες καλλιέργειες, και βέβαια και με εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να διαθέτουν ένα πλαίσιο, νομοθετικό και οικονομικό, σταθερό και δίκαιο, που να μην ανατρέπει τις αγροτικές επενδύσεις, που συνήθως απαιτούν και μεγάλο κόστος και βάθος χρόνου για την απόδοση αυτών.
Ειδικά στην περίπτωση των φωτοβολταικών σταθμών, πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα με διάταξη νόμου, ο κίνδυνος που υπάρχει για πολλούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να απωλέσουν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ευθύνη για αυτό.
Διότι, με το νόµο 4316/2014 οι αγρότες είχαν την δυνατότητα και εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά έργα µεγέθους 100 kW, καθώς τα εισοδήµατα που εξάγοντο, θεωρήθηκαν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα και έτσι δεν έθεταν σε κίνδυνο την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Εν συνεχεία, δόθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης έργων έως 500 kW, χωρίς όμως να προκύπτει ευθέως εάν το εισόδημα που εξάγεται από ένα φωτοβολταϊκό π.χ. 490kW, θεωρείται ότι είναι αγροτικό εισόδημα ή όχι. Και παραιτέρω, αλυσιδωτά δημιουργείται αμφισβήτηση αναφορικά τον χαρακτηρισμό του εισοδήματος, που εξάγεται από τον ίδιο αγρότη, ο οποίος εγκατέστησε φωτοβολταϊκό 100kW και εν συνεχεία εγκατέστησε και έργο των 500kW.
Η αμφισβήτηση για το εάν το εισόδημα στις ανωτέρω περιπτώσεις, θεωρείται και αντιµετωπίζεται ως αγροτικό εισόδηµα ή ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, έχει επακόλουθη συνέπεια και στον χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, δεδομένου ότι για την ιδιότητα του κατά κύριου επάγγελμα αγρότη, πρέπει ποσοστό 50% του ετήσιου εισοδήματός να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα και τέλος, άμεσα επηρεάζεται και η ασφαλιστική κατάσταση του αγρότη, ο οποίος, εάν το εισόδημα δεν χαρακτηρίζεται αγροτικό, θα είναι υπόχρεος σε επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, προκειµένου, αθροιζόµενες αυτές µε την ελάχιστη εισφορά που καταβάλλει στον ΟΓΑ, να καλύπτει τη 2η µικρότερη
ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ που είναι 252 ευρώ / µήνα.
Κατόπιν όλων των αλυσιδωτών συνεπειών, και προς άρση των αμφισβητήσεων, που αναστέλλουν την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τουλάχιστον άμεση υποχρέωση όλων μας η ανάδειξη του θέματος αυτού και άμεση υποχρέωση του ΥΠΑΑΤ η νομοθετική του ρύθμιση.»