Σε μονοψήφια νούμερα κινήθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής στη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στη Λάρισα με την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του ΠΑΜΕ να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση του ν.τ. της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία ταχυδρομείου. Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν και αγρότες με τα τρακτέρ τους, οι οποίοι τέθηκαν στην κεφαλή της πορείας που ακολούθησε μετά το πέρας των ομιλιών.

Κεντρικός ομιλητής στην συγκέντρωση του ΕΚΛ στην κεντρική πλατεία ήταν ο γεν. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Π. Λιόλιος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή απεργία που υπονομεύτηκε για άλλη μια φορά από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Και τούτος ο χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 που κατέθεσε στη Βουλή κυβέρνηση είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών και επιβάλει στο λαό επιπρόσθετους φόρους 2,5 δις ευρώ. Ταυτόχρονα μειώνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες, μεταφέροντας το κόστος της υγείας-παιδείας στις τσέπες των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων κ.λ.π.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουν νέο οδοστρωτήρα σε ότι απέμεινε από εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Ενώ τα έχουν βρει σε όλα με τους δανειστές, καμώνονται ότι διαπραγματεύονται σκληρά και απαιτούν χωρίς ντροπή και τη στήριξη των εργαζομένων.

Οι βιομήχανοι-τραπεζίτες και οι πολυεθνικές τώρα απαιτούν:

Απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%!

Νέα μείωση του άθλιου κατώτερου μισθού των 586 ευρώ και νέο «υποκατώτερο μισθό» για τους νεοπροσλαμβανόμενους!

Πλήρη επικράτηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, με κατάργηση όσων κλαδικών συμβάσεων έχουν απομείνει για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών!

Παραπέρα επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με 100 και 200 ευρώ μισθό!

Κατάργηση όσων επιδομάτων απέμειναν, σφαγή στα προνοιακά επιδόματα!

Νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών!

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΛ πραγματοποίησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γ. Τσαπλές

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΛ πραγματοποίησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γ. Τσαπλές

Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ!

«Δικαίωμα» στους εργοδότες να απαντούν με ανταπεργία στους αγώνες των εργαζομένων.

Νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο που θα περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση.

 

Ο νέος γύρος επίθεσης είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τον ΣΕΒ, τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, και με τις πλάτες των ξεπουλημένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ.

Ο καυγάς τους και η δήθεν σκληρή αντιπολίτευση της Ν.Δ. και η προτροπή για εκλογές είναι για να κοροϊδεύουν το λαό και να δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες».

Στην συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας χαιρετισμός απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γ. Τσαπλές και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Δημ. Παληογιάννης.

 

Η συγκέντρωση του ν. τ. της ΑΔΕΔΥ

Στην συγκέντρωση του ν.τ. της ΑΔΕΔΥ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος Δημ. Παπαποστόλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με στόχο το κλείσιμο της δευτέρης αξιολόγησης η κυβέρνηση αποδέχεται μέτρα που σαρώνουν όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν από τα προηγούμενα μνημόνια. Παράλληλα προετοιμάζει το 4ο κατά σειρά Μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχονται, σημαίνει βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς.

Με εργαλείο την αξιολόγηση μεθοδεύουν απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση αλλά και νέες μειώσεις, ενεργοποιώντας και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης.

Η φοροκαταιγίδα δεν έχει τελειωμό αφού ανάμεσα στα άλλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο όριο στα 5000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. Ευρώ

Ο πρόεδρος του ν.τ. της ΑΔΕΔΥ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία ταχυδρομείου

Ο πρόεδρος του ν.τ. της ΑΔΕΔΥ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία ταχυδρομείου

Η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα funds και οι κατασχέσεις σπιτιών, αποτελούν την πολιτική μιας κυβέρνησης, πλήρως υποταγμένης στους δανειστές. Το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» ήταν ένα ιδεολόγημα και μια απάτη. Αποτελεί στην καλύτερη των περιπτώσεων την αναγκαστική πολιτική που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις της πλήρους φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που παίρνει τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιστικής κρίσης».

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ν.τ. της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Παναγιώτου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος.

ERT.GR(Ι.Γιάτσιος)