Η ανάγκη αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως και η ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τη λειτουργία των σχολείων, ήταν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σάκης Παιδής με τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γιώργο Δοδοντσάκη.
«Το ζήτημα της αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο Παιδείας.
Με τα ισχύοντα σήμερα ένα τμήμα κλείνει μόνο όταν νοσήσει η πλειοψηφία των μαθητών (δηλαδή πάνω από το 50%).
Όταν όμως σε κάποιες περιοχές υπάρχουν πολυμελή τμήματα με πολλούς μαθητές ( και υπάρχουν τέτοια τμήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο νομό Λάρισας) τότε δεν μπορεί να ισχύει αυτή η ποσόστωση γιατί είναι ανισομερής» επεσήμανε ο κ. Παιδής που έστειλε μάλιστα και σχετική επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.
Παράλληλα ο κ. Παιδής συζήτησε με τον Δ/ντη Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ.Δοδοντσάκη ζητήματα βελτίωσης και ενίσχυσης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία του νομού Λάρισας.
Οι προτάσεις του κ. Παιδή επικεντρώθηκαν:
- Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών σχολικής στέγης, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των πολυμελών τμημάτων.
- Στην επανεξέταση και εξάντληση όλων των περιθωρίων για τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων.
- Στην ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλα τα σχολεία και ιδιαίτερα στα σχολεία που συστεγάζονται.
Ακολουθεί και η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου κ.Παιδή προς την Υφυπουργό Παιδείας, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κ. Ζέττα Μακρή:
Αξιότιμη Κυρία
Ζέττα Μακρή
Υφυπουργό Παιδείας
Κυρία Υπουργέ
Απευθύνομαι σε εσάς όχι τόσο ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά ως γονέας, προκειμένου να σας θέσω το ζήτημα της αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ότι αφορά στην αναστολή λειτουργίας τμημάτων λόγω νόσησης των μαθητών.
Με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, ένα τμήμα αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο αν νοσήσει η πλειονότητα των μαθητών (δηλαδή το 50% και πλέον).
Θα υπήρχε ίσως κάποια λογική σε αυτό αν μιλούσαμε για τμήματα που έχουν συγκεκριμένο αριθμό μαθητών.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύσει αφού υπάρχει ανισομερής κατανομή και υπάρχουν πολυμελή τμήματα ιδιαίτερα στο νομό Λάρισας.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν τμήματα που αριθμούν 25 και 26 μαθητές ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν τμήματα ακόμα και με 30 μαθητές.
Ανησυχητικά είναι επίσης και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην περιοχή μας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Λάρισας υπερβαίνει τα 160.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, από τις 13 Σεπτεμβρίου που έγινε το άνοιγμα των σχολείων έχουν καταγραφεί 10.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να σας ζητήσω να αναθεωρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε ότι αφορά το ποσοστό των νοσούντων μαθητών που επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.
Αντιλαμβάνεστε ότι το 50+1% για τα πολυμελή τμήματα δεν μπορεί να ισχύσει, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα όρια και κλίμακες.
Εκτιμώ επίσης ότι κάτω από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, στο πλαίσιο ελέγχου μετάδοσης της πανδημίας.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία αλλά και την ευθύνη με την οποία λειτουργείται, ευελπιστώ ότι θα εξετάσετε τα νέα αυτά δεδομένα και τις προτάσεις που σας καταθέτω.
Με εκτίμηση
Αθανάσιος Παιδής
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφέρειας Θεσσαλίας