Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος διοργανώνει ένα μοναδικό τριήμερο, μία ευκαιρία για απόδραση, με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών (20- 25 άτομα) σε έναν από τους πιο όμορφους και γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς του Ολύμπου, τους Παλαιούς Πόρους (Πούρλια) που είναι κυριολεκτικά χωμένος μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 600 μέτρων και σε απόσταση 6 μόλις χιλιομέτρων από τη θάλασσα (Πλαταμώνας).
Οι συμμετέχοντες θα βιώσουν ένα μουσικό και χορευτικό οδοιπορικό στην τοπική παράδοση του Κάτω Ολύμπου και όχι μόνον, καθώς επιπλέον θα διδαχθούν χορούς από τα χωριά της Καρδίτσας, αλλά και από το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας (Ανατολική Ρωμυλία).
Οι δράσεις θα γίνουν όλες έξω στο φυσικό περιβάλλον, η φιλοξενία στον παραδοσιακό ξενώνα Ιππολύτη και το φαγητό στην ταβέρνα ¨Το Σχολείο".
Εγγύηση αποτελεί η πολυετής εμπειρία στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων των υπεύθυνων γυμναστών- χοροδιδασκάλων κ. Νικόλαου Σαμαρίνα και κ. Απόστολου Σβάνα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Παρασκευή 17/7
13.00- 18.00: προσέλευση στους Παλαιούς Πόρους (Πούρλια), τακτοποίηση στα δωμάτια, εγγραφή στο σεμινάριο.
18.30- 19.30: Περιήγηση στον παραδοσιακό οικισμό, γνωριμία με την τοπική αρχιτεκτονική, την ιστορία και την λαογραφία της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Ολύμπου.
19.30- 21.00: Χοροί και τραγούδια της Κρανιάς Ολύμπου (Σαμαρίνας Νίκος)
21.30: Φαγητό και διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική
Σάββατο 18/7
8.00- 9.30: Πρωινό
10.00- 11.30: Χοροί και τραγούδια των χωριών της Καρδίτσας (Σβάνας Αποστόλης)
11.30: ελεύθερος χρόνος
(Υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και για κάποια μικρή πεζοπορική διαδρομή στο δάσος του Κάτω Ολύμπου)
14.00- 16.00: Μεσημεριανό φαγητό
18.30- 19.45: Χοροί και τραγούδια της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Ολύμπου (Σαμαρίνας Νίκος)
19.45- 21.15: Χοροί και τραγούδια των ανατολικορωμυλιωτών στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας
21.30: Φαγητό και διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική
Κυριακή 19/7
8.00- 9.30: Πρωινό
9.30- 10.30: Καφές και συζήτηση για τη φιλοσοφία των παραδοσιακών χορών και ανασκόπηση του σεμιναρίου (Σαμαρίνας Νίκος)
10.30- 11.30: Επίδειξη παραδοσιακών ενδυμασιών (Σβάνας Αποστόλης)
12.00: Λήξη, αποχώρηση από τα δωμάτια
Το κόστος του τριημέρου είναι στα 130 ευρώ και περιλαμβάνει: φιλοξενία σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια (Παρασκευή & Σάββατο), 2 πρωινά, 2 βραδινά, 1 μεσημεριανό. Οι μερίδες στο φαγητό είναι ατομικές και συνοδεύονται με σαλάτα, ορεκτικό και ένα κρασί, μπύρα ή αναψυκτικό.
* Η κάλυψη των θέσεων θα γίνει με σειρά δήλωσης συμμετοχής η οποία πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 50 ευρώ και τα οποία δεν επιστρέφονται σε περίπτωση ακύρωσης από τους συμμετέχοντες.
** Σε περίπτωση ζήτησης συμμετοχής περισσότερων των 25 ατόμων θα ανακοινωθούν σύντομα νέες ημερομηνίες διεξαγωγής δεύτερου τριημέρου με την ίδια ή και ελαφρώς παραλλαγμένη θεματολογία.
*** Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποιήσεων του προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά τη διεξαγωγή του.
**** Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, καθώς και υλικό από τους χορούς και τα τραγούδια που θα διδαχθούν.
Διοργάνωση: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ "Ο ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ".
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Σαμαρίνας Νίκος: 690 770 1342
Σβάνας Αποστόλης: 698 838 9469
Βιογραφικά εισηγητών:
ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ ΝΙΚΟΣ:
Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάρισας Χορίαμβος, από το 2001, καθώς και υπεύθυνος του "Πολυχώρου πολιτισμού Χορίαμβος" από το 2009 (Λάρισα, Γαληνού 5).
Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής΄(1990- 1994) με δευτερεύουσα ειδικότητα τους παραδοσιακούς χορούς. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθλητική Κοινωνιολογία (1995- 1996) στο Leicester University.
Κατάγεται και ζει μόνιμα τα δυο τελευταία χρόνια στην Κρανιά Ολύμπου. Έχει ασχοληθεί με τη μελέτη της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας του Κάτω Ολύμπου και με την καταγραφή της. Έχει παρουσιάσει πολλές φορές την τοπική λαογραφία του Κάτω Ολύμπου ως χοροδιδάσκαλος σε μαθήματα- σεμινάρια, στο ραδιόφωνο, με περιοδεία σχετικών μουσικοχορευτικών παραστάσεων ("Έθιμα Χοροί και Τραγούδια της Κρανιάς Ολύμπου", 'Κάτω Όλυμπος").
Υπήρξε χοροδιδάσκαλος στο σύλλογο της Κρανιάς Ολύμπου, στο Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, στον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης.
Στο σεμινάριο θα παρουσιάσει την ιστορία- λαογραφία της περιοχής του Κάτω Ολύμπου και ιδιαίτερα της Κρανιάς Ολύμπου.
ΣΒΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ:
Κατάγεται από τη Μητρόπολη Καρδίτσας.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Κομοτηνής (2000) με ειδικότητα στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς.
Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός Καθηγητής Φυσικής Αγωγής από το 2003 έως το 2010 με αντικείμενο διδασκαλίας τον Ελληνικό παραδοσιακό χορό.
Από το 2015 έως και σήμερα εργάζεται στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) ως εκπαιδευτής στο αντικείμενο "Αθλητισμός 1 - Παραδοσιακός Χορός".
Από φοιτητής ασχολείται εντατικά με την έρευνα και καταγραφή των χορών και της λαογραφίας των πολιτισμικών ομάδων που κατοικούν στον πεδινό και ορεινό όγκο του Ν. Καρδίτσας (Καραγκούνηδες, Αγραφιώτες, Καππαδόκες).
Την τελευταία δεκαετία ασχολείται συστηματικά με του χορούς και τα Θρακιώτικα δρώμενα και κυρίαρχα με την πολιτισμική κοινότητα των Ανατολικορωμυλιωτών του Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας.
Έχει προσφέρει επιμορφωτικό και διδακτικό έργο σε πολλά σεμινάρια όπως:
Υπήρξε εισηγητής Ελληνικών παραδοσιακών χορών το 2013 και το 2015 σε Ευρωπαϊκά σεμινάρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα με θέμα: Γνωρίζουμε και ζούμε την ελληνικό λαϊκό πολιτισμό μέσα από τον παραδοσιακό χορό συνδυάζοντας τις διακοπές μας στην Ελλάδα.
Έχει διδάξει σε διάφορα σεμινάρια που διοργανώνονται από επισήμους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς όπως:
Στα ετήσια σεμινάρια από το 2010 εως το 2015 του κέντρου λαϊκού πολιτισμού ‘ΤΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙ’ που γίνονται στα Νότια Άγραφα Καρδίτσας, Ιαματικά λουτρά Σμοκόβου και στην Λίμνη Πλαστήρα.
Στον πολιτιστικό σύλλογο Φιλίππων Καβάλας τον Οκτώβριο του 2013 ,χορούς και τραγούδια της πεδινής και ορεινής Καρδίτσας.
Στον πολιτιστικό σύλλογο Πετρούπολης ‘ΧΟΡΟΕΚΦΡΑΣΗ’, τον Οκτώβριο του 2014, χορούς, τραγούδια και δρώμενα του Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας.
Στον αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο ‘ΠΗΓΑΣΟΣ’ Λαμίας, τον Απρίλιο του 2014, χορούς, τραγούδια και δρώμενα του Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας. Επίσης στον ίδιο σύλλογο δίδαξε μεθοδολογία και διδακτική προσέγγιση στους χορούς της Καππαδοκίας.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2013 διδάσκει ανά διαστήματα σε σεμιναριακά μαθήματα, ως εξωτερικός συνεργάτης στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ειδικότητα «Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί - Xορολογία Ελληνισμού» κατόπιν προσκλήσεως του πανεπιστημιακού Δασκάλου κ. Γιάννη Δήμα.
Από το 2005 μέχρι και σήμερα για έντεκα συνεχή χρόνια είναι ένας εκ των βασικών διοργανωτών των σεμιναρίων παραδοσιακού χορού και λαογραφίας που οργανώνονται ετησίως και αδιάλειπτα στις περιοχές: α)Νότια Άγραφα Καρδίτσας, Ιαματικά λουτρά Σμοκόβου και β) στην Λίμνη Πλαστήρα.