«Η σύγχρονη Αυτοδιοίκηση πρέπει πάνω και πριν από όλα να είναι αποτελεσματική, να υπηρετεί τον πολίτη, τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και
να σέβεται την εντολή των πολιτών. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε η αυτοδιοίκηση να έχει την οντότητα και την ανεξαρτησία που της αξίζει και οι εκλογές είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που προωθούμε για την σωστή, την εξορθολογισμένη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων».
Τα παραπάνω σημείωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, μιλώντας στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών
«Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Λαρισαία βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα: Στις αρρυθμίες που προκάλεσε ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ «Το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση εισήγαγε την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αποτέλεσμα;
Σε 231 Δήμους της χώρας η δημοτική παράταξη του Δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία. Υπάρχει Δήμος όπου η παράταξη του Δημάρχου έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στον πρώτο γύρο, αλλά δεν διαθέτει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Δεν είναι επίσης λίγοι οι Δήμοι όπου την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο έχουν αντιπολιτευόμενες στο δήμαρχο δυνάμεις, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να εγκριθούν οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής.
Ισχυρίστηκαν οι εμπνευστές αυτού του νομοσχεδίου ότι με την απλή αναλογική θα οδηγηθούν οι ΟΤΑ σε συνεργασίες και συναινέσεις. Τελικά το μόνο που κατάφερε το σύστημα αυτό είναι να δημιουργήσει χάος, ακυβερνησία και δυσεπίλυτα προβλήματα κατά την άσκηση της διοίκησης, στους δήμους και στις περιφέρειες.
Και αυτό συνομολογούν τόσο η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, όσο και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, καθώς και επιστημονικοί φορείς. Και αναρωτιέται κανείς αν αυτό που πραγματικά επεδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική είναι να βελτιώσει την λειτουργία των δήμων ή να τους αποδομήσει και να τους απορρυθμίσει, αφού ήταν γνωστό πως δεν είχε κανένα έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες και μικρή ως ελάχιστη δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Στο νομοσχέδιο της ΝΔ
«Το σημερινό νομοσχέδιο εγγυάται την ομαλή πολιτική και διοικητική λειτουργία των δήμων, την αποφυγή των άσκοπων αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων.
Είναι ένα σύστημα που υπηρετεί το δημοκρατικό κριτήριο της αντιπροσωπευτικής λειτουργίας των τοπικών αρχών χωρίς να διακυβεύεται η ομαλή διακυβέρνηση.
Ο πολίτης στην πόλη, στο χωριό, στον απομακρυσμένο ορεινό οικισμό ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα του, για τα σκουπίδια, για το πεζοδρόμιο, για το πράσινο. Στηρίζουμε το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης με κονδύλια για την χρηματοδότηση των Δήμων που ξεπέρασαν τα 187 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά, ενώ η έκτακτη χρηματοδότηση ανήλθε σε 50 εκατομμύρια.
Υλοποιούμε αναπτυξιακά προγράμματα όπως το Αντώνης Τρίτσης και το Φιλόδημος 2, τα οποία αναβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη.
Όσα χρήματα όμως και αν διατεθούν, όσα προγράμματα και αν εκπονηθούν, αν δεν υπάρχει στιβαρή αυτοδύναμη διοίκηση είναι αδύνατον να επιτευχθεί το μάξιμουμ της αξιοποίησης τους.
Η Ελλάδα του μέλλοντος, η Ελλάδα της ασφάλειας και της ευημερίας έχει αφετηρία της την τοπική κοινωνία, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτός είναι ο στόχος και το όραμα της Κυβέρνησης μας που υλοποιείται με αυτό το νομοσχέδιο».